Які свята відзначають 16 лютого: іменини та пам'ятні дати

календар
Фото ілюстративне: Canva

16 лютого в Україні відзначають День єднання та День військового журналіста. Крім того, свої іменини святкують Павло, Макар і не тільки.

ІА Дивись.info розповідає про свята, пам'ятні дати та хто святкує іменини.

16 лютого триває 723-й день повномасштабної війни в Україні.

Церковні свята 16 лютого

У православному та греко-католицькому календарях згадують день пам'яті святих початку IV століття Памфіла пресвітера та 11 мучеників - Валента диякона, Павла, Порфирія, Селевкія, Феодула, Іуліана, Самуїла, Іллі, Даниїла, Єремії, Ісаї.

День в історії 16 лютого

У цей день сталося протягом історії чимало пам'ятних дат в історії. У 1919 році розпочалася Вовчухівська операція Української галицької армії.

Під час Другої світової війни у 1943 році радянська армія на місяць відбила німецькі війська у Харкові.

У 1991 році у Львівському театрі опери та балету відбулася перша Галицька Асамблея (об'єднана сесія Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської обласних рад), оперний співак Семен Гулак-Артемовський (1813 р.), акторка та співачка Єфросинія Зарницька (1867 р.),

16 лютого народилися видатні українці: митрополит Галицький Григорій Яхимович (1792 р.), Водночас в цей день не стало письменника Пантелеймон Куліш (1897 р.), акторка та співачка Зінаїда Рибчинська ( 1885 р.), хімік Петро Власюк (1905 р.).

Водночас в цей день не стало: маляра-мариніста Судковського Руфіна (1885 р.), одного з основоположників української сценографії Олександра Хвостенко-Хвостова (1968 р.), письменника Євгена Маланюка (1968 р.), скульпторки Єлисавети Скоропадської, акторки Наталії Кандиби (1983 р.), історика  Олександра Оглоблина (1992 р.).

Хто святкує іменини?

Свій День ангела святкують: Павло, Ілля, Данило, Макар.

Прогноз погоди на Львівщині

16 лютого, за прогнозами синоптиків, в області буде хмарно з проясненням. Істотних опадів не очікується. Вітер південно-східний, 5 – 10 м/с. Температура вночі від 4° морозу до 1° тепла, вдень 7 – 12° тепла.

У Львові температур вночі 1 – 3° морозу, вдень 9 – 11° тепла.

Синоптики попереджають також про нічний та вранішній туман, а на окремих ділянках доріг — ожеледицю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: