Кілька загадкових місць на Львівщині, які варто побачити

погода

Цими вихідними пропонуємо відвідати Миколаївщину та Стрийщину, аби побачити унікальні пам'ятки, які збереглися там донині із найдавніших часів.

ІА Дивись.info продовжує рубрику «вихідні із присмаком історії» та радить познайомитись із п'ятіркою локацій, де панує особлива атмосфера.

Стільсько

У цьому селі Миколаївського району збереглася частина столиці середньовічної держави Білих Хорватів, що існувала наприкінці I тисячоліття нової ери на просторах Наддністров'я.

У VIII-X ст. місто-мегаполіс охоплювало площу понад 250 га, з населенням – близько 45 тисяч мешканців. Однією з головних ознак Стільського городища є рештки укріплень, від яких збереглись потужні земляні вали, обкопані ровами. У центральній частині столиці розташовувався дитинець – князівська фортеця.

Фото: Назар Коровай

Зараз частина археологічного та культурного надбання Стільського городища доступна та відкрита для туристів. Незвичайним виглядом та містикою манить людей скельний масив з витесаними у ньому кімнатами-печерками. Стільське Горбогір’я – це регіональний ландшафтний парк.

Кам'яні пам'ятки

На околицях Стільська є два села, в яких знайдені давні дохристиянські святилища. Наприклад, у Дуброві зберігся «кам'яний міст» — камінь «Дірявець», на якому, за легендами, проводили обряд жертвоприношення.

Фото: Локальна історія

Біля «Дірявця» розлігся скельний масив з витесаними кімнатами-печерками, в яких, можливо, мешкали служителі язичницького культу.

У селі Ілів збереглися три печери – укріплене язичницьке святилище (у пізніші часи – християнський храм) VIII-XIV ст. Печери представлені однокамерними прямокутними приміщеннями. Стіни печер — вертикальні, досить рівні, що вказує на їхнє безумовно рукотворне походження.

Розгірче

Це село оточене скелями та урочищами, яке відоме з 1460 року. Пам’яткою села є «городище» на вершині гори, яке зберегло сліди оборонних земляних валів давньоруського періоду. Біля підніжжя карпатського села, посеред буково-смерекового лісу, заховалась надзвичайна святиня – унікальний скельний комплекс, аналогів якого на Львівщини не має.

Його історія тягнеться ще з далеких язичницьків часів VIII-VII ст. до н.е. За знайденими надписами на стінах вважається, що тут було язичницьке капище.

Фото: Павло Мокрицький

Чоловічий монастир повстав в Розгірчому в XIII – ХІV ст. Сакральна пам'ятка складається з трьох печер, розміщених на двох рівнях, нижній з яких використовували під  житлові приміщення, верхній слугував монастирською церквою. Житлова площа представлена просторим приміщенням з високою стелею, вікнами, окремим входом і круглим віконцем над ним.

Сьогодні в келії знаходиться скульптура Ісуса Христа і це є місцем для богослужінь.

Нагадаємо, синоптики на Львівщині прогнозують заморозки, тому поки що зберігається вдала погода для мандрівок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: