Стратегія ремонту доріг та інвестиції в безпеку, – Роман Кокотайло розповів про дорожні плани на 2019 рік

IMG_5755

Львівщина одна з областей, де представники місцевої влади найкраще справляються з дорожніми роботами. Стан виконання дорожніх робіт на автошляхах державного значення на Львівщині станом на 1 серпня - 69%, що є хорошим показником посеред будівельного сезону.

Не будемо відкривати Америку: більшість українських областей залишаються без нових доріг, та й як слід ремонтувати наявні там теж не поспішають. Притому, судячи з усього, добровільно. 

Освоювати бюджет, виділений на ремонт місцевих доріг, у деяких регіонах України зовсім не поспішають. Наприклад, в Івано-Франківській області за 7 місяців цього року витратили лише 6% виділених грошей на регіональні дороги. У Луганській області із Дорожнього фонду «на справу» взагалі не витрачено ні копійки.

Попри це Львівщина – одна з областей, де представники місцевої влади найкраще справляються з дорожніми роботами. Стан виконання дорожніх робіт на автошляхах державного значення на Львівщині станом на 1 серпня - 69%, що є хорошим показником посеред будівельного сезону.

В цілому на ремонт доріг регіонального та місцевого значення з початку року витрачено 3,1 мільярда гривень при запланованому фінансуванні в розмірі 14,6 мільярда. Шість мільярдів зі згаданого фонду вже перераховані, але витрачати їх за призначенням в областях чомусь не поспішають.

 

ІА Дивись.info вирішила поспілкуватися з Романом Кокотайлом, т.в.о. директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв'язку Львівської облдержадміністрації щодо найбільш масштабних інфраструктурних проектів та особливості дорожніх ремонтів 2019 року на Львівщині.

Про львівський інвестпроект

— Загалом на ремонти та утримання шляхів ми маємо 2 мільярди гривень, якщо враховувати державні та дороги місцевого значення. Що стосується доріг державного значення, то замовником виступає Служба автомобільних доріг. Є так званий інвестиційний проект розвитку дорожньої мережі і, відповідно, чотири основні дороги, які ремонтується, це Львів—Пустомити—Меденичі, яка, за нашою інформацією, згідно з календарно-плановими роботами, до Дня Незалежності має бути завершена і з'єднана з Меденичами. Наступна автомобільна дорога Миколаїв—Городок—Жовква— Кам'янка-Бузька—Бібрка, де планується з'єднати районний центр Миколаєва та Городок. Зараз виконуються роботи на ділянці від населеного пункту Крижова до Городка, після чого будуть переходити на ділянку від Миколаєва до перехрестя з автомобільною дорогою Львів-Пустомити-Меденичі, де буде зроблене так зване велике кільце області. Третя автомобільна дорога – це Львів—Шегині в межах населеного пункту Городок, де роботи практично завершено, виконуються роботи з благоустрою — облаштування пішохідних доріжок, бордюрного каменю та заходи безпеки з дорожнього руху. І четверта дорога – це Судова Вишня—Яворів—Рава-Руська, де роботи виконуються в межах Судової Вишні. Це основні напрямки по державних дорогах. І, звісно, таким великим проектом це є міст по дорозі міжнародного значення Стрий—Тернопіль—Кропивницький—Знам'янка. Робота виконується на мостовому переході, який з'єднає населені пункти Жидачів та Заліски. Разом ці п'ять проектів становлять понад 630 мільйонів гривень із загальної суми, передбаченої на державні дороги.

Активна фаза робіт на дорогах місцевого значення

— Що стосується доріг місцевого значення, то 1 січня 2018 року вступила так звана реформа децентралізації дорожнього господарства, тобто всі дороги місцевого значення передані на баланс обласних державних адміністрацій. Щодо фінансування, то торік це було 503,3 мільйона гривень, цього року це вже 729 мільйонів гривень. Також ми маємо ще обласний бюджет у розмірі 370 мільйонів гривень, тобто є понад мільярд гривень на дороги місцевого значення. Ми зараз знаходимось в активній фазі виконання робіт, у нас вже проведені всі основні закупівлі. Ще залишаються питання капітального ремонту і мостових переходів, бо це була вимога Державного дорожнього фонду, щоби 5% із загальної суми були скеровані саме на ремонт штучних споруд. Окільні ці роботи є капітального характеру, ми вже виготовили всі кошторисні документи. Зараз проходимо державну експертизу, після чого оголошуємо тендер на ремонт мостових переходів. Вони не є прив'язані до певного будівельного сезону, тому їх можна виконувати в осінній період, попри це ми плануємо їх всі завершити до кінця цього року. Десь будемо виходити на середину серпня – початок вересня з ремонтом і мостових переходів. Оскільки виготовлення проектно-кошторисної документації це є трішки затяжний процес.

Буквально в кінці червня ми затвердили перелік по обласному бюджету, де вже також розпочаті роботи по деяких об'єктах. Якщо говорити на прикладі минулого року, то ми були з використання і виконання робіт третіми в Україні, проте одна з підрядних організацій запізно принесла акт виконаних робіт, відповідно бюджетний рік вже був завершений і ми не оплатили їм коштів, у зв'язку з цим 7 мільйонів перейшли на цей бюджетний рік. Тобто можна сказати, що ми на 99,9% виконали завдання, які перед нами стояли.

Стратегія ремонту доріг місцевого значення

— У нас є 6,5 тисяч кілометрів доріг місцевого значення. Якщо на 1 січня 2018 року у нас було 86% доріг, які потребували різного виду ремонту, починаючи від поточного завершуючи капітальним, то станом на 1 січня 2019 року їх було 80%. У нас є певна стратегія, ми передусім приділяємо увагу дорогам, які мають обласне сполучення, тобто дороги, які сполучають декілька районів між собою. Це, до прикладу, Куликів і Великосілки, яка перетинає три дороги державного значення. Для нас дуже важливо, аби там, де ми проводили ремонтні роботи, появлялись нові виробничі потужності. Завдяки цим ремонтам місцеві бюджети збільшують свої надходження, стають фінансово спроможні і самі вкладають кошти в дороги загального користування. Торік це було 40 мільйонів, цього року ми орієнтуємося на 60 мільйонів. Люди бачать, що є зміни і теж хочуть стати учасником цього процесу.

 

Ремонт прикордонних доріг

— 1 липня були продовжені роботи на автомобільній дорозі Східниця—Пісочна, починаючи від населеного пункту Меденичі в напрямку Пісочоної. Ці роботи виконуються за рахунок обласного бюджету, ми скерували відповідний лист на голову Укравтодору, щоби вони дофінансували ремонт доріг державного значення, оскільки вони перебувають на їх балансі. Ми надіємось, що буде відповідне розуміння, аби ми могли цю критичну ділянку, яка є між населеним пунктами Меденичі і Криниця, повністю зробити і забезпечити належний проїзд. Вона для нас є стратегічно важливою, адже веде до основних курортних місць в області.

«Північний обхід Львова»

— Там зараз на замовлення Служби автомобільних доріг проводять роботи з її розширення на ділянці від насаленого пункту Пасіки-Зубрицькі до перехрестя вулиці Стрийської, стадіону «Арени-Львів». Ці роботи виконуються за рахунок державного бюджету. Це була найменш проблемна ділянка з врахуванням питань земельних відносин, адже приватні землі на деяких місцях є занадто близько до доріг державного значення, хоча, як каже законодавство, мінімальна відстань від краю дороги до приватної ділянки має бути не менше ніж 12 метрів, оскільки це дорога міжнародного значення вона б мала становити щонайменше 24 метри, але в деяких місцях відстань менше 10 метрів.

 

Інвестиції в безпеку

— Протягом останніх чотирьох років ми багато інвестуємо в безпеку дорожнього руху. За рахунок обласного бюджету, якщо враховувати цей рік, ми перебачили ще 15 мільйонів гривень. Цього року в нас є низка масштабних проектів, серед яких — будівництво нових з'їздів, які здійснюються на дорогах державного значення. Торік було зроблено додатковий з'їзд у місті Винники — виїзд на автомобільну дорогу Київ Чоп, цього року робиться аналогічний виїзд на міст у напрямок Золочева. Другим таким з'їздом буде з перехрестя в населеному пункті Давидів — виїзд з Пасіки-Зубрицьких до відпочинкового комплексу «Галицька Корона», до кінця вересня роботи там будуть виконані.

Ще один масштабний проект, який розпочинаємо цього року — освітлення транспортної розв'язки в Рясне-Руській. На жаль, там у вечірній період часу важко здійснювати дорожній рух, ми прийняли рішення і передбачили 4 мільйони гривень на освітлення цієї розв'язки. Дуже тішить, що органи місцевого самоврядування теж турбує це питання і вони співфінансують з нами такі проекти.

Процес моніторингу ремонту доріг

— З січня 2018 року, коли ми вже стали замовником на ремонт доріг, мною було ініційовано, аби департамент працював за принципом окремого договору на технічний нагляд. Ми наразі єдина область в Україні, яка працює за таким принципом. Тобто ми проводимо окремі торги на визначення з компанією, які мають відповідні сертифікати на здійснення технічного нагляду. Ця незалежна третя сторона здійснює нагляд за якістю і об'ємами виконаних робіт. Відповідно після чого беруться проби асфальту, які здаються у відповідні сертифіковані лабораторії. Основним нашим якісним центром виступає «Львівська політехніка», яка в себе проводить виміри щодо якості асфальту та бетоносуміші. У нас цей механізм працює і він дає свої результати, і я думаю, що інші області будуть переймати ці процеси. І що найцікавіше, якщо ми говоримо про тендерні закупівлі, то економія коштів на здійснення технічного нагляду торік у нас становила близько 40%. Тобто якщо ми мали очікувану вартість у мільйон, то в ході торгів економили не менше ніж 400 тисяч гривень. Це є дуже важливим показником для нас.

 

Що стосується торгів саме на виконання робіт, тут також є чим похвалитись. Ми проводили торік моніторинг з найсильнішими дорожніми областями України, це були Одеська, Харківська, Вінницька, Київська, Волинська і Хмельницька області, і економію, яку ми показали протягом торгів минулого року, становила 6,5 %, що є найбільшою сумою економії по всій Україні. Нашим найближчим конкурентом була Одеська область, яка мала 2,5% економії. Направду, ми говоримо про те, що Львівщина має велике конкурентне середовище і в дорожній галузі. Це все завдяки п'ятому президенту України Петру Порошенкові та Кабміну, які прийняли для себе політичне рішення, що потрібно інвестувати кошти в дороги, а це рекордні суми — понад 9 мільярдів гривень зі всіх джерел протягом 2015-18 років. Воно показало, що наші підрядні організації виходять на новий рівень.

Про проект Мінінфраструктури, який підвищить безпеку на дорогах

— Ми врешті-решт запустили проект Міністерства інфраструктури «Безпека на дорогах». Торік був оголошений тендер, але з низки причин він не відбувся у зв'язку із скаргою в АМКУ. Цього року вже буде оголошено новий тендер, нам передбачено 124 мільйони гривень. Сподіваємось,  що 2019 року розпочнемо роботу по цьому проекту, його реалізація розтягнеться на 2 роки. Для області це буде суттєвий позитив, адже, за нашими підрахункам, це близько 220 нових пішохідних переходів, які будуть освітлені, ми вже переходимо на завершення складних об'єктів, де вони знаходяться в лісовій зоні або знаходяться серед поля. Ми поставили великий акцент на освітлення автомобільних доріг, а це близько 22,9 кілометра. Близько 13 світлофорних об'єктів, які будуть розташовані в межах населених пунктів на дорогах територіального або регіонального значення.

Про важкий тендерний етап 

— У нас був дуже складний етап у весняний період з оголошенням тендерів, кожна друга закупівля була оскаржена в Антимонопольному комітеті. І ми відверто у травні вийшли на штатну роботу, адже працівники департаменту щотижня відряджалися у Київ, аби взяти участь у засіданні АМКУ. Будь-яка скарга в АМКУ затримує процедуру проведення тендеру на 3-4 тижні, а це фактично місяць. Враховуючи обмежений будівельний сезон саме з асфальтними роботами, це є дуже суттєво, адже за місяць можна провести велику частку робіт.

Попри це департамент мав низку угод на ремонт доріг, ці угоди передбачені на два роки. До прикладу автомобільна дорога Кологури — Лучани, що сполучає Ходорівську ОТГ  з Бібрською ОТГ і є найшвидшим сполученням Ходорова і міста Львова. Відповідно торік почали там роботи і цього року продовжили. І це є наш плюс, що ми укладаємо угоди на два роки, що дає нам можливість економити кошти, адже ціни 2017 і 2019 року це щонайменше 10% різниці. Загалом, ми для себе проаналізували державний і дорожній фонди переліків об'єктів робіт, плануємо основні асфальтні роботи завершити на кінець вересня — середина жовтня, а вже штучні споруди і мостові переходи ми зробимо до кінця року.

Біографічна довідка:

Роману Кокотайло 27 років. Народився у Львові. Закінчив Національний університет «Львівська політехніка». За освітою — економіст. У 2013 році, після завершення університету, два місяці працював у Шевченківській районній адміністрації Львівської міськради. У тому ж році очолив відділ комунального господарства у Залізничній районній адміністрації. На початку 2015 року перейшов працювати у Львівську ОДА. З 10 березня 2016 року працює на посаді т.в.о. директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв'язку Львівської облдержадміністрації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: