81 рік тому нацисти за день вбили дев'ять тисяч євреїв у Бродах на Львівщині

Вхід до колишнього Бродівського гетто
Вхід до колишнього Бродівського гетто/zimbio.com/Holocaust

Цього дня 1943 року німецькі нацисти вчиняють масове вбивство 9 тисяч євреїв з гетто у Бродах на Львівщині.

ІА Дивись.info розповідає про цю сторінку в історії.

Гетто на Львівщині

На Львівщині під час німецької окупації діяла розгалужена система місць примусового утримання — гетто, а також табори примусової праці та в'язниці. Влада Третього Рейху всіляко переслідувала та тероризувала місцеве населення.

На початку липня 1941 року німецька армія увійшла до Бродів Львівської області. Більшість тодішнього населення була євреями. Інші, з-поміж 22-ох тисяч, були українцями там поляками.

Там німці створили перший юденрат - «єврейська рада» — колаборатський орган самоуправління, який створювався у кожному з єврейських гетто під час нацистської окупації. До повноважень юденрату входило забезпечення господарського життя і порядку в гетто.

Перша депортація єврейського населення з Бродів до Белжеця (винищувальний табір у Польщі - Ред.) відбулася 19 вересня 1942 року. Багато євреїв убили у їхніх домівках або на вулицях. Від 2 до 4,5 тисяч осіб зібрали на ринковій площі у центрі міста та примусово вивезли до «табору смерті».

Грудень 1942 року. Гетто обгороджують колючим дротом. На двох вулицях мешкали євреї із Бродів навколишніх сіл та містечок – Соколівки, Лопатина, Олеська та Радехова. Будь-які контакти місцевих мешканців з євреями у гетто були категорично заборонені.

Людям видавали 80 грамів хліба у день. Почалась епідемія тифу. Упродовж двох наступних років через голод та хвороби померли майже півтори тисячі осіб.

Масовий розстріл євреїв у Бродах

На початку 1943 року організували групу опору на чолі зі Самуелем Вайлером, колишнім офіцером польського війська.

Єврейські підпільники встановили контакт із місцевим підрозділом польської Армії Крайової, звідки отримували зброю. Вони запланували організувати повстання, якщо нацисти розпочнуть ліквідацію гетто. Напередодні цього близько 80–200 євреям вдалося втекти до лісу, де вони організували табір. Акція з остаточної ліквідації гетто розпочалася 1 травня 1943 року.

Тоді члени підпільної групи відкрили вогонь по охороні, внаслідок чого загинуло кілька українських поліцаїв та німців. У відповідь німецька охорона розпочала масовий обстріл всього гетто.

Багатьох євреїв спалили живцем, інші були розстріляні на вулиці чи в лісі поблизу містечка. Під час хаосу багатьом євреям вдалося втекти. Згодом вони приєдналися до групи єврейських партизан на чолі з Вайлером та пережили війну. З 10 тисяч єврейського населення Бродів вижили 88 осіб.


Голокост — геноцид єврейського народу, його переслідування та масові вбивства Німеччиною у часи Другої світової війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: