Мандри восени, або Куди поїхати і що побачити на Львівщині

IMG_7700-630x420

Після декількаденного холоду, дощів і сильних вітрів, на Львівщину повертається сонячна погода, а значить — є нагода вилізти з-під ковдр і вирушити у мандрівку.

Після декількаденного холоду, дощів і сильних вітрів, на Львівщину повертається сонячна погода, а значить — є нагода вилізти з-під ковдр і вирушити у мандрівку.

ІА Дивись.info ділиться із цікавими локаціями для осінніх подорожей Львівщиною, які ви можете відвідати вже цими вихідними.

Палац Гредлів

У містечку Сколе на Львівщині можна побачити палац Гредлів, обабіч якого розлігся парк. Їх XIX століття заклав барон Еугеніушем Кінскі, після того як він придбав сколівські землі у графа Потоцького. Наприкінці XIX століття палац перебудували у стилі необароко єврейська родина братів баронів Гредлів, які контролювали місцеву промисловість.

Фото: "Край"

У вересні 1937 року у маєтку гостював і полював онук цісаря Франца Йосифа І князь Віндіш-Грац. Після полювання аристократ гордо позував перед палацем з оленячим черепом з розкішними рогами.

Після окупації Сколе радянськими військами наприкінці вересня 1939 року в палаці розташовувався відділ НКВС, який повернувся сюди у серпні 1944 року і діяв до 1948 року. Перед будівлею палацу розташований гарний фонтан. Гарно збереглися ковані хвіртки та огорожі.

Сюди можна дістатись електричками із приміського вокзалу чи потягами ужгородського напрямку з головного вокзалу. Крім цього, сюди можна доїхати автобусом Львв-Сколе, що курсує з головного вокзалу.

П'ятничанська вежа

Неподалік Жидачева, у селі П'ятничани, розташована оборонна споруда XIV-XV століття. Вежу вважають рідкісною пам'яткою оборонного будівництва галицької школи. Існує легенда, що П'ятничанська вежа могла бути залишками замку Сенявських чи Василіанського монастиря. Довгий час вона стояла руїною, але відреставрована в 1990—1991 роках.

Фото: Львівська національна галерея мистецтв

Вежа була не тільки оборонною спорудою, а і спостережною із далекосяжним і прекрасним виглядом: звідси продивлялася вся долина річки Боберки, що простягалася від городища на північний захід, аж до Бібрки, як і шлях, що звивався нею здовж річки.

Верецький перевал

На межі Закарпатської і Львівської областей, на вододілі річок Стрий та Латориця можна помилуватися гірськими пейзажами на висоті 841 метр над рівнем моря.

Фото: Varga Attila

Веревецький перевал був одним із найважливіших Українських Карпат. Нині ним користуються лише мешканці ближніх сіл — Жупани, Климець (Львівська область) і Верб'яж, Завадка, що на Закарпатті.

За переказами, 895 року угорські племена наа чолі з вождем угорців Арпадом перейшли Карпати і завоювали Паннонську низовину — прикордонну провінцію Римської імперії.

Краєвид із Верецького перевалу. Фото: Varga Attila

Існує також інша версія, згідно з якою, угри (предки сучасних урорців), яких гнали половці вздовж Чорного моря зайшли лівим берегом Дунаю аж до слов'янського озера Балатон і вибили звідти слов'ян. Далі вони перейшли Дунай і пішли нищити русів в Дунайсько-Тисовій низовині. Перед 900 роком навалу угрів зупинили в передгір'ях Карпат русами.

Найбільший тюбінг-парк України

«Їжак Парк» – новий, найбільший тюбінг-парк України, довжина траси для спуску сягає 500 м. у селі Красів.

Такий відпочинок стане цікавою забавою для усієї родини. Під час спуску з гори на шаленій швидкості, кожен неодмінно відчує хвилю чистого повітря, драйвових емоцій та захоче спуститися і ще, і ще. А після пережитих емоцій неодмінно потрібно скуштувати бограч та зігрітись гарячим чаєм, які запропонують в кафе на території тюбінг-парку.

Парк відчинений для відвідувавчів з 10.00 до 19.00.

На фестиваль бойківської кухні у Карпати

Цієї неділі, 26 вересня, охочих запрошують скуштувати автентичну бойківську кухню та спробувати свої сили у приготуванні страв. На дні «Карпатського моря» – на хуторі Ровінь села Довге – відбудеться вже вдруге фестиваль «Майстерка бойківської кухні».

Серед страв, які учасники фестивалю матимуть змогу приготувати та скуштувати, будуть традиційні книші, ощипки, грибна юшка, колочений горох, мачанка та чорні пироги. А ще на гостей чекають лекція дослідниці бойківської кухні Любов Кузик, презентація книжки «Бойківська кухня», ігри та розваги.

фото зі сторінки фестивалю

Бойки — одна з найчисельніших та найбільш самобутніх етнографічних груп. Коріння бойків загубилося в сивій давнині, а умови їх життя у високогір’ї Карпат витворили неповторну культуру, яка нині є загальнонаціональним надбанням.

Початок фестивалю о 12.00. Участь у майстер-класах – безкоштовна.

Як ще можна провести вихідні

  • Якщо ви хочете провести вихідні наодинці, переглядаючи цікаві фільми, радимо зазирнути сюди та обрати цікаву стрічку серед щотижневих підбірок ІА Дивись.info.
  • Як провести вікенд і куди сходити у Львові 25-26 вересня можна дізнатись ось за цим посиланням.
  • Ви також встигаєте спакувати наплічники, аби поїхати на популярний український фестиваль «Республіка», що відлунає 27-29 вересня у Хмельницькому.

Із іншими цікавими місцями для сімейних мандрівок, подорожей із друзями, відпочинку «для душі» та локаціями для розваг або гастротуризму, можна ознайомитись тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: