Донецький Євромайдан не виходить на вулиці, бо це небезпечно для життя, - активіст

Телеміст «Львів — Донецьк» став першим для Донецької обласної телерадіокомпанії та викликав як приємні, так і тривожні емоції у глядачів.

ТРК «Львів» продовжила практику проведення щотижневих телемостів, основне завдання яких — зруйнувати негативні стереотипи та міфи. Львівське телебачення, використовуючи свої ресурси, всіляко намагається протидіяти російській інформаційній війні. Годинна розмова, яка відбулася через усю Україну, вразила глядацьку аудиторію. Зокрема, львів’ян, хоч вони й знали про «бандерівський міф», слова політолога, гостя донецької студії Володимира Кіпеня не залишили байдужими: «Донецький інститут соціальних досліджень і політичного аналізу щойно закінчив соціологічні дослідження в Донецьку. І, відверто кажучи, результати, які ми отримали, нас самих дуже засмутили. Надзвичайне занепокоєння викликає те, що домінуючими в суспільних настроях є страх і відчуття загрози. Ці страхи різні, але, на жаль, внаслідок тієї інформаційної кампанії, яка велася тривалий час,у Донецький області сформувався образ ворога, який має риси людини із Західної України». Політолог також зазначив, що пересічний донеччанин відчуває страх і загрозу від влади з Києва, європейських та американських політиків. Проте, за словами В. Кіпеня, є немала частка жителів Донецька, які бояться агресії з боку Росії, власної донецької влади та криміналу.

Руйнувати міфи про «бандерівців» у прямому ефірі взявся економіст Олександр Кендюхов: «Нещодавно приїхав зі Львова, де читав лекції для студентів Львівської політехніки російською. Також гуляв містом, їздив громадським транспортом, при цьому розмовляв лише російською й не приховував, що приїхав з Донецька. Я не відчув неприязні; більше того, ставлення до мене всіх, кого мені у Львові вдалося зустріти, було дуже доброзичливим». Експерт переконаний, що Україну можна за короткий термін перетворити на процвітаючу країну, яка б забезпечила своїм громадянам високий рівень життя, — вищий не лише від того, що в Росії, а й як у багатьох країнах Європи. Така мета може об’єднати всіх громадян України.

Також під час телемосту «Львів — Донецьк» громадська активістка Марія Олійник розповіла про небезпеку, яку створюють певні кола людей на Донеччині: «У нас діє антидержавна, кримінальна структура, яка з 1 березня штурмує органи державної влади, перекриває рух на залізниці. Це вже не людські фобії, це реалізація програми, згідно з якою захоплювали Крим. Розмови про боротьбу за другу державну мову взагалі не мають сенсу, адже ми всі стовідсотково розмовляємо російською — фактично в нас немає першої мови, а вони говорять про другу». Активістка зазначила, що донецький Євромайдан, який виступає за єдину Україну, не виходить на вулиці Донецька, бо це небезпечно для життя.

Гість ТРК «Львів» історик Іван Сварник звернув увагу на те, що образ українця як негативного персонажа тягнеться ще з 19 століття: «Це такий імперський ланцюжок, який застосовувався до всіх поневолених народів». А політолог Олександр Старіш підкреслив, що нинішня ситуація склалася через відсутність єдиної інформаційної політики, яка б могла протистояти російській пропаганді.

Директор прямоефірного мовлення ТРК «Львів» Марія Веремчук, яка за допомогою телемостів відкрила своєрідний інформаційний фронт, упевнена, що проблеми Захід — Схід не було б, якщо б звичайні люди могли собі дозволити подорожувати своєю країною: «У той складний час, коли нас просто роздирають на шматки, дуже важливо отримувати інформацію з перших уст. Сподіваюся, що телеміст «Львів —Донецьк» змінив усталенні уявлення про ці регіони бодай у кількох людей. Все це робимо для того, аби краще розуміти одне одного та знайти спільні точки дотику, від яких можна відштовхнутися, щоб далі розвивати країну. Ми переконалися, що нам цікаво спілкуватися і є чого повчитися в донецьких експертів, зокрема тих, які були гостями студії».

Ведуча донецького каналу Ніна Сєвєріна розповіла, що такий прямий телеміст вони провели вперше: «Сьогодні нам уже телефонували з Коломиї. Після ефіру було багато схвальних відгуків, люди дякують за можливість почути та побачити все з перших вуст».

Нагадаємо: минулого тижня ТРК «Львів» успішно провела телеміст із каналом «Кіровоград», який інтернет-користувачі переглянули у Криму, Росії та інших країнах СНД.

Прес-служба ТРК «Львів»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: