Недофінансували: Львівщині бракує грошей на зарплати освітянам

DeathtoStock_Creative-Community9

Коштів освітньої субвенції, які отримала Львівщина є недостатньо і вже з вересня можливі проблеми з виплатою зарплат освітянам.

Про це йшлося під час апаратної наради у Львівській ОДА, де обговорювали стан підготовки до початку навчального року, передає ІА Дивись.info.

Як розповів заступник директора департаменту освіти і науки ЛОДА Ігор Гайдук, до початку навчального року готуються 2 тисячі 128 закладів освіти, які перебувають у системі управління департаменту освіти та науки Львівської ОДА.

«З них дошкільної освіти – 865 закладів, де з 1 вересня навчатимуться 77, 8 тисяч дітей дошкільного віку, охоплення дітей дошкільною освітою на Львівщині складає 86,4% », - додав він. Цьогоріч додатково створили 857 місць у дошкільних закладах, а також відкрили 5 нових дошкільних закладів. Якщо буде фінансування та своєчасне завершення ремонтних робіт, то до кінця року можливе відкриття ще 6 дошкільних навчальних закладів на 555 місць», - розповів Ігор Гайдук.

У загальній і середній освіті функціонує 1204 заклади, з них 63 – опорні. Загалом з нового навчального року навчатиметься 279 тисяч 457 учнів, що на 2872 учні більше, ніж торік. У перший клас піде 29 тисяч 649 дітей.

За даними Львівської міськради, у Львові кількість учнів цьогоріч зросте на 3105 осіб. При цьому, кількість першачків залишиться на рівні попереднього навчального року, а в 10 класи підуть на 518 дітей більше.

За словами Ігоря Гайдука, загалом в галузі освіти реалізується 715 проектів будівництва реконструкції і ремонтів на загальну суму 510 мільйонів гривень.

«Пріоритетною залишається "Нова Українська Школа". Відтак, до 1 вересня все необхідне обладнання буде поставлено у навчальні заклади Львівської області. Окрім того, триває поставка навчальної літератури. Цьогоріч надходження всіх підручників для 1 класу очікуємо до 1 вересня. На сьогодні відсоток поставки для 2 класу складає 76%, для 5 класу – 100%, 6 класу-33%, 11 класу – 20%», - розповів Ігор Гайдук.

Він додав, що у галузі реалізуються 483 мікропроекти, по 71-му роботи вже завершено, водночас по 58-ми роботи навіть не розпочаті.

«Це проблемна ситуація, але сподіваюся, що кінця року відсоток виконання буде таким як у минулому році, коли з 413 проектів було завершено 412», - розповів Ігор Гайдук.

Водночас, головною проблемою є недостатнє фінансування освіти.

«Є недостатність коштів освітньої субвенції. На сьогодні по області не вистачає 92 мільйони гривень освітньої субвенції, і 31 мільйони гривень по місцевих бюджетах. Можливі проблеми з виплатою зарплати освітянам починаючи з 1 вересня»,  - розповів Ігор Гайдук.

Щодо професійно-технічної освіті, то Львівщина на першому місці в Україні за кількістю поданих заяв - понад 5 тисяч. Виконання регіонального замовлення складає 50% і це 5 місце по Україні.

«По вищій освіті, зокрема, виконання регіонального замовлення складає понад 82,6%, 1008 осіб уже зараховано до 9 навчальних закладів вищої освіти обласного підпорядкування», - розповів заступник директора департаменту.

За даними департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, близько половини школярів Львівщини уже пройшли медичний огляд.

«Відповідно до чинної нормативної бази, медичні огляди дітей здійснюють впродовж усього навчального року у закладах охорони здоров’я у присутності батьків. Станом на сьогодні, зі всіх дітей, які підлягають плановому медичному огляду, його пройшли 48% від усієї кількості дітей», - наголосила директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак.

Серед проблем із здоров’ям, які було виявлено під час профілактичних оглядів на першому місці – порушення гостроти  зору, далі йдуть порушення постави, сколіоз та порушення гостроти слуху. Водночас, 62% дітей віднесено до основної групи здоров’я. При цьому, за прогнозом департаменту, близько 80% школярів станом на 1 вересня не матимуть усіх необхідних щеплень.

«На жаль, це триває вже багато років, в силу того, що в нас в державі є двояке читання закону. Батьки мають своє   бачення щодо допуску невакцинованих дітей до навчання, а освітяни, медики говорять про обмеження доступу невакцинованих дітей до навчальних закладів. Продовжуємо працювати над тим, щоб підняти рівень охоплення  вакцинацією принаймні до 95%», - розповіла директорка департаменту Ірина Микичак.

Як розповів представник управління ДСНС, зараз відбуваються перевірки шкіл щодо дотримання норм пожежної безпеки. Головними недоліками є незадовільне утримання шляхів евакуації, несправність електромереж та пічного опалення, відсутність пожежної сигналізації, блискавкозахисту та обробки дерев’яних конструкцій. Впродовж 5 років в закладах освіти виникло 10 пожеж причинами яких було необережне поводження з вогнем, коротке замикання, порушення правил пожежної безпеки та експлуатації пічного опалення і пустощі дітей. За 2 попередні роки ДСНС подала до суду на 25 закладів освіти, де пожежна безпека знаходилися у вкрай незадовільному стані щодо вжиття запобіжних заходів. При цьому лише 6 закладів усунули всі порушення, решта не мають на це коштів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: