У Львові готуються відкрити вагон-телятник зі спогадами про масові радянські депортації (фото)

IMG_4101

У вагоні-телятнику на території Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору» незабаром зазвучать десять аудіоспогадів про повоєнні радянські депортації 1944-1952-их років.

Саме у таких вагонах жителів західних областей України вивозили у північно-східні регіони СРСР. Валізи, зібрані у «телятнику», символізують становище людей, яким у кращому випадку вдавалося вивезти зі собою частинку зі звичного життя. Майно депортованих розграбовували або передавали у державну власність.

До відправлення у заслання більшість людей перебували на збірних пунктах, де дуже швидко поширювалися інфекційні захворювання. Багато помирали в дорозі.

Як розповів Дивись.info науковий співробітник музею Андрій Усач, «вагон-телятник» є частиною історії про депортації, адже на території музею, де знаходилося ґетто під час нацистської окупації, у повоєнний період радянська влада створила вже свою пересильну тюрму, де утримували радянських політичних в’язнів перед засланням.

«Цей оригінальний вагон побудований у 1951 році. Ми не знаємо точної його історії, але можемо припустити, що він міг використовуватись, коли проводилася остання хвиля депортацій у 1951-1952 роках. Загалом із Західної України у повоєнний час було депортовано понад 200 тисяч людей», – розповідає Андрій Усач.

Фото зі заслання зберігались у сімейних альбомах: люди різного віку намагалися посміхатись у камеру, хоча за їхніми спинами виднілись зовсім не декоративні пейзажі, а бараки і лісоповали. Дехто повертався додому вже у 70-их, а хтось так і не повернувся, бо не мав куди і до кого.

Найбільшу акцію з депортації західноукраїнського населення «Захід» провели восени 1947 року. Для цієї операції залучили близько 15 тисяч співробітників каральних органів, танки та бронетехніку. Вислали близько 77 тисяч осіб.

Спогади свідків масових радянських депортацій записані в рамках музейного усноісторичного проекту #непочуті.

Його мета: зафіксувати та зберегти спогади безпосередніх очевидців подій 1930-1950-их років, щоб вони своїми голосами оповістили про трагічні сторінки історії наступним поколінням.

Читайте також: Це оповіді про втрачену землю та дитинство, – львівський історик про проект #непочуті

Якщо ви або ваші близькі були свідками подій 1930-1950-х рр. у Львові чи будь-яких інших місцевостях України і готові оповісти про побачене просимо зголошуватись за номером +380 93 08 36 755 або за електронною адресою [email protected].

Читайте також: Янівський табір смерті – місце-привид (фото)

Як писала ІА Дивись.info, у приміщенні по вулиці Старій функціонуватиме Музей малолітніх політв’язнів та дітей репресованих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: