Не Ланістерами єдиними: три альтернативних серіали для любителів «Гри Престолів»

Cersei

Добігає кінця черговий сезон культового серіалу «Гра Престолів». Тож редакція пропонує читачам власну добірку альтернативних серіалів для любителів підступних інтриг та містичних світів.

Наголошуємо, що це вибір є суб’єктивним, тож можете додавати власні пропозиції у коментарях.

«Вікінги»

Шанувальникам «Гри Престолів» має точно сподобатись ірландсько-канадський серіал «Вікінги». Вперше він вийшов на екрани 2013 року, наразі очікується на прем’єру п’ятого сезону (запланована на листопад 2017 року).

«Вікінги» - серіал із претензією на історичну достовірність (чому саме «із претензією» - нижче). Сценарій написаний на основі саг про легендарного вікінга Рагнара Лотброка, який став королем усіх вікінгів та за часів якого відбулися набіги на територію сучасної Британії.

Основні історичні віхи, звичайно, у сценарії дотримані, проте цей світ телесеріалу просякнутий містикою, там божественне існує поряд із людським та певною мірою може впливати й на розвиток сюжету.

Чому «Вікінги»?

По-перше, серіал був відзначений 17-ма різними преміями і мав понад 70 номінацій. По-друге, у ньому, не гірше від «Гри Престолів» інтриги та жага влади є основними двигунами сюжету. По-третє, герої телесеріалу не надто поступаються персонажам «Гри Престолів» у харизматичності (а актори – в таланті), тож Рагнар (головний герой) зачаровує глядача із першої серії. По-четверте, режисерам вдалося створити повноцінну атмосферу на телеекрані – жорстокі битви, натуралістичні тортури (в одному із епізодів тортурі «Кривавий орел» виділено чимало часу, а це одне із реальних найбільш жорстоких покарань часів вікінгів), жертвоприношення та й загалом релігійний церемоніал і, звичайно ж, дуже хитрі та підступні персонажі. Бонусом можна вважати атмосферний саундтрек:

До слова, музика у серіалі варта окремої уваги, адже весь саунд написаний Тревором Морісом, тож вона витримана зі смаком, а сам композитор і співак навіть один раз з'являється в кадрі,

Скільки серій вже є?

Наразі вийшло 4 сезони серіалу (по 10 серій у перших трьох сезонах та 20 серій 4-го), кожна серія тривалістю у 44 хвилини.

«Останнє королівство»

А це вже інший погляд на той же історичний період – уже з боку мешканців тогочасної Британії (до речі, він є в україномовному дубляжі). Його спільно знімали BBC America та BBC Two. 872-й рік. Чимало королівств, що нині об’єднані в Англію, схилили голову перед іноземним загарбником – данами. Нескореним і самотнім у своїй боротьбі лишається тільки Велике Королівство Вессекса під проводом короля Альфреда. На тлі цих буремних подій проходить життя головного героя, Утреда. Справа у тому, що ще дитиною він потрапив у полон до вікінгів, тож це дає глядачу змогу дещо більше побачити побут і тодішніх саксів, і данів (вікінгів).

Перший сезон вийшов в ефір 2015 року.

Чому «Останнє королівство»?

Серіал одразу ж приветрає до себе глядацьку увагу персонажами. Тут герої прекрасно прописані (зі своїми внутрішніми конфліктами, страхами й непослідовністю), а інтриг направду ще більше, аніж у «Вікінгах». Під час перегляду кілька разів можна міняти сторону, за яку вболіваєш, бо по мірі розвитку сюжету стає зрозуміло – святих немає ніде.

Містика й віра займають і тут одне із центральних місць, втім, містичний світ тут не є настільки суттєвим для розвитку подій і на сюжет майже не впливає. Королівські інтриги переплітаються із інтригами людськими, герої прагнуть влади й покори від ворогів, а мирному життю заважають постійні військові походи.

Виглядає так, що крові тут дещо менше (принаймні, це сцени не настільки деталізовані), але сюжет розвивається дуже активно і без затягувань, тож любителям «Гри Престолів» цей серіал має прийтись до смаку

Скільки серій вже є?

Станом на зараз вийшло 2 сезони по 8 серій у кожному (другий сезон вийшов уже цього року). Середня тривалість серії – 45 хвилин.

«Спартак»

Якщо коротко, то це серіал про гладіаторів, бої, кров та інтриги. Це американський історичний серіал, що вийшов у прокат 2010 року. Основна фабула – це історія Спартака, який організував одне із наймасштабніших повстанб рабів у Римській імперії. Звичайно, сюжет час від часу відходить від традиційної фабули, однак дещо автори спробували зберегти.

Серіал вийшов доволі насиченим, адже чимало уваги автори приділили гладіаторським боям, де не шкодували крові в кадрі (іноді вона навіть виглядає підкреслено-гіпертрофованою). Крім того, не пошкодували автори часу на те, аби переплести численні лінії інтриг та підлостей своїх персонажів.

Водночас, глядача із самої першої серії тримають на боці Спартака і рабів, тож у виборі героїв та злодіїв нам вибору не залишили.

Чому «Спартак»?

Це атмосферне дійство, за яким цікаво спостерігати, а деякі персонажі за рівнем підлості не поступаються героям «Гри Престолів», змушуючи глядачів тихо ненавидіти їх та їхні плани. Крім того, у серіалі є гідний акторський склад (до слова, Енді Уітфілд, актор, що грав Спартака у першому сезоні на пріквелі другого, трагічно помер від онкохвороби, тож уже в другому сезоні доводиться звикати до нового Спартака).

Скільки серій вже є?

Серіал вже закінчився, у ньому є три з половиною сезони, у першому було 13 серій, пріквел зробили на 6 серій, а останні два сезони – по 10 серій. Хронометраж кожної – до 60 хвилин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: