В Антарктичну експедицію 2020 поїде двоє українок

Mify ob Antarktide_8

З нагоди Міжнародного дня жінок і дівчат у науці Національний антарктичний центр розповів про учасниць команди, що у 2020 році вирушать у еспедицію до Антарктиди.

«Ми також вітаємо науковиць зі святом і уже традиційно хочемо розповісти про відважних українських дослідниць Антарктиди», - йдеться у повідомленні центру.

У 2020 році в 25-й Українській антарктичній експедиції братимуть участь двоє жінок – біологиня Євгенія Прекрасна та геофізикиня Анна Соїна. Разом із ще 10-ма учасниками команди вони вирушать у річну зимівку на станцію «Академік Вернадський» наприкінці березня.

Євгенія Прекрасна (Євгенія Прекрасна) зараз працює в Національному антарктичному науковому центрі МОН. З 2012 року вона вивчає антарктичні мікроорганізми і торік вже проводила дослідження на крижаному континенті, але в сезонній експедиції – під час короткого літа. Тепер Євгенія цілий рік вивчатиме, як змінюються морські та наземні екосистеми Антарктики і як це пов’язано зі змінами клімату.

Наприклад, вчена продовжить один із найуспішніших напрямів роботи українських дослідників у Антарктиці – вивчення адаптації вищих судинних рослин до суворих полярних умов. У процесі пристосування рослинам допомагають симбіотичні бактерії, які населяють їхню кореневу систему. Як саме – і є питанням для дослідження.

Частину експериментів Євгенія з колегами проводитиме безпосередньо в польових умовах, а інша частина досліджень буде продовжена вже в лабораторіях Києва.

Анна Соіна (Анна Соина (Anna Soina)) – провідний інженер-дослідник відділу радіофізики геокосмосу Радіоастрономічного інституту НАН. В Україні вона вивчає фізику атмосфери й продовжить ці ж дослідження в Антарктиді – займатиметься озонометрією. Такі дослідження є дуже важливими, адже саме над нашою станцією (коли вона ще належала Британії і мала назву «Фарадей») було відкрито озонову діру. Зараз науковці постійно контролюють її стан, і зроблені ними вимірювання є найдовшими і найповнішими на Антарктичному півострові.

Саме проведенням таких вимірювань займатиметься Анна. Вони потрібні як для глобальної науки, так і для безпеки кожного учасника експедиції. Адже навесні, коли діра розростається, кожен зимівник спочатку має отримати дані про рівень озону, а вже потім виходити на вулицю. Якщо озон низький – без спеціальних окулярів і мазі виходити небезпечно.

«Озонова діра існує не весь рік. Взимку близько місяця вимірювання взагалі не проводяться. У цей час Анна працюватиме з отриманими даними і порівнюватиме їх з вимірами інших геофізичних полів, які ведуться на станції.

Ми бажаємо нашим дослідницям вдалої експедиції, усім науковицям – неймовірних відкриттів, а всім іншим дівчатам та жінкам – брати з них приклад», - привітали учасниць команди у Центрі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: