Закон про мову: відповіді на очевидні питання

304038

16 травня 2019 року було опубліковано довгоочікуваний Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (далі - Закон про мову). Цей документ врегульовує використання української мови як в сфері державного управління, так і в більшості публічних сфер діяльності.

Колонка Ігоря Маркевича.

А навіщо той закон, у Конституції ж написано, що українська є державною мовою?

Так, у статті 10 Конституції України зазначено, що українська мова є державною. Окрім цього, використання української мови було врегульовано й декількома іншими законами, як-от Законом України «Про захист прав споживачів».

З 2012 року до лютого 2018 року в Україні діяв славнозвісний Закон Колісниченка-Ківалова з його регіональним підходом до мовної політики, який все-таки був визнаний неконституційним.

Комплексного підходу до врегулювання мовного питання в усіх сферах суспільного життя в Україні не було, тому Закон про мову став першим актом, який повністю врегульовує мовну політику в Україні.

Коли він набирає чинності?

Закон про мову набирає чинності 16 липня 2019 року, але дуже багато його положень мають інші строки набуття чинності.

Для прикладу, зміни у Кодекс про адмінправопорушення, які нададуть можливість притягувати до відповідальності за порушення Закону про мову, набирають чинності лише через 3 роки.

Норми про обов’язковість української мови у сфері обслуговування споживачів набувають чинності через 18 місяців, положення про обов’язковий переклад веб-сторінок на українську – через 3 роки, а правила про обов’язкове використання української у місцевих друкованих виданнях – взагалі через 5 років.

Не варто панікувати, оскільки прийняття Закону про мову не означає, що вже через кілька днів всі видання та сайти мають бути тільки українською – для цього передбачені розумні строки.

Как выучить «мову», если не имел такой возможности раньше?

Кабинет Министров Украины утверждает и обеспечивает выполнение Государственной программы содействия освоению государственного языка. В Законе четко указано, что государство организует бесплатные курсы украинского языка для взрослых и обеспечит возможность свободно овладеть государственным языком.

Яка відповідальність за порушення?

За порушення може наступати відповідальність у вигляді штрафу від 1700 грн до 11900 грн. Розмір штрафу залежить від суб’єкта, який є порушником, повторності порушення та сфери, у якій вчинено таке порушення.

Для прикладу, якщо суб’єкт господарювання (юридична особа або ФОП) порушує Закон про мову у сфері обслуговування споживачів, то Уповноважений оголошує такому суб’єкту попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів від дати складення акту про порушення. Якщо повторно впродовж року такий суб’єкт порушує Закон про мову, то на нього накладається штраф від 5100 до 6800 грн.

У випадку порушення Закону про мови у сфері освіти, науки, культури, книговидання, у користувацьких інтерфейсах комп’ютерних програм та веб-сайтів – до порушників може застосовуватися такий же штраф за перше порушення, а за повторне він вже може сягати 11900 грн.

Чи можуть посадити за порушення Закону про мови?

Ні. Кримінальна відповідальність не передбачена.

Хто такий Уповноважений?

Закон про мови запроваджує посаду Уповноваженого із захисту державної мови з мережею представників та секретаріатом. Уповноваженого призначає Кабінет Міністрів України.

Уповноважений розглядає скарги про порушення Закону про мову, складає протоколи та акти про такі порушення, а також накладає відповідні стягнення.

А можна буде взагалі говорити іншими мовами?

Дія Закону про мови не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Читайте також: Закон України «Про житлово-комунальні послуги»: 5 ключових нововведень

Якщо ж ви прийшли зробити покупки або отримати певні послуги у заклад зі сфери обслуговування, то по замовчуванню використовується українська, але якщо споживач та касир/офіціант/продавець/тощо дійшли згоди використовувати іншу мову, то тут немає жодних заборон чи обмежень.

Читайте також: Перенесення мобільного номера. Як реалізувати

Окрім цього, застосування кримськотатарської мови та мов інших корінних народів (сюди належать караїми, кримчаки, греки Приазов’я) має своє «пільгове» регулювання у окремих сферах суспільного життя.

Ігор МАРКЕВИЧ, співзасновник та партнер юридичної компанії Amigo Partners, Ph.D.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: