Куди піти у Львові: підбірка культурних подій з 9 по 16 березня

ІА Дивись.іnfo кожної п'ятниці складатиме добірку цікавих подій, які можна відвідати у Львові. Цього разу пропонуємо культурні заходи, що відбудуться з 9 по 16 березня в різних локація міста.

ЦВІТ. Шевченко: Сильвестров, Фроляк, хор Cantus, Половинка

Театральний центр «Слово і Голос» організовує благодійну подію «ЦВІТ. Шевченко: Сильвестров, Фроляк, хор Cantus, Половинка», яка присвячена дню пам'яті Тараса Шевченка. За слова організаторів, під час події відвідувачі зануряться у поезію Кобзаря голосом народної пісні та сучасних українських композиторів Богдани Фроляк, Валентина Сильвестрова.

«Шевченко зібрав своєю поезією українську мову, що текла у пісні. І найтонше виспівала його поезію - народна пісня. Це взаємне переливання любові: пісня-поезія-пісня, промовляє наш персональний, кожного зв'язок із цією землею, з краєм - із Богом», — зазначає автор ідеї проєкту, музичний режисер Наталія Половинка.

У заході діють: Наталія Половинка - актриса-співачка, Лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, Заслужена артистка України; Богдана Фроляк - композитор, Лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка; Хор Cantus, художній керівник та диригент — Еміл Сокач, Народний артист України.

Вхід на подію – вільний.

Коли та де: 9 березня о 19:30 год в Гарнізонному храмі св. апп. Петра і Павла (вул. Театральна, 11).

Шевченко. Вічне. Хор «Гомін»

У Львівському органному залі відбудеться концерт, де музиканти виконуватимуть композиції на слова Кобзаря. Його особливістю стане програма з хорових творів українських композиторів ХХ та ХХІ століття: Людкевича, Лятошинського, Сильвестрова та Зубицького.

«Тарас Шевченко закодував у своїх рядках вічні сенси та особливу мудрість. Його роздуми та ідеї, що пройшли крізь віки, і досі залишаються актуальними і цінними для нащадків. Тож не дивно, що сучасні митці продовжують звертатися до пророка Шевченка, щоб підсилити його слово звуками, достукатися до українців усіх поколінь. Цього вечора голоси артистів хору “Гомін” зачарують ваші серця так само, як це роблять рядки геніального Шевченка. Відчуйте синергію слова та музики на сцені Львівського органного залу», – зазначають організатори події.

Виконавці: Львівський муніципальний хор «Гомін»; Дириґент – Вадим Яценко.

Програма:

  • Борис Лятошинський – «Тече вода в синє море»
  • Борис Лятошинський – «Із-за гаю сонце сходить»
  • Борис Лятошинський – «За байраком байрак»
  • Валентин Сильвестров – «Заповіт»
  • Валентин Сильвестров – «Прощай, світе»
  • Станіслав Людкевич – «Сонце заходить»
  • Володимир Зубицький – «Праведная душе”Тривалість: близько годиниКонцертний зал працює відповідно до безпекових рекомендацій Львівської міської ради.

Квитки можна придбати: у касі Органного залу щодня з 13:00 до 19:00 або онлайн тут.

Коли та де: 9 березня о 19: 00 год в Львівському органному залі.

(Не) втрачений Шевченко. Виставка артефактів з фондів Дому Франка

У Домі Франка підготували унікальну дводенну виставку з фондів Музею, на якій відвідувачі зможуть побачити особливий артефакт: фотолітографічний відбиток шести сторінок поеми «Єретик» на трьох аркушах другої половини ХІХ сторіччя.

«Відомо, що знайомий Шевченка, співзасновник Кирило-Мефодіївського братства, Василь Білозерський подарував фрагмент автографа поеми Народному дому у Львові, проте оригінал на сьогодні вважається втраченим. Отож, фотолітографічні відбитки з автографа, які зробив Мелетій Дуткевич – це наразі єдине джерело, з якого ми бачимо, як виглядав автограф, можемо насолодитися динамічним упізнаваним почерком Шевченка, а також прочитати щемливі рядки, які дописав сам Білозерський: «Оповідають свідки, що І. Шафарик, читаючи оце посланіє Шевченкове, плакав вдячними сльозами», – розповідають в Домі Франка.

Спочатку ця фотолітографія як родинний скарб зберігалася у родині українського художника Григорія Смольського, а згодом він передав її у фондову збірку Дому Франка.

Вартість – вхідний квиток на виставки – 50 грн для дорослих; діти - безкоштовно.

Коли та де: Оглянути виставку можна 9 та 10 березня.  Урочисте відкриття виставки — 9 березня о 15:00 вул. Івана Франка, 150. 

Лекція-презентація «Символіка жестів в образотворчому мистецтві ХV-XVІІІ ст.»

У Плаці Потоцьких відбудеться на лекція-презентація про полісемічність жестів та їх значення в образотворчому мистецтві XV ‒ XVIII ст. на прикладі творів зі збірки Галереї. Її проведе Наталія Отко, лектор (екскурсовод) відділу «Палац Потоцьких».

«В образотворчому мистецтві поза, жести, міміка зображених відіграють важливу роль для розкриття змісту твору. За неможливості вербального пояснення саме жести, символічні, емблематичні, ілюстративні, допомагають нам відчитати суть відтвореного автором», — розповіли організатори.

Вартість лекції-презентації за ціною вхідного квитка: 150 грн (для дорослих), 100 грн (для студентів) та 80 грн ( для дітей та пенсіонерів). Контактний телефон: 068 966 23 48.

Коли та де: 10 березня 2024 року, з 14:00 до 15:30 год у Дзеркальній залі відділу «Палац Потоцьких».

Шевченко джем у Нижньому Залі Театру Ляльок

У Театрі Ляльок до 210 річниці з дня народження Тараса Шевченка Поки відбудеться музично поетичний вечір. На ньому виступатимуть: львівський гурт «Три Кроки в Ніч», а також поетки: Софія Ленартович, Юлія Оліяр та Ольга Гонтар.

Софія Ленартович — письменниця, перформерка, художниця з архітектурною освітою. Назар Данчишин — PhD, поет, музикант. Юлія Оліяр — поетка, акторка, творчиня вільного мистецтва «…і сад зацвів…». Ольга Гонтар — поетка, артистка мелодекламації, яка виступить разом із музикантами: Славко Ткачук — бас-гітара; Макс Дмитришин — електрогітара; Богдан Горон — перкусія.

За словами організаторів, учасники події використовуватимуть різноманітні музичні жанри та інструменти, а поети представлять свої власні тексти та інтерпретації творів Шевченка.

Вхід на подію вільний.

Коли та де: 11 березня о 18:00 год Нижній Зал в Театрі Ляльок (пл. Д. Галицького, 1).

Перегляд та обговорення фільму «Смак вишні»

А Палаці Хоткевича відбудеться обговорення кінострічки «Смак вишні» про чоловіка середніх років, який планує вчинити самогубство. Водночас він через розмови з різними людьми намагається знайти сенс життя. Так, глядачі разом з організаторами матимуть змогу подумати над вічними запитаннями: «Яка мета життя?» та «Чи варте воно того, щоб бути прожитим?».

Країна: Іран, Франція, 1997 р. Хронометраж: 99 хв. Жанр: драма. Режисер: Аббас Кіаростамі. У ролях: Хомаюн Ершад.

Вхід вільний за попередньою реєстрацією тут.

Коли та де: 11 березня о 18:00 год в Палаці Хоткевича.

Поетичні читання «Відлига»

З ініціативи літературтного роз’єднання «Грань», журналу «Артефакт» та мистецького об’єднання «Дзиґа» поети й поетки вкотре зберуться задля привітання весни на подію під назвою «Відлига».

До дійства долучаться львівські автори й авторки: Анна Ютченко, Роман Коржик, Ростислав Кузик, Володимир Калина. Також можна буде послухати гостей з інших міст: з Києва приїде Ада Єлагіна, а з Івано-Франківська — Степан Пенкалюк.

Також всі охочі зможуть почитати свої поезії, адже вечір передбачає вільний мікрофон. Зголоситися на нього можна буде під час події. Організатори закликають не зволікати, бо кількість місць обмежена. 

«Наші поетичні читання — це такий-собі щорічний ритуал, такий-собі спосіб привітання весни. Коли ми задумували цю подію вперше, то опирались на поетичний спадок Богдана Ігоря Антонича, який є найбільше пасує до весняної пори, й дуже хотіли, аби таку атмосферу створювали сучасні поети й поетки. Цьогоріч ми маємо гарну компанію львівських авторів та авторок, а також веземо двох гостей з інших міст — з Києва та Івано-Франківська. Тому я запрошую усіх містян на ці традиційні весняні читання, які цього разу будуть повністю благодійними», — каже співорганізатор події та співзасновник літроз’єднання «Грань» Ростислав Кузик.

Вперше «Відлига» відбулася у березні 2021 року й відтоді стала щорічною подією, не відбувшись лише раз — навесні 2022 року.

Подія на 100% благодійна — усі виручені з продажу квитків кошти організатори передадуть на потреби Збройних Сил України. Обрати квитки можна тут.

Коли та де: 12 березня о 19:00 год у Дзизі на вулиці Вірменській, 35.

Книгообмін в бібліотеці на Мулярській 

У Львові в бібліотеці на Мулярській відбудеться традиційний книгообмін. Щоб долучитися до нього потрібно:

  • Протягом дня вам необхідно принести книгу (сучасне видання, не обов’язково нове, але в хорошому стані) запаковану в обгортковий папір (пакет, газету, інше пакування), вказати ваше ім’я (за бажанням), жанр книги або слова-підказки (наприклад «історія про дружбу, любов та перемога над злом» чи «хоробрість й віра в диво» - все в межах вашої фантазії).
  • Віддаючи свою книгу на обмін, ви можете обрати собі у подарунок будь-яку книгу, подаровану іншими учасниками.

У Муніципальній бібліотеці підкреслили, що змістове наповнення книжок не повинно нести ідеологічних закликів та насилля. Таким чином, потрібно приносити видання, які б ви були не проти отримати як подарунок.

Так, російських книг у бібліотеці не приймають.

Коли та де: 14 березня з 11:00 до 19:00 год у читальному залі ЦМБ імені Лесі Українки (3 поверх).

Розмова «Загублені плівки: легальні та підпільні записи Богдана Янівського?»

У межах циклу «Загублені плівки» відбудеться зустріч з композитором Остапом Мануляком, на якій будуть говорити про унікальні записи пісень і Богдана Янівського. Також буде можливість послухати різні інтерпретації творів композитора.

«Під час минулої зустрічі в циклі “Загублені плівки” відвідувачі мали нагоду почути спогади львівської музикознавиці Галини Бернацької, яка в 1960-х була учасницею ансамблю “Веселі скрипки” Мирослава Скорика. Пані Галина згадала, що після переїзду Мирослава Скорика до Києва, керівництво ансамблю перейняв Богдан-Юрій Янівський. У процесі досліджень записів із платівок, виданих у Канаді, де серед іншого були опубліковані також пісні Богдана Янівського, ми заглибились в архівні записи композитора із нашої фонотеки. В результаті нам вдалось віднайти ряд унікальних записів не лише популярних пісень Богдана-Юрія Янівського, але також і записи опери та фортепіанного концерту композитора», — розповідають організатори події.

Участь безкоштовна за умови реєстрації тут.

Коли та де: 14 березня о 18: 30 год у Домі Звуку / РадіоГараж.

Фестиваль документального кіно «Культура під час війни»

У Lviv Film Center з 12 до 16 березня відбудеться фестиваль документального кіно «Культура під час війни». На ньому покажуть серію фільмів творчої групи Ukrainer та продемонструє підтримку української культури з боку Європейського Союзу в умовах повномасштабної війни РФ проти України.

  • 12.03 о 18:15 год — відкриття кінофестивалю, показ фільму «Культура під час війни. Музеї».
  • 13.03 о 18:15 год — показ фільму «Культура під час війни. Захід».
  • 14.03 о 18:15 год — показ фільму «Культура під час війни. Північ».
  • 15.03 о 18:15 год — показ фільму «Культура під час війни. Схід».
  • 16.03 о 15:20 год — показ фільму «Культура під час війни. Південь».

Вхід на покази кіно — вільний.

Коли та де: Lviv Film Center, вул. Володимира Великого 14-А.


До слова, ІА Дивись.іnfo також готує підбірки фільмів, книжок та вистав у львівських театрах, їх можна переглянути на нашому сайті в розділі «культура».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: