Львівщина очікує ще на понад 20 тисяч доз вакцини від коронавірусу

1600979802_0_10_1900_1079_1920x0_80_0_0_a641b7a1f6da02b148252ce90e9c6aeb
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

З партії вакцин AstraZeneca-SKBio, виробленої у Південній Кореї, що сьогодні прибула в Україну Львівщина повинна отримати 21600 доз.

З партії вакцин AstraZeneca-SKBio, виробленої у Південній Кореї, що сьогодні прибула в Україну, Львівщина повинна отримати 21600 доз.

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис.

«Очікуємо надходження найближчим часом. Ця вакцина піде і на першу вакцинацію і на ревакцинацію. Перша вакцинація на Львівщині відбулася 25 лютого. Три місяці спливає 25 травня і медпрацівники ковідних закладів, які були вакциновані першими потребують ревакцинації», - розповів Орест Чемерис.

Те, що перша вакцина Covishiеld була виготовлена в Індії, а новоприбула AstraZeneca в Південній Кореї, важливого значення не має, адже і та і інша є векторного виробництва.

«Яким типом з трьох наявних в Україні була проведена перша вакцинація, відповідно таким слід робити й другу. На Львівщині ми маємо зараз найбільший досвід з AstraZeneca, нею вже вакцинували понад 38 тис. осіб, CoronaVac– 1300, а Pfizer – 640», - додав директор департаменту.

За його словами, наразі серйозних побічних ефектів на Львівщині не зафіксовано.

«Серед побічних реакцій є висипання по тілу, підвищення температури до 38 градусів впродовж 4 діб, яке вдалося подолати амбулаторним лікуванням. За місяць після вакцинації рекомендовано зробити ІФА-тест для визначення рівня імуноглобуліну. Єдиного стандарту, яким повинен бути цей рівень, немає. Це індивідуальний і відносний показник», - пояснив Орест Чемерис.

Він додав, що пацієнти, які захворіли на коронавірус після вакцинації, перенесли хворобу у легкій формі, та не мали жодних клінічних проявів захворювання.

«Найбільш критичними є перші два тижні, 14-21 день після вакцинації, це той період, коли ще недостатньо сформовано антитіла і коли ризик інфікування є найбільшим. Після 20-го дня ризик інфікування є мінімальним. Навіть, коли вірус потрапляє в організм, людна може бути носієм, але не мати жодних клінічних проявів. Саме тому і вимога навіть до вакцинованих носити маски, адже вони можуть інфікувати інших», - пояснив директор департаменту.

Із загальної кількості всіх щеплених в області, яких зараз є майже 40 тисяч, лише у 0.02%, тобто у 8 осіб були зафіксовані незначні побічні ефекти.

У Моршині, в межах пілотного проєкту, провакциновано вже 1200 осіб. Загалом, на Львівщині працює 164 пункти щеплення. Більше ніж 100 пунктів щеплення вже пройшли навчання і готові проводити вакцинацію. По кількості мобільних бригад – 9 («Astra Zeneca»), 3 – («Coronavac»), 2 – («Pfizer»).

«Ті бригади, які були навчені на вакцину «Astra Zeneca», паралельно проходять навчання на «Coronavac» . Ті бригади, які зранку проводять вакцинацію, після обіду проходять навчання на іншу вакцину, щоб максимально наростити кількість вакцинацій», - розповів Орест Чемерис.

Загалом, в області провакциновано 39979 осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: