Нова хвиля коронавірусу на Львівщині може початися уже за місяць

IMG_8594
Фото з архіву редакції.

Наприкінці січня – на початку лютого на Львівщині можливе зростання кількості хворих на коронавірусну інфекцію.

Про це під час брифінгу розповіла керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

«Враховуючи те, що штам «Омікрон» вже зафіксували на Львівщині, та те, що швидкість і ризик поширення цього штаму дуже стрімкий, кількість випадків у нас зростатиме. Але, беручи до уваги, що в нашій області провакцинували вже половину населення, стрімкої та бурхливої п’ятої хвилі не буде. Ріст захворюваності ми спостерігатимемо наприкінці січня – на початку лютого», – розповіла Наталія Іванченко.

Вона наполегливо радить мешканцям провести новорічно-різдвяні свята удома, уникати скупчень людей та не забувати про карантинні правила.

«Наскільки нова хвиля буде стрімкою залежить виключно від нас та нашої поведінки. Закликаємо обмежити контакти на свята, менше ходити в гості, а також не забувати про маски, миття рук, соціальну дистанцію та вакцинацію. Особливо це стосується тих, хто відчуває нездужання і має перші прояви застуди. Вони повинні самоізолюватися. Краще зустріньте ці свята у невеликому родинному колі, а якщо йдете в гості – дотримуйтесь карантинних правил», – закликала епідеміологиня.

Вона додала, що загалом за 2021 рік на території Львівської області зробили понад 1 млн 860 тисяч щеплень від коронавірусу.

«Ми активно проводимо вакцинацію додатковими дозами вакцин для осіб з ослабленою імунною системою. Медичним працівникам та співробітникам закладів інтернатного типу вводять бустерні дози вакцин. Надалі плануємо вводити бустерні дози людям старше 60 років та тим, які мають хронічні захворювання. Ці заходи ми проводимо через постійну мутацію коронавірусу. Штам «Омікрон»  характеризується високою заразністю у порівнянні з попередніми мутаціями коронавірусу. Характерними ознаками «Омікрону» є підвищена температури тіла, закладеність носа, почуття загальної слабкості та незначне першіння в горлі. Лише вакцинація, носіння масок, соціальне дистанціювання та профілактика гігєни рук можуть уберегти вас від захворювання на коронарвірус», - наголосила Наталія Іванченко.

За словами, директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ореста Чемериса, вакцинація не зупинить пандемію, якщо мешканці нехтуватимуть карантинними обмеженнями».

«Ситуація із захворюваністю на коронавірус в області залишається стабільною. Проте можливо вже за місяць Львівщина може зіштовхнутися з новою хвилею коронавірусної хвороби.Нагадаємо, цього року ми пережили дві хвилі захворюваності, з яких найважчою була осіння хвиля.  Одночасно понад 3500 в області потребували стаціонарного лікування, фіксували значну кількість виїздів екстреної медичної допомоги – понад 230 щодоби. Підсумовуючи цей рік, ми повинні розуміти, що ковід залишиться і у 2022 році, Закликаємо неухильно дотримуватися карантину – це вже рутинний перебіг нашого життя. Вакцинація не зупинить пандемію, якщо ми будемо нехтувати карантинними обмеженнями», - наголосив Орест Чемерис.

Зараз, першою дозою на Львівщині провакцинували 48% дорослого населення, з них 45% - другою дозою. Окрім того, 226 осіб отримали бустерну дозу вакцини, і 74 особи – додаткову.

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: