Я залежний, — співзасновник Tesla Club Ukraine про те, як це — бути власником електрокара

10443422_10203387656147207_8959861381602023034_n
Назар Шимоне-Давида. Фото зі сторінки у Фейсбуці

Назар Шимоне-Давида став першим у Львові, хто придбав автомобіль Tesla. Сьогодні він не уявляє собі без нього життя.

«За останній рік Україна посіла п’яте місце у світі за поширенням електромобілів. Минулого року 4% всіх машин, які були зареєстровані в Україні, були електромобілями, — не вагаючись констатує Назар та додає, що це надзвичайно високий показник, враховуючи те, що офіційні продажі електрокарів починаються тільки цього року. — За нашими розрахунками, сьогодні є близько 5 тисяч власників автомобілів. Це люди, які пішли на цей крок свідомо і перейшли на чисту електрику двигуна».

[dyvys_blockqoute text="Електромобіль вже виграє битву у звичайних автомобілів. Думаю, повністю він переможе років за п’ять." author=""]

Назар Шимоне-Давида став першим у Львові, хто придбав автомобіль Tesla. Сьогодні він не уявляє собі без нього життя і каже, що варто людині бодай один раз проїхатися на такому авто, вона вже ніколи не захоче повернутися до старого, який їздить на бензині.

«Електромобіль, у першу чергу, обирають не через екологію, а тому, що він є зручнішим, кращим, легшим в управлінні та динамічнішим. Пізніше веж йде екологія, економія і енергетична незалежність», — зауважує Назар.

Утім, він переконаний: щоби зрозуміти, чому електромобілі тільки зараз переживають відродження, слід бути знайомим з історією інновацій. За словами власника електрокара, навіть у 1900 році у людей були тільки коні й карети, але вже у 1913 —лише автомобілі.

«І це в часи, коли не було Інтернету, особливо розвинутих технологій. При цьому, люди зрозуміли, наскільки швидко щось може бути зручнішим, ніж те, що вони мають зараз, і наскільки швидко впроваджуються інновації», —додає експерт.

Колись, зазначає Назар, звичайні машини вирвалися вперед у порівнянні з електрокарами тому, що для впровадження інновацій потрібні неймовірно великі кошти. Машини на бензині їх не потребували. А от для електромобілів вони були необхідні.

«Щоби запустити хоча б якийсь серійний автомобіль, без 2 мільярдів доларів у кишені не слід навіть починати це робити», — наголошує власник Tesla.

Тому людство і заливало у бензобаки машин пальне, аж поки не з’явився Ілон Маск і не зробив електромобіль кращим за звичайний.

«Тесла — перша компанія, яка запровадила автопілот на такому рівні, що він став зручним для використання і покращив безпеку. Я їздив на автопілоті — це дуже крута штука. Сьогодні вже не уявляю себе без такої машини. Я залежний», — пригадує Назар Шимона-Давиде.

Сьогодні він з усмішкою каже про те, що на початку поїздки його охоплював страх, але коли водій зі стажем спробував, зрозумів, що це нагадує сидіння у батька на колінах, який тримає кермо.

«Ви відчуваєте, що хтось краще за вас керує автомобілем. Це відчуття довіри», — констатує поціновувач електромобіля.

Власник електрокара зауважує, що тих, хто прагне придбати машину, на кшталт його, не повинні відлякувати ціни. Так, електромобілі, як правило, на 10-20% дорожчі за аналогічні традиційні машини, але за рік-два вони окуповуються. Відбувається це за рахунок економії на бензині — у середньому 2-3 тисячі доларів на рік.

Назар Шимоне-Давида відкриває першу мережу заправок для електрокарів. Джерело: cfts.org.ua

«Електромобіль вже виграє битву у звичайних автомобілів. Думаю, повністю він переможе років за п’ять, — зазначає експерт. —Крім економії є одна крута річ — це зручність використання і якість їзди на ньому. Електромобільна тяга дарує ті відчуття, які жодний бензиновий, дизельний автомобіль ніколи не зможе навіть наблизити через свої технічні обмеження».

Сьогодні Назар переконаний: електрокари — це майбутнє, яке треба розбудовувати в Україні.

«Україна має здійснити швидкий стрибок, щоби ці технології розвивалися тут, бо це, в першу чергу, енергетична незалежність самої держави, енергетична незалежність кожного користувача і майбутнє, яке потрібно швидко розвивати», — підсумовує Назар.

Фото зі сторінки Назар Шимоне-Давида у Фейсбуці

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: