Коли в Україні можуть ввести обов’язкові пенсійні накопичення, - Мінсоцполітики

пенсії

До кінця нинішнього року Верховна Рада може ухвалити законопроєкт, який запровадить обов’язкові пенсійні накопичення.

Про це повідомила міністрерка соціальної політики Марина Лазебна, передає Укрінформ.

Сьогодні у нас падає коефіцієнт заміщення – зараз він 29%, колись був 57%, а в подальшому буде менше 20%. Тобто людина в майбутньому, маючи зарплату 10 000 гривень, отримає солідарну пенсію не більше 2000 гривень.

Вона вважає, що люди повинні мати стимули, щоб показувати всю свою зарплату.

«Якщо ми подивимось на досвід інших країн, то вони створювали стимули, за яких вигідно показувати всю свою заробітну плату – це пенсійні накопичення та медичне страхування», – зазначила Лазебна.

З її слів, необхідно до кінця цього року ухвалити законопроєкт, який запровадить обов’язкові пенсійні накопичення, щоб наступного року можна було підготуватись технічно, а з 1 січня 2022 року почати внески.

«Для цього правила роботи мають бути однакові для добровільного та обов’язкового накопичення, має стимулюватись конкуренція, не має бути монополій. Тоді людина робить свідомий вибір, розуміє, що пенсійні накопичення – її власність, якою вона управляє, звикає користуватись накопичувальними фондами за єдиними правилами, розвиваються добровільні накопичення, людина зацікавлена у «білій» зарплаті, що збільшує надходження до солідарної системи», – зауважила міністр.

Раніше міністр соцполітики заявляла, що накопичувальна пенсійна система у 2021 році навряд чи запуститься.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль допускає впровадження накопичувального рівня пенсійної системи до 2021 року. На його думку, накопичувальна система – це єдиний шлях для майбутніх пенсіонерів отримувати гідну пенсію, а для бізнесу – зберегти адекватне навантаження.

Законопроєкт про другий рівень пенсійної системи вже зареєстровано у Верховній Раді, а про третій – буде подано до кінця року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: