Сміттєзвалище у Миколаєві: цивілізований полігон ТПВ чи другі Грибовичі?

микролаїв1

Минулий тиждень на Миколаївщині минув під знаком сміттєвих баталій – перекриття траси та дві спроби зібрати позечергову сесію міської ради.

Пристрасті навколо сміттєзвалища у  Миколаєві розгорілися відтоді, коли туди почали завозити сміття зі Львова. Щодня сміттєзвалище приймає 120 тон ТПВ. Компанія «Екотех», яка має укладену угоду з місцевим комунальним підприємством, заявляє, що перетворює сміттєзвалище на цивілізований полігон ТПВ. Натомість частина мешканців протестує проти завезення таких великих обсягів сміття з-поза меж району, а також заявляє про недотримання норм і, як наслідок, погіршення екологічної ситуації на навколишніх територіях.

Ми на шляху до сучасного полігону

У квітні 2017 року між Інвестиційною фірмою «Екотех» та Миколаївським комунальним підприємством «Житлово-комунальне управління» було укладено договір про спільну діяльність щодо забезпечення належної експлуатації  сміттєзвалища.

«Це сміттєзвалище тут функціонувало вже 50 років. На момент, коли ми туди прийшли, туди неможливо було заїхати. Машини висипали сміття де хотіли. І коли ми почали перші роботи, це не був полігон», – розповідає співвласник ІФ «Екотех», а також низки інших компаній, серед яких і «Грінера» Богдан Михалусь.

За його словами, через протести активістів, влітку 2017 року роботи з впорядкування звалища не велися, і лише восени почалося складування сміття. Самих активістів Богдан Михалусь називає «так званими» і скаржиться, що вони заважають «робити роботу».

«З моменту, коли ми підписали договір і до моменту, поки ми не виконали роботи з упорядкування сміттєзвалища, жодного грама сміття компанія в Миколаїв не завезла. Люди переживали, щоб вода зі сміттєзвалища не потрапила їм до колодязів. Ми провели геологічні розвідки, зробили свердловини, зробили аналізи. Вода не погіршилася», - каже Богдан Михалусь, і додає що потрапляння інфільтрату у грунтові води унеможливлено шляхом перешарування ТПВ 30-сантиметровим шаром грунту та відведенням дощових вод у дощові канали.

Крім цього, за його словами, на звалищі сформовані та виположені схили, облаштовано відеонагляд, зокрема встановлено 8 камер спостереження та забезпечено онлайн трансляцію. Також забезпечено охорону та освітлення. ТПВ перед прийняттям на захоронення зважується. Проведена паспортизація звалища. Здійснюється підготовка до будівництва сучасної карти. «Буде створення нової карти з усіма вимогами: бентонітовою основою, з плівкою, з трубами для відводу інфільтрату та відкачуванням інфільтрату, з резервуарами. І цю роботу я би хотів почати якнайшвидше, поки літо. Але наразі є затримка з документацією», - розповів Богдан Михалусь.

За його словами,  за кожну тону сміття місто отримує 30 гривень, загалом до бюджету вже перераховано 8 млн.грн. Крім того, місто безкоштовно утилізовує власні відходи.

Другі Грибовичі?

Кардинально іншою є позиція частини мешканців. Минулого вівторка вони перекрили трасу Київ-Чоп, протестуючи проти перетворення Миколаєва на «другі Грибовичі». Пікетувальники вимагали провести позачергову сесію міської ради на якій розірвати угоду з "Екотехом", а від ЛОДА створити комісію щодо розслідування порушення екологічного законодавства на миколаївському сміттєзвалищі.

«Є рішення Миколаївської міської ради від 12 травня 2017 року про те, що сміття на звалище можна приймати тільки з міста Миколаєва і з району. Це рішення ніхто не скасовував», - розповідає депутат Миколаївської районної ради Володимир Паньків.

За його словами сміття не захоронюється в належний спосіб. «Ми бачили, як це відбувається. Привезли сміття, приїхав трактор, моментально його розрівняв і воно ще нічим не засипано. А до цього було зафіксовано, що сміття пересипається простим, звичайним піском. Люди собі приватно роблять аналізи води у криницях і вони вражають -  перевищення норми нітратів у 5-8 разів. Таку воду пити не можна. Немає відведення газів», - додає депутат.

Перекриття тривало кілька годин, поки міський голова Миколаєва Андрій Щебель не пообіцяв скликати того ж дня позачергову сесію міської ради, а голова Миколаївської РДА Андрій Кос дав слово, що доки сесія не відбудеться, сміття на полігон завозити не будуть.

Втім у призначений час, у залі зібралося лише кілька депутатів. Констатувавши відсутність кворуму, Андрій Щебель покинув залу, однак це розлютило протестувальників. Почалася шарпанина, в результаті якої мер змушений був повернутися до зали. Бурхливе обговорення завершилося тим, що Андрій Щебель погодився на пропозицію голови РДА зібрати позачергову сесію на п’ятницю.  Втім уже наступного дня стало відомо, що мер пішов у відпустку. Позачергова сесія у п’ятницю знову не відбулася, через відсутність кворуму. Коли збереться сесія  - наразі невідомо.

Що далі?

Наразі, сміття на звалище продовжують завозити, хоча після минулого вівторка його обсяги  різко скоротилися – розповідає депутат Миколаївської районної ради Володимир Паньків. За його словами зараз мешканці організували чергування біля сміттєзвалища. «Організований контроль за завезенням, тому очевидно і менше машин. Раніше за ми бачили по онлайн спостереженню, що заїжджали 20 машин в день. Вчора заїхали тільки 3», – розповідає Володимир Паньків.

А тим часом голова ЛОДА Олег Синютка доручив правоохоронним органам області притягнути до відповідальності ініціаторів перекриття траси.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: