Яніка Мерило: Коли ми говоримо про електронне врядування, то мав би співпрацювати весь уряд (відео)

На Третьому всеукраїнському форумі місцевого самоврядування обговорили електронне врядування та розвиток інформаційних технологій.

«Якщо був би ідеальний клімат, тобто одна влада, одна коаліція, всі б розуміли, що треба робити, всі приймали би правильні (в доброму сенсі) закони, створювали би реєстри, ідентифікатори, була би стратегія. Цей процес в Естонії зайняв 15 років, навіть при дуже добрих умовах.

Коли ми говоримо про електронне врядування, не треба казати людям, що воно їм потрібне. Треба запитати, чи їм потрібна можливість зареєструвати дитину через інтернет, чи отримати якусь довідку через електронну пошту, а не приходити, подавати заяву, чи отримати пільги, чи проголосувати і вірити, що голос врахований правильно.

Коли ми говоримо про електронне врядування, то це не одне-два міністерства, а весь уряд мав би співпрацювати», - пояснює радник міністра економічного розвитку та торгівлі Яніка Мерило.

«30% громадян України ніколи не користувалися інтернетом. Чому не користувалися? Тут є дві проблеми. Перша проблема – це цифровий розрив між нашими селами та містами. Можна створити соціальну картку, роздати її всім бабусям і дідусям, але без системи зв’язку, без вільного доступу нічого не буде працювати. 3G, 4G – це те обмеження, яке, на жаль, буде лімітувати всі наші електронні потуги, тобто, поки наші приватні оператори не розвернуть потужну систему нових поколінь зв'язку по території всієї країни – це буде неефективно. Ми можемо це зробити в Одесі, в Києві, мабуть, в якихось районах, але для всієї країни це не буде працювати, бо повинен бути надійний канал зв’язку, бо це безпека, ідентифікація і сервіс.

По-друге, ми провели дослідження всередині Верховної Ради: 450 перших людей країни, перехід на електронну платформу. Тільки 60% готові працювати з планшетами, всі інші 40% не брали їх навіть в руки. Тому питання освіти, я вважаю, зараз є надважливим питанням, адже його потрібно систематизувати.

З людьми старшого віку потрібно працювати. Я знаю, що у Львові відкрита ІТ школа.

Це питання комплексне, але воно вирішиться тільки тоді, коли в Україні буде рівний доступ до інтернету на високих швидкостях», - розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко.

Нагадаємо, організатор Форуму – Інститут міста, за ініціативи Львівської міської ради. Підтримку забезпечують Програма USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», Фонд Східна Європа, Програма Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування», Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ, Програма ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду», шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», проект «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», Інституту громадянського суспільства за підтримки представництва ЄС та Асоціація міст України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: