10 скандалів Року свині: що обговорювали українці у 2019-му

imgonline-com-ua-Black-White-tFpnVZRuA2PdL7Cc

Легендарна акторка Елізабет Тейлор якось сказала: «Лише потрапивши в скандал, можна дізнатися, хто тобі справжній друг». Рік, що минає, дозволив перевірити істинність дружби багатьом українським політикам та «зіркам» – скандалів і справді не бракувало. Спробуємо пригадати основні.

Свинарчуки та «Укроборонмпром»

Наприкінці минулої зими вибухнула справжня інформаційна бомба. Журналісти «Радіо Свобода» оприлюднили масштабну схему розкрадання грошей для армії. Виявилося, що до махінацій в «Укроборонпромі» причетні люди з оточення тодішнього президента Петра Порошенка. Йдеться про сім’ю Олега Гладковського, яка до 2014 року носила прізвище Свинарчук.

Ймовірно, саме цей скандал став вирішальним під час президентських виборів, адже ця тема була улюбленою для опонентів Порошенка впродовж усієї кампанії. Відсторонення Гладковського від «Укроборонпрому» враження на електорат не справило. Зараз у «справі Свинарчуків» відкрите кримінальне провадження. Головний фігурант навіть був у СІЗО, але згодом його випустили під заставу.

Євробачення-2019

На справжнє політичне шоу перетворився цьогорічний відбір на пісенний конкурс «Євробачення». Спочатку сестри Опанасюк із дует «Анна-Марія» завітали на кримськотатарський телеканал «ATR», де відмовилися відповідати на питання «Чий Крим – український чи російський?». Це викликало обурення однієї з суддів проєкту – Джамали. Далі більше – виявилося, що батьки співачок у Криму тісно співпрацюють з окупаційною владою півострова.

Відбір сестри програли, зрештою Україна на конкурсі так і не була представлена. Переможниця відбору Maruv (Ганна Корсун) не підписала контракт з UA: Суспільне. За офіційною інформацію, через питання авторських прав на пісню. За неофіційною – через те, що співачка заявила про бажання й надалі вести концертну діяльність у Російській Федерації, а в контракті з НТКУ було положення про тимчасову відмову від гастролей на території держави-агресора. Після відбору до Євробачення Maruv давала концерти здебільшого в Росії.

Табу та Яременко

Нове, 9 скликання Верховної Ради подарувало суспільству ще чимало скандалів. Один із найгучніших – пов’язаний із Богданом Яременком. Відомий депутат, який очолює комітет Верховної Ради із питань зовнішньої політики, прямо в сесійній залі намагався замовити послуги повії. З переписки українці дізналися, скільки коштують такі послуги і навіть які табу є в жінок легкої поведінки, з якими співпрацюють народні депутати.

Яременко спочатку пояснював переписку навмисною провокацією проти папараці, але після оприлюднення чергової порції матеріалів визнав вину і навіть написав заяву про складання повноважень голови комітету. Однак досі, два місяці після написання заяви, продовжує виконувати свої обов’язки. Заміну йому монобільшість ніяк не може затвердити.

Кива розважається

Конкуренцію Яременку на скандальному фронті цілком може скласти Ілля Кива – людина наближена до міністра внутрішніх справ Авакова, яка потім очолила Соціалістичну партію, а до парламенту потрапила від «Опозиційної платформи – За життя».

До сесійної зали Кива якось прийшов у костюмі Джокера. Вірусним стало відео, на якому депутат на робочому місці вчиняв дії, які дуже нагадували мастурбацію. Пікантності ситуації додавав факт, що перед цими маніпуляціями обранець телефонував моделі із Одеси.

Обранець-гвалтівник

Жорсткий відбір кандидатів із залученням СБУ, який обіцяли в партії «Слуга народу», спрацював частково. Виявилося, що Роман Іванісов, мажоритарщик від 153-го округу на Рівненщині, в 90-их був засуджений за групове згвалтування. Після оприлюднення всіх матеріалів Іванісова виключили з фракції, проте він продовжує виконувати функції народного депутата.

Детектор для «слуг народу»

Одним із неприхованих внутріфракційних опозиціонерів до голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії є народний депутат, наближений до Ігоря Коломойського, Олександр Дубинський. Він постійно критикує дії Арахамії, той не залишається в боргу.

Читайте також: Правда чи брехня, що думають про поліграф експерти

Зокрема після одного з рішень комітету (він відмовився підтримати закон, який забирає фірми-прокладки депутата-ексрегіонала Яценка) Арахамія звинуватив членів комітету, в тому числі Дубинського в отриманні хабара. Голова фракції навіть наголошував, що має свідка правопорушення, і погрожував депутатам «детектором брехні». Дубинський відразу погодився на пропозицію, і наступних кілька днів перетворилися на шоу з проходженям поліграфу Арахамією, Дубинським та ішими «слугами народу». Всі виявилися «кришталево чистими», хоча фахівці-поліграфологи називають такі перевірки непідготованою профанацією.

Войовничий Ляшко

Олег Ляшко, після депутатства в 4-ох поспіль скликаннях, свій мандат втратив. Однак зникати з інформаційного простору навіть і не думав. Найгучніший вибрик – бійка на летовищі із чинним депутатом, головою комітету з питань енергетики та ЖКП Андрієм Герусом. Зазвичай у таких протистояннях дістається Ляшку – його бив і лідер Опоблоку Бойко, в нокаут відправив власник «Буковелю» Шевченко і навіть значно старший комуніст Мартинюк свого часу ледь не задушив. Цього разу, судячи з порваної сорочки Геруса, переможцем вийшов радикал. «Слуга народу» каже, що вся справа в охоронцю, який допомагав Ляшкові.

Однак бійкою справа не завершилася. Почалося розслідування кримінального провадження за статтею 346 Кримінального кодексу України – погроза насильством щодо державного діяча. Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 4 до 7 років. Ляшко все це називає кримінальним переслідуванням через інакодумство.

Гонтарєва, «Квартал» і хор Верьовки

Колишня очільниця Національного банку України Валерія Гонтарєва зараз перебуває у Лондоні. Тим часом новини з Батьківщини її не тішать. Спочатку в центрі Києва згоріло авто родички Гонтарєвої, а згодом на Київщині – спалахнув і будинок. Пожежники виявилися безсилими. Сама банкірка натякає, що винен тут олігарх Ігор Коломойський, який після націоналізації «Приватбанку» вважає Гонтарєву ледь не особистим ворогом.

Олії у вогонь підлили друзі президента Зеленського із студії «Квартал-95». Коміки вирішили, що нещасний випадок із будинком Гонтарєвої – нормальний привід для жартів і записали про це пісню. Ще один скандал виник через те, що на бек-вокалі у Євгена Кошового співав Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки.

Легендарний колектив, який отримує фінансування з держбюджету, за символічний гонорар (30 тис. грн.) взяв участь у номері, який мав елементи чорного гумору і висміював жертву пожежі. Керівництво хору довелося вибачатися. Також виступ засудили очільники Мінкульту Бородянський і Мінекономіки Милованов.

«Трубу прорвало»

Наприкінці грудня Роман Труба покинув посаду голови державного бюро розслідувань. Причина – перезавантаження ДБР у зв’язку з ухваленням нового закону. Таким чином влада проігнорувала «касетний скандал» пов’язаний із очільником бюро.

У вересні сам Труба заявив, що виявив прослушку у вентиляційному отворі свого кабінету. Згодом на телеграм-каналі з каламбурною назвою «Трубу прорвало» почали з’являтися стенограми нібито прослуханих розмов за участю Труби. У них голова ДБР отримував прямі вказівки з Офісу Президента, відкриваючи та закриваючи справи на основі політичних замовлень. Достовірність цих записів наразі не підтверджено і не спростовано.

Україна – кістка в горлі Трампа

Володимир Зеленський у 2019 році став відкриттям не лише для української, але й для американської політики. Саме розмови із новообраним президентом України може призвести до імпічменту Дональда Трампа. Розмову, в якій президент США наголошує на інтересі в розслідуванні справи Байдена – опонента на наступних виборах, шокувала американське суспільство. Тут це трактують так, ніби Трамп вимагав скомпроментувати політичного противника (власні інтереси), шантажуючи Зеленського наданням військової підтримки (використання службового становища). За імпічмент уже проголосувала Нижня палата американського парламенту, однак Верхня його навряд чи підтримає – там більшість в однопартійців Трампа – республіканців.

Сам Зеленський у телефонній розмові з американським колегою, наприклад, назвав Руслана Рябошапку «на 100% своєю людиною», чим фактично зізнався у впливі на Генеральну прокуратуру. Втім в Україні ці слова жодного ефекту не мали. Мінусом для президента стало хіба неприємне прізвисько «Моніка Зеленський», яке він отримав у західній пресі за аналогією із фігуранткою попереднього імпічмент-скандалу у США Монікою Левінскі.

Підготувала Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: