Розчарування року: «золоті» декларації, сміття та «головний опозиціонер» країни

IMG_3654-1 (2)
Справа у Мостиському районному суді щодо незаконного перетину кордону.

Події, рішення та особистості, які розчарували суспільство цього року.

Події, рішення та особистості, які розчарували украінців цього року. Редакція вирішила пригадати найбільші скандали та неприємні сюрпризи за рік.

Вихід лоукостера Ryanair з України

Подія, яка повинна була стати однією з головних перемог поточного року, обернулася гучним скандалом. Навесні Ryanair оголосила про початок роботи в Україні. Нові рейси з аеропортів Києва та Львова компанія мала виконати вже восени 2017 року. Україна мала б стати 34-ою країною, куди літав би перевізник.

Ryanair мав літати з Києва у Лондон, Манчестер, Стокгольм і Ейндговен. А рейси зі Львова мали бути до Ейндговена, Лондона, Берліна, Вроцлава, Меммінгена, Кракова та Будапешта. Українці вже почали купувати дешеві квитки на перші осінні рейси.

Проте у липні Ryanair перервав переговори про відкриття маршрутів до Києва та Львова. Компанія звинуватила керівництво міжнародного аеропорту Бориспіль в підтримці інтересів МАУ на шкоду інтересам пасажирів. Попередня угода, укладена в березні 2017 року і затверджена Мінінфраструктури була раптово розірвана керівництвом МА «Бориспіль», незважаючи на клопотання прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Також проти контракту з Ryanair активно виступав мільярдер Ігор Коломойський, який є співвласником МАУ.

На думку впливового британського тижневика The Economist, контракт з Ryanair мав би стати символом відкритості повітряного простору України для міжнародної конкуренції. А відсутність конкуренції дозволяє підтримувати завищені ціни на авіаквитки, що і є, на думку видання, метою керівництва МАУ.

В підсумку програв пересічний український пасажир та український туризм, а ситуація є показовою щодо того, як Україна загалом готова до європейських стандартів.

Проте, нещодавно Володимир Омелян заявив, що після тривалих перемовин ірландський лоукостер і «Бориспіль» все ж близькі до досягнення консенсусу, і наступного року українці можливо матимуть змогу дешево подорожувати.

Готівка «під подушкою» е-декларантів

Здавалося, що після приватного зоопарку і вантажівок з готівкою Віктора Януковича українців вже ніякими «статками» не здивувати. Однак гучний і тривалий процес е-декларування перевершив всі очікування. Не те, щоб українці не здогадувалися або не чули про офшори, розкішні замки і приблизні банківські рахунки своїх народних обранців. Та й якби вся ця історія з декларуванням обмежилася тільки земельними наділами і рахунками.

Система е-декларування, яка призначена для демонстрації доброї волі чиновників, того, що вони готові відкрити свої фінанси для громадськості, відповідати за свої вчинки і відійти від культури, яка дозволила чиновникам накопичити багатство через кумівство і хабарництво, лише збільшило прірву між владою та населенням.

Reuters, The Guardian, The Times, The New York Times і ряд інших впливових ЗМІ були глибоко вражені «одкровеннями» українських чиновників. Але ще більше журналістів і блогерів з інших країн дивує кількість готівки «на руках» у наших нардепів. По суті, українські політики привселюдно заявили, що не довіряють національній банківській системі. З чого випливає цілком логічне запитання: то чому ж іноземні інвестори мають їй довіряти?

До слова, станом на кінець листопада Національне агентство з питань запобігання корупції виявило недостовірні дані в семи зі 113 перевірених електронних декларацій. Усього з моменту запуску системи е-декларування в неї були внесені 1,5 мільйона декларацій.

Управлінська імпотенція та Львівське сміття

Проблеми зі сміттям у Львові розпочалися наприкінці травня 2016 року, коли на Грибовицькому сміттєзвалищі стався масштабний обвал, в результаті якого загинули 4 осіб, а саме звалище закрили.

З тих пір Львів зіткнувся з серйозною проблемою вивезення сміття. Найскладніший період настав цього року, коли в області складувати його стало ніде, а інші регіони України брати його були не в змозі, або не мали бажання цього робити. «Надцять» раз львівське сміття намагалися вивезти в інші регіони нелегально.

Поки міська, обласна влада та уряд сперечалися хто має вирішити проблему львівського сміття — мешканцям залишалося споглядати на переповненні сміттєві майданчики та відчути «приємний» аромат.

Читайте також: Смітити не можна вивезти. Як львівські та київські політики брехали на тему сміття у Львові 

Згодом, не чекаючи допомоги, активні львів'яни самостійно взялися прибирати власне місто. Люди згуртувалися через соціальні мережі та разом взялися розбирати гори відходів.

Також поки політики та посадовці дискутували, хто, яким чином та коли має вирішити сміттєву проблему, у соцмережі з'явився акаунт «Львівське сміття».

Аби не впадати в розпач жартували й самі львів'яни на цю тему.


Хоч зараз місто більше не потопає у смітті, проблема у глобальному розумінні досі не вирішена, адже обіцяний сміттєпереробний завод так і не почали будувати.

Гармидер на кордоні та Міхо, який живе на даху

Інцидент прориву на українсько-польському кордоні в «Шегинях» та недозатримання працівниками СБУ Міхеіла Саакашвілі у Києві розділив суспільну думку на окремі табори, однак ці два інциденти навряд можна назвати такими, які позитивно змальовують діяльність Саакашвілі.

Нагадаємо, що цим двом випадкам передувало позбавлення Саакашвілі українського громадянства. Як писало видання Economist, позбавлення колишнього лідера Грузії українського громадянства порівнювали із ув'язненням Януковичем його колишньої прем'єр-міністра Юлії Тимошенко у 2011 році.

«Близько 70% українців вважають, що країна рухається у неправильному напрямку. Автократичне поводження пана Порошенка з паном Саакашвілі навряд чи зможе переконати людей в іншому», - зауважує Economist.

Прорив кордону

У теплий вересневий вихідний день вся країна спостерігала політичне шоу з кримінальним присмаком. Група політиків за підтримки пересічних людей проривали кордон України із Польщею. Цей перехід було заздалегідь широко анонсовано, а вся затія закрутилась заради одного: колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі  пообіцяв повернутися в Україну «на білому коні».

Героями цього шоу стали відомі активісти, депутати, тітушки, прикордонники та навіть дружина й син Михайла. Спершу було анонсовано, що Міхо перетинатиме кордон на пункті пропуску «Краковець-Корчова». Вже вдень 10 вересня план було змінено: Михайло та команда підтримки вирушили до Перемишля, де сіли на потяг, який мав перетнути кордон. Проте тут також не вдалось. Керівництво «Укрзалізниці» заборонило відправлення потяга, поки екс-президент Грузії перебуватиме у вагоні. Врешті-решт Михайло використав план «С» – вирушив на пункт пропуску «Шегині», де таки перетнув кордон.

Читайте також: Як Саакашвілі потрапив до Львова (фоторепортаж дня) 

Шалений день Саакашвілі в столиці

Цирк з затриманням Михайла Саакашвілі розпочався з тривалої пригоди Міхо на даху, згодом СБУ таки спустила політика на землю та затримала його в рамках розслідування, йшлося про «заздалегідь не обіцяне сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності шляхом надання приміщень, сховищ, транспортних засобів, інформації, документів, технічних пристроїв, гро­шей, цінних паперів, а також заздалегідь не обіцяне здійснення інших дій по створенню умов, які сприяють їх злочинній діяльності».

Щоправда, доправити Саакашвілі у призначене місце не вдалося — натовп прихильників заблокував мікроавтобус і протягом двох годин не пропускав його. При цьому правоохоронці вели себе досить пасивно. Згодом у автобуса просто відірвали двері та буквально витягли звідти затриманого. Натхнений натовп з Саакашвілі на чолі, у якого бовталися наручники на одній руці, рушив до Верховної Ради.

Сама ситуація з «затриманням» Саакашвілі виглядає абсурдно, адже це вже він вдруге пошив правоохоронців в дурні, коли проривав кордон.

Політичний оглядач Дмитро Посипанко на сайті Дивись.info в статі «Кінець шоу імені Саакашвілі, або Чому Порошенко знову виграв» дійшов висновку, що в кінцевому результаті ми отримали остаточну дискредитацію усього протестного руху в Україні, оскільки було наочно продемонстровано, як легко мирна акція протесту може перерости у збройне протистояння, заручниками якого стають звичайні громадяни України, які уже живуть передчуттям новорічно-різдвяних свят та остаточну деградацію «лідера» протестного руху Саакашвілі, який ніби-то і не має жодних претензій до Порошенка, але вимагає його імпічменту і організовує масові безчинства в столиці нашої держави.

За крок до скасування безвізу

Вистражданий українцями безвіз опинився під загрозою зриву через небажання найвищого керівництва держави долати корупцію. На початку грудня Україна опинилась за крок до втрати безвізового режиму. Причина — атака на Національне антикорупційне бюро, на яку навіть дипломатичні відомства реагували безпрецедентно недипломатично (коли СБУ і Генпрокуратура зірвали спецоперацію Бюро у Державній міграційній службі, затримавши агента Бюро, який працював під прикриттям та законопроект, який пропонує дозволити Раді звільняти глав антикорупційних відомств).

Після чого в ЄС почали звучати пропозиції забрати в Україні вистражданий безвіз. Ця криза закінчилась тим, що 20 грудня Європейський Союз висунув до України 6 вимог, необхідних для збереження безвізового режиму.

Читайте також: Скасують безвіз? ЄС висунуло 6 вимог до української влади

В звіті, присвяченому новим механізмам припинення безвізових режимів зажадала від України негайно активізувати протидію корупції, що є однією з головних вимог функціонування безвізового режиму Україна-ЄС. «З огляду на останні події, Україна також потребує здійснення невідкладних дій щодо забезпечення антикорупційних заходів, які були представлені в рамках попередніх реформ і забезпеченні їх подальшого прогресу», — йдеться в документі.

Єврокомісія попередила, що буде відслідковувати дотримання цих вимог країнами Західних Балкан та учасниками Східного партнерства (в тому числі і Україною).

Шумак Юрій

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: