Західна Україна: кілька локації для перших осінніх мандрів

IMG_7690
Фото з архіву редакції, ілюстративне

На порозі вихідних знову хочеться чкурнути в мінімандрівку, побачити нові локації, бюджетно відпочити та надихнутися на робочий тиждень. 

На порозі вихідних знову хочеться чкурнути в мінімандрівку, побачити нові локації, бюджетно відпочити та надихнутися на робочий тиждень.

ІА Дивись.info пропонує підбірку із п'яти місць на Західній Україні, які будуть вам до вподоби. До того ж, синоптики прогнозують перші заморозки, тому зволікати із нагодою подорожувати не варто.

Бальзатові стовпи 

У Рівненській області можна побачити унікальну пам'ятку природи — родовища бальзатів. Вишикувані стрункими рядами бальзатові стовпи вражають монументальністю.

Фото: Дядя Саша

Геологічний заказник розлігся в Костопільському районі, неподалік сіл Базальтового, Берестовця та Нового Берестовця, де XVIII століття виявили великі поклади цієї гірської породи. Площа пам'ятки становить 0,8 га, створили пам'ятку на базі Івано-Долинського родовища базальтів. Бальзатові стовпи розташовані на західному схилі Українського кристалічного щита. Загальна протяжність відслонень базальтів у межах пам'ятки — 180–230 меттрів. Товщина стовпів коливається в межах від 0,6 до 1,2 м. Переважають із товщиною 0,8—1,0 м. Висота — від 3 м до 30 м. Мають властивість давати прямий рівний розкіл.

Фото: Дядя Саша

Також на території пам'ятки є мінерали адуляр, хлорит, яніт, кварц, халцедон, кальцит, барит, гематит, пірит, марказит, псиломелан, борніт, азурит, мідь самородна. Наймальовничіший кар'єр з базальтовими стовпами розташований в урочищі Янова Долина біля села Базальтового. Посеред затопленого водою кар'єра тут утворився маленький острівець, який називають «Островом кохання».

Адреса: Рівненська обл., Костопільський р-н, с. Базальтове.

Руїни могутнього замку  XVII століття

Жодна підбірка про подорожі не обходиться без замків. Нині ІА Дивись.info розповість про об'єкт, розташований на околицях Прикарпаття, який раніше слугував могутньою фортифікаційною спорудою.

Вигляд на вежу з Дністра (серпень 2009 року). Фото: Андрій Сенчина

Ідеться про руїни Раковецького замку, що є в однойменному селі в Івано-Франківській області. Замок звів галицький підчаший Домінік Войцех Бенявський у середині XVII століття, будівництво завершили 1660 року. Через кілька років фортифікаційна споруда витримала облогу козаків, потім — об'єкт намагались захопити татари, втім знову безуспішно.

Руїни замку. Фото: Андрій Сенчина

XVIII століття замок втратив своє оборонне значення і слугував за житло. Під час боротьби барських конфедератів 1769 року фортецю спалили російські війська. Замок більше не відновлювали. 1840 року власник Раковця Дверницький організував на території замку поташеву фабрику, але й вона невдовзі згоріла. Наприкінці того ж століття власником руїн став Шмуль Баран. З часом місцеві жителі розібрали рештки оборонних мурів для власних будівельних потреб. За окремими свідченнями ще в 60-х рр. ХХ ст. були великі фрагменти оборонних мурів навколо збереженої східної башти. Образ із замкової каплиці зберігався у сільській церкві до Першої світової війни.

Оконські джерела

Унікальна гідрологічна пам'ятка є у селі Оконська, що на Волині. У центрі озерця Окнище розташовані два потужні джерела карстових вод. Вода виходить з-під землі зі значним тиском, утворюючи на поверхні озера два куполоподібні фонтани, з яких постійно витікають грудочки крейди.

Фото: вікіпедія

Вода озера прозора і приємна на смак. Особливістю оконської води є те, що вона не піддається газуванню, хоч до складу її входять вапно, магній, кухонна сіль (1,6 мг/л), проте хімічні та фізичні властивості її досліджені ще недостатньо, і тому вода не використовується для лікувальних цілей. Озеро сполучається з річкою Окінською і кількома ставками, де розводять форель і осетрів.

Найдовша печера в Україні

Гіпсова печера «Попелюшка» на Буковині — третя за довжиною гіпсова печера в світі, довжина її ходів становить 91 045 м.

Вхід в печеру розташований на території Молдови (поблизу села Кріва), тоді як основна її частина розташована на території України. Нині ведуться розкопки входу на українській стороні (у с. Подвірне). В печері є затоплені ділянки (в основному північна та східна частини печери). Об'єкт до середини XX століття був заповнений водою. Відрізняється аномально великими розмірами підземних галерей, майже невичерпними запасами спелеоресурсів, унікальними вторинними мінеральними відкладами і утвореннями.

Фото: karpaty.rocks

Розташування: Чернівецька область, місто Новоселиця.

Одне із найстарших українських міст

Теребовля нині є районним центром Тернопільської області, водночас це одне із найдревніших міст України й найдавніше місто Поділля. Перша згадка про місто датується 1097 роком у «Повісті минулих літ». Але за археологічними розкопками заселення Замкової гори відноситься до 3 тис. до н.е. У Теребовлі є на що подивитися і куди піти, та зараз ми розповімо тільки про кілька цікавих об'єктів княжої столиці.

Одним із найцікавіших об'єктів міста є замок XIV століття із однойменною назвою. Його звели 1366 року як прикордонну фортецю польської держави. Замок героїчно витримав кілька татарських набігів, проте останній 1678 року виявилася фатальним, тоді його спалили і більше не реставрували. Нині залишились лише руїни. Найкраще збереглася овальна вежа «Рондель» з якої відкривається чудова панорама міста.

Фото: Korporacia

Однією із унікальних пам'яток архітектури є церква святого Івана Хрестителя у Теребовлі, яку звели на території монастиря. Святиню датують XVI століттям, побудована вона з червоного теребовлянського пісковика.

Монастирська церква стала відома завдяки іконі Божої Матері, яка приваблювала ченців з різних округів багато років. Тут деякий час існувала також існувала школа для ченців, де викладали курси філософії та богослов’я. У церкві досі проводять богослужіння. Більше сакральних об'єктів із особливою історією описано тут.

Нагадаємо, ви ще встигаєте спланувати відпустку, відвідавши фестиваль «Республіка», що пройде 27-29 вересня у Хмельницькому, а також знайти інші локації для мандрівок, перейшовши сюди і сюди.

Ну і якщо дорога і гамір під час вихідних не про вас — обирайте фільми, які підготувала ІА Дивись.info на будь-який смак і під будь-який настрій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: