У Львові презентуватимуть книгу про Голодомор

18 листопада (понеділок), о 18.00:

презентація книжки “Людяність у нелюдяний час”. Упорядники — Володимир Тиліщак та Вікторія Яременко. Спільно з Центром досліджень визвольного руху.

Напередодні відзначення 80-х роковин Голодомору у Львові презентують унікальне видання «Людяність у нелюдяний час», де вперше зібрано дані про доброчинців у час Голодомору — людей, які допомагали вижити тим, хто голодував.

Коли убивають голодом, ділитися хлібом — подвиг. Ця книга — про тихих героїв німої війни, яку вів тоталітарний режим проти українських селян.

Проект втілено Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні. Упорядники книги — історики Володимир Тиліщак та Вікторія Яременко.

У виданні подано інформацію про понад 140 осіб, прізвища та імена яких встановлено на основі документальних даних та усних свідчень. «Це були різні люди: і голови колгоспів чи сільрад, і звичайні матері. Всі вони сприймали чужий біль, горе як власне і, відриваючи останню крихти від себе, ділилися з іншими, рятуючи їх від голодної смерті», — розповідає один з упорядників книги історик Володимир Тиліщак.

Роботу над проектом розпочав у 2009 році Український інститут національної пам’яті. Тоді на адресу Інституту надійшла значна кількість листів зі спогадами врятованих про своїх рятівників, а також очевидців доброчинності. Саме ці матеріали склали основу збірника. Нагадаємо також, що 79-і роковини Голодомору (2012 рік) було присвячено пам’яті цих людей, імена кожного з них були оголошені на панахиді біля Національного меморіалу Голодомору.

Уривки книги можна переглянути за посиланням.

Цьогоріч відзначають 80-і роковини Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні. Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору, створений у 2010 році, вже розпочав підготовку до проведення пам’ятних заходів 23 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: