Документалістка показала, якими насправді були стосунки українців та євреїв під час Другої світової війни

teritoriya-teroru (1)
Фото: Львівський портал

Маргарита Яковлева є продюсеркою та співавторкою документального фільму  «Слово Праведника», в якому розповідається про українців, що ціною власної безпеки рятували євреїв  під час Другої світової війни.

Маргарита Яковлева є продюсеркою та співавторкою документального фільму  «Слово Праведника», в якому розповідається про українців, що ціною власної безпеки рятували євреїв  під час Другої світової війни.

Шляхом  розслідування та вивчення архівів журналістці вдалося відшукати справжніх Праведників та відтворити їхні історії у форматі відео-інтерв’ю.

На презентацію було запрошено журналістів, людей, сім’ї яких постраждали під час Голокосту на українських землях, а також героя шостої серії – Івана Лухотруба. Він розповів про те, як його батько, ризикуючи власним життям, переховував  у власному домі єврейку. «Спочатку жінка попросилася просто переночувати, але затрималася спочатку на два дні, а згодом – на два з половиною роки». Сам Іван Лухотруб згадує рішення батька з гордістю, пишається його милосердям.

Авторка проекту з радістю відповіла на запитання, які цікавили відвідувачів прем’єри

«Проект існує півтора року, а ідея для його створення з’явилася ще в Берліні, коли я вивчала історію Голокосту, - розповіла документалістка під час обговорення презентованих відео. - Тоді мені пощастило зустрітися зі співавторкою проекту «Слово Праведника» Світланою Левітас на одному семінарі, присвяченому пропаганді під час Другої світової війни. Колега займалася волонтерською діяльністю, допомагала євреям і праведникам. Отак ми і зосередилися на одній справі».

У другій частині шостої серії йшлося про родину Петрушко з села Трійця, які врятували чотирьох братів Печеник. За словами Стефанії ( героїні сюжету)  однієї ночі до їхнього будинку прибігло четверо хлопців, «всі мокрі, налякані, легко одіті, нічого з собою не мали» і попросили сховати їх. Батько Стефанії і сам змушений був переховуватися від окупантів через ймовірність бути вивезеним до Німеччини на примусові роботи, але все одно не зміг відмовити юнакам.

«Хочу сказати, що проект розвивається у трьох напрямках – ми вже зняли більше п’ятнадцяти матеріалів, шість з яких змонтували, плануємо організувати фотовиставку та видати книгу, адже розкрити  настільки широку тему в одному тільки відео складно, і більша частина матеріалу світ може просто не побачити.  Тому продовження буде», - поділилася на презентації Маргарита Яковлева.

Цікаво, що автори планують презентувати стрічки в одному з навчальних закладів Києва, аби популяризувати цю тему. Більше того, вони були би раді посприяти влюченню таких тем і своїх документальних продуктів до шкільної програми.

«Я вважаю, що проект вартий масового слухача, бо, на диво, зовсім невелика кількість людей взагалі чула, хто такі Праведники, а тим паче – про історії відважних сімей, які ціною власного життя рятували, здається, зовсім чужих людей.  Про випадки такого щирого прагнення допомогти треба пам’ятати, адже це змушує вірити в милосердя», - додає авторка стрічок.

Підготувала Валентина Ковтонюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: