Не пройти і не проїхати: як боротися із незаконними літніми майданчиками у Львові

5KqgpS2
Фото: Твоє місто

Вулицями Львова з кожним днем стає дедалі важче пройти, оскільки деякі підприємці нехтують правилами та встановлюють літні майданчики прямо посеред вулиці чи займають не лише тротуар, а й цілу дорогу.

Вулицями Львова з кожним днем стає дедалі важче пройти, оскільки деякі підприємці нехтують правилами та встановлюють літні майданчики прямо посеред пішохідної зони чи займають не лише тротуар, а й цілу дорогу.

ІА Дивись.info намагалася з'ясувати, як врегулювати ситуацію із справді проблемними та не зовсім законними тимчасовими спорудами на вулицях міста, на які скаржаться львів'яни.

Як зазначили в КП «Адміністративно-технічне управління», у Львові  є чітко визначений порядок встановлення відкритих літніх майданчиків.

«Зокрема, є ухвала Львівської міської ради №4452 від 5 березня 2009 року «Про затвердження порядку утримання дозволів на встановлення відкритих літніх майданчиків у Львові біля об'єктів ресторанного господарства для здійснення підприємницької діяльності». Власне, тією ухвалою прописано, що нагляд за дотриманням того порядку здійснюють відповідні районні адміністрації за місцем знаходженням літнього майданчика», - розповіла начальниця сектору благоустрою КП «Адміністративно-технічне управління» Марина Кустова.

За її словами, якщо районні адміністрації знаходять якісь відхилення, то вони звертаються до суб'єктів господарювання з вимогою ті недоліки усунути, а якщо не знаходять розуміння, то можуть звернутися до управляння архітектури ЛМР за скасуванням дозволу на встановлення літнього майданчика.

«Оскільки, кожен майданчик повинен бути встановлений згідно з погодженими документами, має бути погоджений паспорт та проект, суб'єкт господарювання зобов'язаний дотримуватися вимог того проекту і окрім того, літній майданчик - це сезонний об'єкт, який функціонує виключно із 1 квітня до 1 листопада», - наголосила Марина Кустова.

«Фестівські наливайки» вночі

Минулого тижня на сесії Львівської міської ради депутат Ігор Телішевський звернувся до міського голови із проханням врегулювати роботу закладу «П’яна вишня», який за його словами порушує режим роботи та ставить літні майданчики без дозвільних документів.

Фото: з фейсбук

«За останні два тижні до мене звернулись десятки львів’ян зі скаргами на нещодавно відкритий заклад громадського харчування по вул. Краківській. Одна з найбільших ресторанних мереж міста – Холдинг емоцій «!FEST», до якого належить заклад-порушник, вирішила, що має право порушувати режим роботи, який був виданий закладу. Також холдинг, без будь-яких дозвільних документів встановив літній майданчик біля закладу «П’яна вишня», – наголосив Ігор Телішевський.

Він зазначив, що аналогічна ситуація відбувається з цим закладом на пл. Ринок і по вул. Староєврейській, де із звичайного контейнеру відбувається продаж та розпивання міцних алкогольних напоїв. За його словами, цинічно нехтуючи дотриманням режиму роботи, заклади працюють довго після опівночі, чим створюють значні незручності для мешканців.

Фото: з фейсбук

Проте, як зазначив Ігор Телішевський в коментарі Дивись.info, жодної відповіді він досі не отримав.

«По «П'яній вишні» відповіді на мій запит досі немає, оскільки всі розуміють, хто є власником даного закладу і що тут присутня політична складова. Просто на просто їм за це нічого не буде. Зараз все залежить від Андрія Івановича, чи він зможе навести порядок із ними, чи ні. Ми як депутати робимо все, що від нас залежить», - мовить депутат.

Журналісти Дивись.info також спробували зв'язатися із «!FESTом» з приводу скарг на роботу закладу «П'яна вишня», але вони відмовилися від коментаря.

«Сидяча» вулиця

У Львові цього року не лише майданчиковий бум, але й з'явилася «сидяча» вулиця (в прямому сенсі цього слова- ред.).

Йдеться про те, що на вулиці Леся Курбаса у Львові кафе остаточно перегородили прохід пішоходам, а на тій вулиці можна хіба лише сидіти. Про це повідомили обурені мешканіці міста на Гарячу лінію Львова.

Фото: з фейсбук

Люди вимагають змінити розташування літніх майданчиків, відповідно до проекту вулиці, аби вони не заважали перехожим.

Поза законом 23 майданчики

Інженери КП «Адміністративно-технічного управління» проводять обстеження відкритих літніх майданчиків і на даний момент у Львові вже функціонує 291 літній майданчик, з яких – 23 встановлено самочинно.

За словами Марини Кустової, у Львові вже виявили 23 майданчики, на яких немає погоджених паспортів.

Читайте також: Стало відомо, скільки літніх майданчиків у Львові порушують закон

«Найбільше таких, звичайно, в центральній частині міста. Там вже встановлено 170 майданчиків, з яких – 7 самочинно. Проте, наразі в управлінні не маємо поадресної інформації, які саме майданчики не мають дозволів», – сказала пані Марина.

Вона також зазначила, що немає самочинно встановлених майданчиків лише по Шевченкіському та Сихівському районах.

Демонтують?

Фото: Halyna Kyrchiv-Hrytsay з фейсбук

Марина Кустова також розповіла про процедуру демонтажу «незаконних» майданчиків.

«Якщо літній майданчик встановлений самочинно, або має відхилення від погодженого паспорта, тоді районна адміністрація подає об’єкту господарювання акт-пропозицію про добровільний демонтаж. У випадку, якщо суб’єкт підприємницької діяльності у визначений термін не здійснив демонтажу добровільно, тоді інформується постійна комісія із питань встановлення відкритих літніх майданчиків при ЛМР і вони приймають погодження примусового демонтажу», – пояснила начальниця сектору благоустрою КП «Адміністративно-технічне управління».

Після того, як про це інформують «Адміністративно технічне управління», воно проводить демонтаж відкритих літніх майданчиків.

Окрім того пані Марина заявила, що минулого року здійснили понад 20 примусових демонтажів літніх майданчиків у Львові.

Штрафами підприємців не налякаєш

За словами начальниці сектору благоустрою «Адміністративно технічного управління», якщо суб'єкти господарювання припускаються порушень тих правил, на них складаються протоколи про адміністративні правопорушення. Скеровують їх на розгляд до адміністративних комісій за місцем проживанням відповідальної особи.

«Розмір стягнень за такі правопорушення складає від 850 до 1700 гривень. Але коли відбувається примусовий демонтаж відкритого літнього майданчика, то до складеного протоколу суб'єкт господарювання ще відшкодовує понесені витрати на примусовий демонтаж», - пояснила Марина Кустова.

Шляхи вирішення

Як ми бачимо, такими штрафами підприємців не налякаєш, тому звернулися до депутатів міської ради, аби дізнатися, які шляхи вирішення проблемних літніх майданчиків вони можуть запропонувати.

Як зазначив голова фракції БПП у Львівській міській раді Петро Адамик, насправді проблема із літніми майданчиками у Львові є.

«Насамперед потрібно розмежувати центр міста та замалювати, умовно кажучи, зеленим, оранжевим та червоними кольорами. Відповідно, на кожному із цих кольорів чітко визначити, що і де підприємці мають робити та які майданчики ставити. До прикладу, на зеленому кольорі можна буде зробити лише подіум та поставити стільці», - пояснює депутат.

Петро Адамик. Фото: zik.ua

На думку Петра Адамика, питання, яке потрібно піднімати, аби підприємці лише в заявочному порядку могли ставити літні майданчики, аби не було зловживань і так далі.

«Потім представники районних адміністрацій повинні заактувати їх і по факту збирали орендну плату. А тих 10% складних ситуацій, бо вони все одно будуть, мали б стати предметом розгляду для комісії по майданчиках, куди входять так само чиновники Львівської міської ради і представники профільних комісій. Але це мали б бути лише спірні питання», - зазначив Адамик.

За його словами, а якщо хтось не виконав цих правил, чи вважає, що має більше прав, тоді відповідна структура така як АТУ в Києві, має просто прийти, знести та вивести незаконний літній майданчик.

«Так давно мали вже зробити із бочками зі спиртом, які є в кінці вулиці Братів Рогатинців без ніяких законних прав. На сьогоднішній день люди беруть дозвіл, але ставлять, що хочуть і де хочуть», - акцентує Петро Адамик.

Він також зазначив, що у Львові наразі є така імпотентна штука як: «а ми вас виключимо зі схеми» і так далі. «Але це не діє, оскільки підприємець піде в суд, який жодного дієвого рішення не прийме, а місто роками буде судитися», - каже міський обранець.

За словами депутата, поки місто буде робити такі «імпотентні порохи», ми будемо мати таку реальність.

«Це так само стосується кіосків, які з'являються кожен день нові. Кинули будку і дивляться, чи буде спротив мешканців. Якщо немає, то потихеньку через два тижні вже стоїть фундамент та повноцінний кіоск», - наводить приклад Петро Адамик.

Він розповів, що особисто мав на цю тему розмову із головним архітектором Львова, який обіцяв, що намалює ці межі між літніми майданчиками. «І я надіюся, що це буде скоро та спростить ситуацію», - додав Адамик.

За словами голови фракції УКРОП, голови постійної комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища ЛМР Ігоря Телішевського, на сьогоднішній день є частина літніх майданчиків, яка стоїть незаконно, але інформацію про них відразу подають на комісію щодо демонтажу.

Ігор Телішевський. Фото: Вголос

«В першу чергу видається попередження і якщо вони самовільно порушення не забирають, то їх примусово демонтують», - пояснює Телішевський.

За його словами, в нас підприємці просто звикли ставити відкриті літні майданчики без дозвільних документів. Але є й такі, які розуміють, якщо літній майданчик не має жодних документів, його просто демонтують.

Своєю чергою, голови фракції «Українська Галицька партія», член постійної комісії із питань архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Тарас Чолій, зазначив, що теми літніх майданчиків у львівській мерії завжди були корупційними.

Тарас Чолій. Фото: 032

«Навіть та сама вартість метра квадратного під літній майданчик, принаймні за попередні роки, була просто смішною. Очевидно, це наштовхувало на думку, що існує ще якась доплата окрім тієї офіційної», - наголосив Тарас Чолій.

За його словами, це є питання, яке більше стосується чиновників. «Чому ці літні майданчики обходяться місту так дешево і водночас дорого для громадян, оскільки спричиняють насправді незручності мешканцям та для проїзду транспорту», - вважає депутат.

На думку Тараса Чолія, із літніми майданчиками у Львові є непорядок та корупція.

«Нещодавно ми підготували ухвалу для того, аби пересувні майданчики для торгівлі погоджувалися на конкурсній основі через систему Prozorro. До прикладу, в центральній частині міста продавати якусь свою продукцію, то вони мали б через конкурс заплатити найбільшу ціну за виділені майданчики для такої торгівлі», - наводить приклад Чолій.

За його словами, із літніми майданчиками також мала б бути така політика.

«По-перше, має бути вища вартість для підприємців, щоб місто отримувало більше коштів до міського бюджету. І звичайно, не мало б бути таких цілих постаментів як є зараз, а лише додаткові столики і крісла біля закладу громадського харчування», - аргументує міський обранець. «Їм добре, бо вони заробляють гроші, а всім іншим зле, оскільки люди не мають змоги пройти і до того ж музика гучно грає», - додав Тарас Чолій.

Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: