Що варто знати про контрацепцію, — бліц-інтерв'ю із львівською акушер-гінекологинею

контрацепція
Контрацепція/Ілюстрація: oko.25 для ІА Дивись.info

Існує щонайменше 15 методів контрацепції, ефективність яких коливається у межах 71-98%. Її насамперед використовують, аби уникнути небажаної вагітності.

Які є різновиди «захисту» під час сексу та різницю між ними, ІА Дивись.info запитала у завідувачки жіночої консультації центру репродукції «Паренс-Україна», що у Львові, та кандидатки медичних наук Наталії Марчук.

Які є методи контрацепції

Акушер-гінекологиня каже, що їх є є багато. Умовно їх можна поділити на гормональні та негормональні засоби з бар'єрною, хімічною та природною дією.

Ефективність кожного методу залежить від індивідуальних особливостей людини та правильності застосування, пояснює наша співрозмовниця.

Що означає «безбар'єрні» методи контрацепції

«Презервативи, жіночі і чоловічі, залишаються популярним бар'єрним методом серед усіх вікових категорій. Вони доступні та відносно недорогі, не потребують зміни способу життя. До того ж є  варіантом захисту від більшості інфекцій, що передаються статевим шляхом», — говорить Наталія Марчук.

А природні

Природніми методами планування вагітності користуватись складніше, каже акушер-гінекологиня. Позаяк вони вимагають ретельного спостереження за зміною у фізіології жіночого організму, щоденного вимірювання базальної температури.

Такий вид контрацепції здебільшого обирають партнери, які мають тривалі, довірливі стосунки, підкреслює Марчук.

Гормональна контрацепція

Зі слів Наталії Марчук, гормональні оральні препарати часто приймають не лише для запобігання вагітності, але й для лікування деяких хвороб і розладів, для коригування менструального циклу, зменшення неприємних проявів передменструального синдрому (ПМС) тощо.

Як обирати «захист» під час сексу

Вибір методів запобігання вагітності — індивідуальний процес, який залежить від різних факторів, пояснює співрозмовниця.

«Він залежить, наприклад, від стану здоров'я, планування сім'ї, побічних ефектів, способу життя тощо. Правильно підібрати метод контрацепції допоможе консультація з лікарем. Призначаючи контрацептиви, фахівець обов'язково зважить на можливі протипокази та порадить найбільш оптимальний метод. Важливо врахувати, що ваші потреби та обставини можуть змінюватися з часом, тому періодично обговорюйте метод контрацепції з лікарем та коригуйте схему», — пояснила акушер-гінекологиня.

Наталія Марчук додає, що грамотне використання методів контрацепції та регулярні огляди у гінеколога допомагають зберегти та підтримувати репродуктивне здоров'я.

Про те, чи впливає контрацепція на якість сексу, читайте у розмові ІА Дивись.info із акушер-гінекологами Світланою Коваль та Олександром Микитюком.


Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: