Як склалася доля радянського ветерана, який збив літак Маккейна у В'єтнамі

Screenshot_20170831_164711

Американський друг України сенатор Джон Маккейн, як відомо, воював у В'єтнамі, де служив льотчиком і пережив полон. У 1967 році його літак був збитий під час одного з бойових вильотів з радянського ЗРК «Двіна» радянським ракетником Юрієм Трушечкін.

Про це у своєму блозі написав Денис Казанський.

Маккейну вдалося катапультуватися. Але коли він приземлився, то відразу потрапив в полон до в'єтнамців і п'ять років провів в ув'язненні. Повернутися в США йому вдалося тільки в 1973 році.

Цікаво, як склалися після війни долі радянського і американського ветеранів.

Що стало з Маккейном - всім відомо. Згодом він пішов у політику і зробив успішну кар'єру. У 1986 році Маккейн вперше став сенатором, і з тих пір перемагав на виборах кілька разів. А в 2008 році ледь не став президентом США. В даний час Маккейн, не дивлячись на солідний вік і стан здоров'я, є одним з найвідоміших американських політиків. Так країна віддячила своєму герою.

За радянськими мірками Маккейна героєм ніколи б не вважали. В СРСР тих, хто потрапляв в полон, як відомо, не шанували. Радянських військовополонених, які пережили німецький полон в 1940-их роках, взагалі вважали зрадниками і відправляли в табори. А ось Юрій Трушечкін, який збив літак Маккейна над Ханоєм, цілком міг би вважатися героєм. Що ж з ним сталося після війни?

Інформації про Трушечкіна в мережі не дуже багато. Згадали про нього російські журналісти всього раз - 2008 року, коли Джон Маккейн балотувався в президенти США, і потрібно було розповісти про нього по телевізору якусь гидоту. Тут, нарешті, і знадобився своїй країні ветеран.

На російських телеканалах про Юрія Трушечкіна вийшло відразу кілька однотипних сюжетів, в яких розхвалюють його героїзм. Щоправда, попутно з'ясувалися і деякі інші обставини життя ветерана. Виявилося, що після виходу в запас Трушечкін спочатку жив в Ризі, а потім переїхав до Росії, де не отримав від держави ніякої допомоги. Поневірявся по знімних квартирах і, за словами його дружини, жив мало не в підвалах.

Зрештою в Росії Трушечкін дали кімнату в комуналці. Але не як офіцеру запасу, а як вимушеному переселенцю.

«За службу в збройних силах я не отримав нічого», - сам розповідає на збереженому відео Трушечкін.

Останні роки життя кривдник Маккейна тулився в старій хатині в Ленінградській області і жив у злиднях, спостерігаючи по телевізору за успіхами американського льотчика, якого він колись збив.

Після того, як по телевізору розповіли про Трушечкіна, в рунеті, як зазвичай буває в таких випадках, з'явилися сотні постів і статей ура-патріотичного характеру про те, як «радянський мужик показав цьому проклятому піндосу Маккейну». Епізод давно минулої війни викликав у росіян напад національної гордості. А поки вони змагалися в тому, хто смішніше пожартує про «невдаху-Маккейна», жебрак ветеран-переможець тихо вмирав у себе вдома.

На початку 2009 року Юрій Трушечкін помер від меланоми. Таку ж злоякісну пухлину у Маккейна виявили ще в 2000 році, проте американський сенатор досі живий, хоча рак поступово прогресує і у нього. Нещодавно він переніс чергову операцію, але, як і раніше, в строю. У США медицина дозволила людині прожити з таким діагнозом десятиліття. Російський ветеран через безгрошів'я не зміг отримати належного лікування і помер протягом року. З тих пір ніхто в Росії про нього більше не згадував.

Як символічно...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: