П'ятниця, 13: забобонний день чи збіг обставин (факти та прикмети)

pasos de gata

Цей день вже давно звикли вважати «чорним» і думають, що п'ятниця 13-е обов'язково принесе нещастя. Чи насправді це діє? Оскільки завтра знову п'ятниця, а ще й 13-е число.

Цей день вже давно звикли вважати «чорним» і думають, що п'ятниця 13-е обов'язково принесе нещастя. Чи насправді це діє? Давайте розберемось, оскільки сьогодні знову п'ятниця, а ще й 13-е число.

Дехто чекає чогось незвичного саме цього дня, а особливо забобонні люди, в п'ятницю 13-го замикаються вдома, не відповідають на телефонні дзвінки, не дивляться у вікно і не відкривають нікому двері, чекаючи, коли нарешті той день закінчиться. Навіть назву придумали, наукова назва фобії — параскаведекатріафобія.

Почнемо з числа 13. Навіть діти знають, що це «чортова дюжина». Для когось це забобони, а для когось все серйозно. В американських хмарочосах після 12-го поверху відразу де 14-й, немає тринадцятих номерів у готелях, відсутні морські та авіарейси з такими номерами. У літаках авіакомпаній Німеччини, Австрії й країн Скандинавії немає ні ряду, ні крісла з номером 13. В Англії їх немає навіть у кінотеатрах.

Варто зазначити, що цього року двічі на рік припадає 13-е число саме в п’ятницю. В січні ми вже це пережили, а ось до завтрашнього дня можна ще підготуватися.

Ми підібрали для вас найцікавіші факти та прикмети зі світової історії, коли в п’ятницю 13-го, відбувались справді дивні події.

Моторошні події, які трапилися в п'ятницю 13-го. Збіг чи фантазії?

13 січня 1989 року – вірус «П'ятниця, тринадцяте», або Єрусалим, вразив сотні комп'ютерів Європи, США, Близького Сходу, викликавши масову паніку, адже, тоді ще масштабних атак не було.

13 січня 2013 року трапилася катастрофа з лайнером «Costa Concordia» з понад 4200-ма пасажирами.

Фото: Wikimedia Commons

13 вересня 2013 року – голова терористичної організації «Аль-Каїда» закликав бойовиків усього світу атакувати США.

13 жовтня 1972 року – аварія літака FH-227 в Андах. Ті, хто вижив, ще 72 дні боролися за життя і навіть були змушені вдатися до канібалізму.

13 листопада 1970 року понад 300 тисяч мешканців міста Читтагонг (Бангладеш) загинули внаслідок жахливого урагану. Він спричинив також повінь Гангу, яка забрала життя ще мільйона людей.

Фото: Страна

13 вересня 1940 року на Букінґемський палац у Лондоні скинули 5 німецьких бомб. Це було частиною плану Гітлера «Лондонський бліц».

13 грудня 1907 року – найбільший на той час корабель «Томас У. Лоусон» розбився в морі. Цікаво, що його назвали на честь автора відомої книги «П’ятниця, тринадцяте».

13 липня 1931 року заарештували відомого гангстера Аль Капоне – тодішнього «короля» Чикаго.

13 червня 1952 року шведський військовий літак DC-3 з вісьмома пасажирами зник з радарів у межах міжнародних вод Балтійського моря.

13 листопада 2015 року – теракти в Парижі. Майже одночасно терористи атакували шість локацій. Загалом постраждало понад 500 людей, із них загинуло 129. Ця подія ввійшли в історію як «Кривава п'ятниця».

Фото: dw

Іспанські та португальські моряки п'ятницю 13-го, навпаки, вважають дуже сприятливим днем аби відправитись в море. Пояснюючи це тим, що Христофор Колумб саме в п'ятницю почав своє історичне плавання до берегів ще невідомої Америки.

Окрім моряків, п'ятниці 13-го числа дуже бояться хірурги. Дехто, на цей день не призначає операцій, а вже призначені операції переносять на будь-який інший день. Англійські лікарі переконані, що ризик невдачі операції, проведеної в п'ятницю 13-го, зростає вдвічі.

Чого не можна робити в п'ятницю 13-го?

В кожного  бодай раз в житті траплялися ситуації, коли справи не вдавалися і  здавалося, що весь світ проти тебе. Тоді, як правило, всі згадують про забобони.

Так-от, ми підібрали для вас 13 основних забобон, які прижилися донині щодо «п'ятниці 13»:

  1. Так склалося, що люди повірили, що не можна вирушати в подорож цього дня, адже, така дорога буде наповнена не завжди приємними сюрпризами, і особливо багато трапляється автомобільних аварій.
  2. Навіть якщо ви захворієте, то у п'ятницю 13-го ні в якому разі не лягайте в лікарню і не проводьте операцій, оскільки це ризиковано.
  3. Сучасні забобони свідчать також про те, що навіть комп’ютерні віруси стають особливо агресивними, у зв'язку із чим рекомендують відмовитися від використання гаджетів та інтернету в цей день.
  4. Також є забобона для любителів садівництва, вважається, що рослина, яку посадили в п'ятницю 13-го, не буде рости і плодоносити.
  5. Деяких людей страх п'ятниці 13-го приводить до того, що вони відмовляються від гігієни: мовляв, що в цей день заборонено стригти нігті та навіть митися.
  6. Додумались і до такого що, якщо похорон випадає на цей день, то незабаром помре ще хтось. Тому переносять і похорони.
  7. Також у п'ятницю 13, як не дивно, не можна розважатися, тому, забудьте про веселощі, випивку, смачну їжа і навіть сміх. А якщо ви будете веселитися цього дня, з вами може трапитися нещастя. А дату весілля на день не плануйте ні в якому разі.
  8. Не укладайте в цей день угод і не робіть покупок, особливо великих.
  9. Також не можна стояти під сходами.
  10. Кажуть, якщо потрапиш під дощ, то прийшовши додому, не відкривайте в квартирі парасолю.
  11. Ще радять не вдягати одяг коричневого або рудого кольору. Це не на щастя.
  12. Не все так погано, оскільки серед забобон, ми знайшли також шлях як запобігти поганим прикметам, так-от, аби вберегти себе у п'ятницю 13-го від «злих сил», радять сходити в цей день до церкви.
  13. І ще наостанок, якщо у вас не заплановано важливих справ в цей день, то краще взагалі не виходити з дому.

Ваша справа, вірити у все це чи ні, проте знати не зашкодить.

Фото: l Гори l - MindMix

Трохи з історії

Поєднання п’ятниці і 13-го числа наганяє страх на багатьох людей вже давно. За  старими повір’ями, в цей день зліталися на шабаш 12 відьом, збиралися упирі та інша нечисть, а в самий розпал веселощів, коли сходить повний місяць, тринадцятим з’являвся сам Сатана.

У християнській культурі вважається, що саме в п'ятницю 13-го числа Адам і Єва скуштували заборонений плід; саме в цю зловісну п'ятницю Каїн безжалісно вбив свого брата Авеля. Розп'яття Христа довелося саме на п'ятницю. Тринадцятим апостолом на Таємній вечері був Юда, що видав Христа.

Джерела: Патріоти України, Трибуна, Народний оглядач, Вікіпедія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: