Через зміну підпорядкування у львівському виші не платять зарплат і стипендій

мистецтво1

У розпал екзаменаційної сесії та захисту дипломних магістерських робіт працівникам та студентам Львівської національної академії мистецтв боргують заробітну плату та стипендії за січень. Відповідно авансу за лютий також немає.

600 працівників академії (половина з яких – це науково-педагогічні працівники) викручуються, хто як може, але освітній процес триває без перебоїв. Студенти в такій самій ситуації.

Вся справа в тому, що Міністерство освіти і науки України разом з Міністерством культури прийняло рішення змінити підпорядкування Академії мистецтв і з 2020 року її фінансування буде здійснювати Мінкульт. Однак рішення уряду на таку зміну підпорядкування ще й досі немає.

Ректор Національної академії мистецтв Володимир Одрехівський розповів, що у закладі отримали листа з МОН ще торік, у грудні. В ньому йшлося про перенаправлення вишу від МОНу до Міністерства культури.

«17 грудня 2019 року до нас надійшов лист із Міністерства освіти та науки, зміст якого полягав у тому, що МОН спільно з Міністерством культури України ухвалив рішення про передачу Львівської академії мистецтв до сфери управління Мінкульту. У зв’язку з цим нас попросити підготувати техніко-економічне обґрунтування, забезпечення ефективного використання об’єктів з права використання державної власності, відповідні витяги з реєстру реєстрових прав на нерухоме майно тощо. Ми цю документацію підготували і відправили у відповідні департаменти Міністерства освіти. Важливо, що одночасно з нашою академією було прийнято рішення перевести до сфери управління культури ще три мистецькі навчальні заклади: Харківську академію мистецтв, Академію мистецтв імені Бойчука у Києві і Закарпатську академію мистецтв», – пояснив Володимир Одрехівський.

Ректор академії зазначає, що всі необхідні документи почали надсилати з середини грудня, а процес триває і досі.

«11 січня у нас була зібрана конференція колективу, де з-поміж інших питань, які завжди обговорюють на початку року, обговорили і це питання. Бо працівники вже тоді почали хвилюватись, оскільки ми не мали ніякої письмової інформації з підтвердженням про переведення. А вже підходив час авансу і заробітної плати.

Працівники підготували три листи-звернення –  до Міністра освіти, до прем’єр-міністра, а також до голови комітету з питань освіти і науки Сергія Бабака, де виклали стурбованість і прохання пришвидшити процес переведення і, відповідно, фінансування», додав ректор.

Проте ще досі ані працівники, ані ректор академії не знають, коли буде оформлено всі документи, необхідні для передання академії у Міністерство культури.

«З початку цієї справи ми отримали лише один лист, і усно знаємо, що з 1 січня 2020 року у бюджет закладені кошти на Академії мистецтв – нашу та три інші в Україні – в Міністерстві культури. На сьогодні нема жодних документів, які би підтверджували такі питання. Ми висимо в повітрі,  і досі де-юре є в підпорядкуванні Міністерства освіти і науки», – додав Володимир Одрехівський.

Він також зазначив, що на сьогодні документи академії розглянули відповідні департаменти МОН.

«Нам усно це сказали, бо я не маю жодних підтверджуючих документів Міністерств фінансів та економіки, що всі чотири академії одночасно переведуть. Готують постанову Кабінету Міністрів. Я розмовляв з заступником міністра культури Іриною Подоляк. Вона сказала, що на днях, можливо, розглянуть наше питання. Дуже б хотів, щоби все вирішилось якнайшвидше, адже всі працівники дуже схвильовані і навіть обурені цією ситуацію. Адже це пряме порушення законів про працю», наголосив ректор академії.

Окрім проблеми із заробітною платнею, академія також боргує оплату комунальних послуг.

Ректор розповідає, що зробили крок назустріч і розблокували спецфонд - кошти, які академія самостійно заробляє і використовує на ремонтні роботи, матеріали тощо: «Ми мусіли з цих коштів оплатити комунальні послуги , не всі організації мали розуміння, що в нас така ситуація. Так само були змушені зі спецфонду заплатити податки».

У такій самій ситуації й Косівський інститут та училище прикладного декоративного мистецтва від Львівської академії мистецтв. Там також 300 студентів і така ж кількість працівників. Їм теж боргують зарплату та стипендії.

«Не дивлячись на усі труднощі, навчальний процес іде. Ми робимо святу справу, навчаємо нашу молодь. В ці дні відбувається захист дипломних магістерських робіт. Але я хвилююсь, що народ вибухне. Дуже непросто багатьом», – підсумував ректор академії.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: