Великий піст - час зазирнути до себе всередину, - священик

піст

Сьогодні, 19 лютого, у вірян східного обряду розпочався період Велику посту – підготовки до найбільшого християнського свята – Воскресіння Господнього, пише Дивись.info.

Великий піст вважається головним у церковному календарі. Цього року він триватиме з 19 лютого до 7 квітня. А вже 8 квітня християни відзначатимуть Великдень.

Як зазначив нашій інформаційній агенції священнослужитель Собору Святого Юра отець Павло Дроздяк, у ці дні вірянам варто подумати не лише про фізичне, але й духовне очищення.

фото: Павло Дроздяк, сторінка у мережі Фейсбук

«Насправді, ми мусимо зрозуміти, чому ми розпочинаємо цю мандрівку і що ми хочемо осягнути. Без сумніву, що ми хочемо осягнути світлого пережиття празника Воскресіння Христового. Господь Воскрес і ціна, якою ми були викуплені, вона є дуже дорогою та ціна. І час Великого посту – це час, коли ми можемо насправді подивитися на себе. Тому що час, у якому ми живемо, - це час, який схожий на, неначе білка в колесі, він дуже швидкий час. Ми отримуємо інформацію за якісь лічені долі секунди, ми отримуємо повідомлення різного роду, ми отримуємо багато речей. І ми втомлюємося. Це втомлює людство. І ми можемо бачити як люди є зараз вичерпані, бо дуже швидкий рух. Не встигають. А той, хто не встигає, той просто вилітає із цього процесу. Тому, скажімо, час Великого посту – це справді час призадуматися над своїм буттям, зазирнути до себе всередину. Зрозуміти, що є таке в моєму житті, що заважає мені бути самим собою. Що заважає мені злучитися з Христом, що заважає мені бути щасливим. Бо фактично говоримо зараз про момент бути щасливим», - каже священнослужитель.

Шукати спосіб внутрішньої рівноваги і спокою кожен для себе може сам. Піст - один із засобів для цього.

«Кожен може використовувати засоби-середники для того, щоби повернути себе самого різні. І ці середники – це є піст, молитва, милостиня. І кожен може для себе сам шукати той спосіб своєї власної внутрішньо-особистої аскези. Для когось це збутися залежності від соціальних мереж, для когось це є позбутися від якихось інших таких моментів, до яких ти є надзвичайно сильно прив’язаний, але без яких ти можеш обійтися. І таким чином робити це не задля того, щоб це робити. Постити не задля посту. Але постити задля того, щоб відчути, що ти є сильний. Відчути, що ти можеш подолати ті речі, які роблять тебе залежним», - зазначає отець Павло Дроздяк.

Зазначимо, що у період посту категорично заборонено їсти м'ясо та молочні продукти. Щодо риби, то її вживати у певні дні дозволено.

Серед дозволеного для споживання - овочі та фрукти, крупи, боби та чорний шоколад без молока.

Звільняються від посту важкохворі, вагітні жінки та пенсіонери і люди, які важко працюють.

До слова, з початком посту у Львові запустили флешмоб «Тиждень без Фейсбуку».

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: