Водоспад «Пробій» «заспіває» репертуар Івасюка, а Сколівщина чекає туристичного буму(ФОТО)

13401475_1126306937408389_1576372928_n

Цього літа шляхи туристів ведуть на українські курорти. Через інфляцію, економічну кризу та фінансову нестабільність,  Україна переживає ренесанс внутрішнього туризму. Відпочивати за кордоном не кожному по кишені: за найскромнішими підрахунками, найдешевший семиденний відпочинок на морі в Туреччині витягне з гаманця не менше, як 300 доларів, у Болгарії — 120 євро. Вихід є — відпочивати у Карпатах. 

Що ж цього року пропонують для туристів у курортному Яремчі Івано-Франківської області та на Сколівщині Львівської області.

Басейни деяких готелів напов­нені  мінеральною водою з річки Жонки

 Готельєр, ресторатор Іван Гаврон має у Яремчі чотиризірковий готель. На піку туристичних сезонів  в готелі - аншлаг. Найбільше попиту готельєри Яремча мають у зимовий сезон, оскільки Яремче — супутник Буковелю. Відпочивальники, які катаються на лижах в Буковелі, ночують у сусідніх селах — Яремчі, Татарові... Влітку Яремче теж має що запропонувати туристам. «У Карпатах є все для душі і тіла, - запевняє Іван Гаврон. - Це дика природа, природні «джакузі» у швидких річках,  водоспади. Повітря тут настільки чисте та іонізоване гірськими блискавками, що гості міст-мегаполісів у перші дні можуть скаржитися на головні болі. Але за кілька днів все налагодиться. Головні болі дошкуляють містянам, які рідко бувають в горах.

У Карпатах —  дивовижний клімат. Сонце нагріває річки до 25-26 градусів. У річках можна купатися не гірше, ніж на морі. Мінеральні води Яремча — одні з найкращих в Україні:  гліцеринові,  сірководневі. Їх вживають  для лікування та профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту. У Яремчі плануємо спорудити сучасні бювети.  Басейни деяких готелів напов­нені  мінеральною водою з річки Жонки».
13414566_1126306314075118_1180263312_n

Про географію туриста у Яремче

Цього року, кажуть готельєри, буде бум. Більшість гостей — із всієї України, решту туристів — зі всієї Європи. Найбільше їдуть з Польщі, Німеччини, Ізраїлю, Туреччини, Словаччини.

Є поодинокі випадки, коли в Карпати приїжджають росіяни, чи білоруси. Це зазвичай ті, які мають родичів в цих краях. За словами Івана  Гаврона, росіяни активно цікавляться цінами на карпатські готелі (статистика відвідувань відображається на сайтах готелів), але не їдуть.

Щоб туристи не йшли на екскурсії розбитою стежкою Довбуша та стежкою, що веде до водоспаду Пробій, їх цього року планують довести до ладу. Біля водоспаду буде оглядовий майданчик з огорожею, щоб відпочивальникам було комфортно споглядати на диво природи. А ще водоспад «Пробій» матиме музичне озвучення. Заспіває пісні з репертуару композитора Володимира Івасюка. Саме його творчість черпала натхнення у Карпатах і була присвячена природі красивих гір.

«У Яремчі — понад сотня сертифікованих готелів, понад сотня ресторанів, понад шістсот сертифікованих приватних садиб, - розповів Іван Гаврон. - Працює чимало пристойних закладів, де можна відпочити і за помірну ціну, і дорожче. У готелях Яремча — доволі потужна апаратна косметологія, як у мережевих готелях Hilton. Серед послуг — косметологія, масажі, оздоровлення у соляній кімнаті».

13401071_1126307134075036_1919053263_n


У Славському дехто ставить «смішні» ціни на приватні садиби, аби привабити побільше відпочивальників

Карпатський відпочинок важко уявити без Сколівщини, що у Львівській області. Там є кілька туристичних місцин, які вже стали своєрідними брендами — Славське, Волосянка, Коростів, Гребенів.  Туристичний злет Сколівський район відчув у 2008 році — понад 300 тисяч туристів. Торік регіон відвідало 200 тисяч туристів. На такі цифри очікують і цього року.  У Сколівській РДА кажуть, що цього року очікують позитивного відпочинкового сезону, головне — щоб погода не нашкодила. Зараз на Сколівщину найбільше їдуть відпочивати львів’яни та жителі Львівщини. Далі у рейтингу — жителі із західного регіону України. Серед іноземців тут найбільше білорусів та поляків. Через політичні та війському «моменти», росіяни до Сколівських Карпат не їдуть...

-Цього року маємо ще один плюс, бо в регіоні ремонтують дороги, - прокоментував  головний спеціаліст управління економічної політики Сколівської РДА Степан Павлюх. - Відремонтована дорога до села Волосянки. Відремонтують трасу  Верхнє Синьовидне-Східниця. Зі Львова до Славська  без проблем можна доїхати за дві години.

За словами чиновника, на Сколівщині залишилося вісім державних відпочинкових баз. Вони потрохи вивітрюють Радянський сервіс — ремонтують харчоблоки та номери, прибирають території. Туристи надають перевагу приватному сектору. Ціни різні. Без харчування можна знайти помешкання і за 50-60 гривень на добу. З харчуванням — від понад сотні гривень. Найбільша вартість проживання у приватній садибі — 270-300 гривень за добу (з харчуванням). Кажуть, деякі власники житла у Славському ставлять низькі ціни (50 гривень за добу), лише  б привабити туриста. Бюджетні варіанти житла можна знайти у курортних селищах - Коростові, Гребенові.

Антон КРАВЕЦЬ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: