Кількість легальних бурштиновидобувних компаній зростає

385285708

Держгеонадра виводить бурштинову галузь у законне поле. Сьогодні є дев’ять підприємств, які в законний спосіб отримали спеціальні дозволи на користування надрами бурштину.

Про це інформує прес-центр Державної служби геології та надр України.

Перший великий крок на шляху до легалізації ринку бурштину зроблено. Офіційні компанії отримують можливість видобувати бурштин у законний спосіб. Державна служба геології та надр України збільшила кількість спеціальних дозволів на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою та видобування цієї корисної копалини. На ринок нещодавно зайшли чотири нових компанії, зокрема комунальне підприємство. Зазначимо, завдяки зусилля Держгеонадр та Волинської обласної ради вдалось об’єднати місцеві громади на Волині, які утворили комунальне підприємство.

Як неодноразово наголошували експерти, легалізація ринку бурштину забезпечить робочими місцями населення, збільшить надходження до бюджетів, розвине місцеву інфраструктуру, сприятиме налагодженню ювелірної промисловості. Окрім цього, вирішення цього питання позитивно вплине на інвестиційний клімат країни.

«Легалізація ринку бурштину та надання спецдозволів у законний спосіб вирішить цілу низку надважливих питань для нашої держави. По-перше, це культура надрокористування. Дуже важливо, аби після видобутку бурштину на цих територіях, а це 380 тисяч гектарів, росли ліси, розвивалось сільське господарство. По-друге, це надходження в бюджет. Якщо за 2016 рік завдяки видачі спецдозволів наша Служба залучила до держбюджету майже 420 млн грн, то тепер з видачею спецдозволів на користування надрами бурштину ця сума може значно зрости, – пояснює Микола Бояркін, т.в.о. голови Держгеонадр. – Також варто не забувати, що компанії, які заходять офіційно на цей ринок, мають соціальне навантаження. А це будівництво доріг, дитячих садочків та інші соціальні умови, які можуть прописати обласні громади».

Нагадаємо, що користуватися надрами можна тільки після проходження процедури отримання відповідних дозвільних документів. Таким документом є спеціальний дозвіл, в якому чітко прописана програма робіт і її строки виконання. Таким чином, збільшення кількості легально працюючих компаній з бурштиноносними надрами, покладе кінець незаконному видобуванню, виснаженню екології та блокуванню  розвитку областей та держави в цілому.

Довідка:  

Площа перспективних на бурштин територій складає біля 380 тис. га. Це три області України: Рівненська (Дубровицький, Рокитнівський, Сарненський, Володимирецький і Зарічненський райони), Житомирська (північно-західна частина Олевського району), Волинська (частково Маневицький район). Станом на 1 січня 2016 року державним балансом запасів «Бурштин» враховувались чотири родовища Клесівське, Вільне, Володимирець-Східний та Золоте (Південна-Східна ділянка). Балансові запаси цих родовищ складають за категорією С1 – 63619,994 кг, за категорією С2 – 162 871,217 кг. Сумарний легальний видобуток бурштину за 2014 рік складав 2606,377 кг, за 2015 рік – 4955,34 кг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: