Україні не вистачає військової допомоги від США та ЄС, - ЗМІ

військові
фото: Генштаб ЗСУ

Пакет у розмірі 300 мільйонів доларів допоможе стримати росіян на кілька тижнів, кажуть аналітики. Однак без цього Україна може продовжувати втрачати позиції.

Про це пише The New York Times.

Новий пакет допомоги від США набагато менший, ніж попередні

Україна давно заявляла, що втратить більше позицій перед Росією, якщо не отримає більше зброї та боєприпасів. Але пакет допомоги у розмірі 60 мільярдів доларів був закритий у Палаті представників консервативними республіканськими законодавцями протягом кількох останніх місяців. Це зробило українські війська на передовій уразливими для дальніх плануючих бомб, скинутих із російської авіації, а також інтенсивних артилерійських атак.

Новий пакет забезпечить Україну набором вкрай необхідної зброєю. Йдеться про ракети «Стінгер» для націлювання на літаки, які Росія все частіше використовує для підтримки наземних нападів, артилерійські снаряди для утримання російських військ і протитанкова зброя для відбиття механізованих нападів.

«Ці боєприпаси дозволять українській зброї вести вогонь протягом певного періоду, але лише короткого періоду», — сказав Джейк Салліван, радник з національної безпеки США. «Цього недостатньо, щоб задовольнити потреби України на полі бою, і це не завадить Україні закінчитися боєприпасами».

Водночас американська військова підтримка України припинилася наприкінці грудня. Відтоді Білий дім шукає способи обійти блокування надання Україні військової та фінансової підтримки у Палаті представників. А все тому що новий пакет, оголошений у вівторок, 12 березня, робить це за рахунок економії коштів у контрактах Пентагону.

«Це суми, які витрачаються за лічені тижні», – сказав Сергій Кузан, голова неурядової дослідницької групи «Український центр безпеки та співробітництва». Він додав, що вплив нового пакету буде «мінімальним».

Фактично військова допомога в розмірі 300 мільйонів доларів, оголошена у вівторок, тьмяніє в порівнянні з попередніми багатомільярдними пакетами, надісланими Сполученими Штатами.

Тож, на думку аналітиків, 300 мільйонів доларів у вигляді нової зброї, яку Сполучені Штати надсилають Україні як перший пакет американської військової допомоги за кілька місяців, допоможе Україні стримати російські війська на кілька тижнів. Однак це не змінить загальної ситуації на полі бою, де Москва наразі має перевагу.

фото: Reuters

Військова допомога Україні від інших країн

Оскільки додаткова американська допомога зараз під сумнівом, європейські лідери намагаються запропонувати більше підтримки Україні та відповісти на її найнагальніші потреби.

Зовсім нещодавно Чехія розпочала ініціативу шукати у світі наявні снаряди, купувати їх і відправляти в Україну. Прага знайшла 800 000 артилерійських снарядів і минулого тижня заявила, що зібрала достатньо коштів від європейських союзників, щоб придбати першу партію в 300 000.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив у середу, 13 березня, що перша партія надійде «в осяжному майбутньому». Він додав, що Україна разом із союзниками працює над двома схожими ініціативами.

Цього тижня Європейський Союз розробив комплексну угоду, яка передбачає надання Україні додаткової військової допомоги на суму понад 5 мільярдів доларів за умови, що вона отримає очікуване схвалення на зустрічі міністрів закордонних справ блоку в понеділок.

Інші європейські країни нещодавно пообіцяли надати військову допомогу, яка перевищує останній пакет США. Наприклад, Данія оголосила у вівторок, що надішле далекобійні гармати, міномети та боєприпаси Caesar на суму 340 мільйонів доларів.

Тим не менш, малоймовірно, що Європа зможе замінити Сполучені Штати як гаранта військової спроможності України, головним чином через те, що їй важко наростити виробництво зброї.

Євросоюз минулого року пообіцяв поставити Україні мільйон артилерійських снарядів до цього місяця. Але наразі він поставив лише половину цієї кількості через брак виробничих потужностей.

Дослідницька організація Кільського інституту світової економіки повідомила, що до середини січня військова допомога, виділена ЄС, закінчилася. Щоб повністю замінити американську військову допомогу цього року, за словами інституту, Європі доведеться «подвоїти поточний рівень і темпи допомоги озброєнням».

фото: ото: facebook.com/usdos.ukraine

Як українська армія воює без достатньої допомоги від партнерів

Україна намагається стримувати російські атаки по всій лінії фронту протяжністю понад 600 миль.

Військові аналітики Франц-Штефан Гаді та Майкл Кофман написали в дослідницькій статті минулого місяця, що «Києву знадобиться приблизно 75 000-90 000 артилерійських снарядів на місяць, щоб підтримувати війну в оборонному плані, і більш ніж удвічі більше — 200 000-250 000 — для великого наступу».

Але наразі Україна не в змозі випустити більше 2000 снарядів на день, або близько 60 000 на місяць, за словами Джека Уотлінга, аналітика з Королівського інституту об’єднаних служб Лондона. Українські солдати та командири стверджують, що вони змушені економно споживати снаряди.

«У нас виникли труднощі через брак артилерійських боєприпасів, протиповітряної оборони, далекобійної зброї та щільність російських безпілотників», — заявив президент України Володимир Зеленський французьким ЗМІ в понеділок.

Минулого тижня українські військові заявили, що цього року мають на меті повернути ініціативу на полі бою та провести контрнаступ. Але багато залежатиме від озброєння, яке вона отримає від західних партнерів.

Сет Г. Джонс, аналітик вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень, заявив, що останній пакет військової допомоги США буде корисним для оборонних операцій України. Але він додав, що «якщо метою України є фактично повернути територію, це не те, що потрібно українцям».

Натомість, сказав пан Джонс, Україні знадобиться більше зброї, щоб надавати повітряну підтримку своїм військам на землі — чого їй не вистачало під час невдалого контрнаступу минулого літа — включаючи винищувачі F-16, а також складні розвідувальні та ударні безпілотники.

«Якщо українці серйозно займуться нападами, це те, що їм знадобиться, а не те обладнання, яке вони щойно отримали», — сказав пан Джонс.

фото: Генштаб ЗСУ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: