Чому потрібно дбати про природу: топ причин

природа
ілюстративне фото/spb.oboitd

Людина, в спробі вижити, змушена марнотратно використовувати всілякі природні ресурси. Так, вони з часом відновляться, проте для цього знадобиться дуже і дуже багато років. Таким чином, нерозумне споживацтво призводить до повного зникнення тих чи інших речей. Світ на межі глобальної катастрофи, природні й звичні ландшафти змінюються, види тварин зникають без сліду. І, здавалося б, ось воно головне правило природи в дії - виживає найсильніший. Але в разі зникнення будь-яких речей або тварин повністю змінюється всім звичний життєвий ланцюг. Це, до речі, створює нові умови для існування.

Природа є тим, що ми повинні оберігати й про що повинні думати в першу чергу. Ми залежимо від природи нітрохи не менше, ніж вона від нас. Тому вкрай важливо знати, за що варто боротися і захищати. Так що ж робить для нас природа?

Сьогодні Міжнародний день довкілля. З цієї нагоди ІА Дивись.info зібрала список причин берегти природу.

1.    Охорона природи допомагає підтримувати робочі місця, стимулюючи економіку

Сфера охорони природи передбачає наявність робочих місць для багатьох людей. Тут є багато сфер, що передбачають влаштування на роботу. Таким чином, є можливість працювати в секторі органічного землеробства, на виробництві енергії з сонячних променів, води, вітру і біопалива. Так само можна вивчитися на інспектора охорони природних територій або стати організатором туристичних маршрутів по національних заповідниках і парках.

2.    Турбота про екологію допомагає розвивати наукові дослідження і створювати нові технології

Природа завжди стимулювала людину до розвитку і бажання створити щось нове. Наприклад, авіаперельоти доступні лише тому, що колись люди захотіли вміти літати на зразок птахів. Величезна кількість сучасних ліків мають у своєму складі безліч природних трав'яних або бактеріальних елементів. Все це через те, що в давні часи людям була доступна лише традиційна медицина, яка і навчила людство синтезувати необхідні лікарські засоби з того, що є під рукою. Не можна так само не згадати про творчість, адже завдяки пелюсткам лотоса, ми маємо сучасні фарби та поверхні, до яких не чіпляється бруд. Буквально всі рослини або тварини приховують величезну кількість секретів, розкривши які, вчені відкривають ті чи інші нові технології та корисні елементи. І все це заради комфортного життя людини.

Якщо зникнуть екосистеми та види тварин і рослин, то ми втратимо подаровану базу для нових відкриттів, як наукових, так і технологічних.

3.    Охороняючи екологію, ми попередимо стихійні лиха

Все живе прагне до спокою і рівноваги. До прикладу, дерева поглинають вуглекислий газ, переробляючи його на кисень. Завдяки їм, все живе має право на існування і життя, а клімат уповільнює свої зміни. Більш того, лісовий простір гарантує наявність колообіг води в природі, що дозволяє очищати воду, перетворюючи її в питну. Не можна так само не відзначити той факт, що будь-які зелені масиви виконують природну роль захисників землі від ерозії, тобто усувають проблему зсувів і лавин.

Масова вирубка лісів і зелених зон сприяє зміні кліматичних умов на планеті. Це призводить до опустелювання і зневоднення колись великих водойм та інших подібних масивів в одній частині Землі. В іншій же, з'являються сильні повені, які топлять цілі міста. Щоб уникнути такої сумної та безрадісної долі, необхідно навчитися дбайливо ставитися до екосистем.

4.    Екологічна катастрофа стосується всіх міст і країн, і немає місця, де її можливо уникнути

Нова Зеландія вже кілька років приймає людей з інших країн, які постраждали від будь-яких стихійних лих через зміни клімату в їхньому регіоні. Слідом за нею, такий досвід переймають й інші великі країни. Ніхто вже не дивується такому терміну як «кліматичний біженець». Майбутні зміни клімату призведуть до потрясінь і змін в області економіки та політики. Це означає, що не можна локалізувати бажання берегти природу, не можна думати, що це не торкнеться тієї чи іншої країни чи міста. Захист не має кордонів, тому екоактивісти й волонтери з усього світу борються за право розв'язувати екологічні проблеми.

5.    Захищаючи екологію, ми вчимося почуттю відповідальності до оточення і самого себе

У пошуку комфортного життя людина не замислюючись споживає природні ресурси. Щоб роздобути їх, необхідно вирубувати цілі лісосмуги, позбавляючи мільйони живих істот будинку і звичного середовища проживання. Вирощування бавовни в промисловості призводить до того, що водойми просто пересихають і зникають, що прискорює екологічну та кліматичну катастрофу в різних країнах. Зараз починають з'являтися екологічні та безпечні аналоги звичних нам товарів, тому ми маємо можливість робити усвідомлений вибір тих чи інших продуктів споживання. Все це впливає на стан нашої планети.

6.    Захищаючи довкілля, ми даруємо людству шанс на життя

Оскільки ми повністю залежимо від природних ресурсів, то їх захист дарує нам шанс на комфортне щасливе життя. Так, без звичних і необхідних ресурсів людство буде на межі війни, економічної та політичної кризи, голоду та епідемії. Наприклад, якщо виключити з екосистеми тих же бджіл, то ми втратимо не тільки мед. Бджоли - це запилювачі, які працюють на благо більшої частини корисних і потрібних рослин. Без них, ми забудемо, що таке фрукти, овочі, мед. Таким чином, людина буде жити в режимі голоду, хвороби, війни та постійної міграції в спробах знайти щось краще.

7.    Оберігаючи екологію, можна подарувати собі моральне задоволення

Людина постійно так чи інакше взаємодіє з природою буквально з самого народження. Ми і є породженням матінки-природи. З перших кроків ми вивчаємо оточення, подорожуємо для того, щоб побачити красиві місця, лазимо в гори, щоб подихати чистим гірським повітрям. Велика частина туристичного бізнесу заснована на обіцянках показати ту саму первозданну і дику природу, яку не зачепила рука людини. Ми всі любимо спостерігати за птахами, собачками, котиками та іншими звірятами. Все це приносить величезне моральне задоволення і заспокоює.

Новини про ліквідацію будь-яких звалищ, порятунок китів або черепах від полону пластика, створення нових заповідників - все це приводи для радості величезної кількості людей з будь-яких куточків планети. Це те, що надихає і змушує не опускати руки в боротьбі за чистоту навколишнього середовища.

Ми не можемо уявити своє існування без природи, оскільки самі є невіддільною частиною первозданної природи. Ми знаходимося в циклі, на своєму місці. І всі наші дії, як погані, так і хороші, чітко зображаються на екосистемі, даруючи нам ті чи інші наслідки, які видно в повсякденному житті. Ми можемо змінити все на краще, якщо навчимося думати не тільки про себе, а й про оточення. 

фото/getty images

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: