Хто допомагає, а хто блокує: як світ підтримує зброєю Україну у війні з РФ

bd662a3a-ad70-11e4-97c1-00144feab7de
Фото: відкриті джерела.

Ситуація в Україні показала, що не всі країни, які були союзниками раніше, поділяють однакові інтереси тепер.

Події в Україні, пов’язані із загрозою вторгнення російських військ, розділили міжнародну спільноту щодо позиції підтримки України. А після різкої ескалації конфлікту ініціатива деяких держав передати Україні летальну зброю ще більше загострила суперечності між країнами. Тоді як частина західного світу, окрім традиційних висловлювань підтримки, почала постачання до України летальної зброї, інша частина відмовляється це робити або й більше того – блокує поставки.

І поки в Україні щоденно приземляються літаки з військовою допомогою, світові лідери обіцяють грошову допомогу, деякі держави намагаються зберегти теплі стосунки з Росією, навіть пожертвувавши цінностями свободи та демократії.

Поява на кордонах України 130 тисяч російських військових, на жаль, показала, що не всі союзники Києва готові стати поруч з українськими солдатами на захист свободи.

Угорщина

Офіційні посадовці Угорщини неодноразово виступали зі заявами, які б порушували суверенітет України. Наприклад, такими як автономія та подвійне громадянство для етнічних угорців. Нещодавно Угорщина заблокувала приєднання України до кіберцентру НАТО. Зауважимо, що ця угорська блокада виходить за межі попередніх рішень Будапешта про встановлення штучних перепон для України.

Нагадаємо, після ухвалення освітнього закону в 2017 році Угорщина заявила, що блокуватиме засідання Комісії Україна-НАТО на політичному рівні та процедуру вступу України в Альянс. Тож навряд чи варто сподіватись на військову допомогу від цієї країни

Австрія

Австрія має дуже тісні бізнесові стосунки РФ, тому й не дивно, що країна пасивно реагує на ініціативу постачання зброї до України. Але тим не менш після обрання новим канцлером Александра Ван де Беллена стосунки країни з Україною покращились.

Австрія почала підтримувати жорсткі санкції проти РФ, але щоб ці обмеження не стосувались «Північного потоку-2».

Нещодавно представник Міністерства закордонних справ Австрії Александр Шалленберг підтримав позицію Німеччини щодо відмови від постачання зброї в Україну.

Італія

Хоча країна немає чіткої позиції в українсько-російській війні, нещодавно президент Італії Серджо Матарелла закликав не допустити агресії проти України.

«Ми не повинні миритися з тим, що, без всілякого приводу на кшталт протистояння між різними економічними та політичними системами, знову піднімається вітер війни над континентом, який пережив такі трагедії, як Перша та Друга світові війни. Ми маємо зробити заклик до наших друзів та союзників, щоби демонстрація сили поступилась місцем взаєморозумінню й щоб жодний народ не боявся агресії з боку свого сусіда», - сказав він у своїй промові.

Керівник оборонного відомства Лоренцо Гуеріні в січні нинішнього року заявив, що уряд Італії готовий «активніше долучитись до розв’язання ситуації у зв’язку з загостренням на російсько-українському кордоні».

Іспанія

Сусідня Іспанія наголошує на дипломатичних шляхах розв’язання конфлікту, але через те, що країна є членом НАТО, у січні 2022 року вона відправила свої кораблі в Чорне море для стримування російської агресії. Окрім цього, Іспанія підтримує економічні санкції проти Росії.

Франція

Франція завжди висловлювала Україні широку підтримку та нещодавно передала 1,2 мільярда євро макрофінансової допомоги.

Президент Франції Еммануель Макрон заявляв, що безпека та суверенітет України не можуть бути предметом компромісу у переговорах із Росією. Проте, після зустрічі Макрона з Путіним, у ЗМІ з’являлась інформація, що французький президент, нібито запропонував Україні відмовитись від наміру вступити в НАТО і відновити нейтральний статус країни за прикладом Фінляндії. Щоправда, пізніше заперечив, що вживав термін «фінляндизація» і наголосив, що це один з варіантів розв’язання проблеми.

Нідерланди

Попри результати консультативного референдуму, керівництво країни підтримує євроінтеграцію України та допомагає фінансово.

Керівництво країни висловлює беззастережну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. А очільник уряду країни запропонував Україні допомогу для відбиття кібератак, координованих з Росії.

Правляча партія та опозиційна партія Нідерландів виступили за надання Україні озброєння. Однак поки що невідомо якого саме.

Нідерланди виступають за деескалацію, діалог між США, НАТО та Росією, а також підтримують зусилля в Нормандському форматі.

Швеція

Швеція і Україна багато співпрацюють у економічному плані та відновленні Донбасу. 2 лютого Швеція приєдналась до роботи міжнародного фонду (США, Великобританія, Канада, Швейцарія), який покликаний допомогти пом'якшити дестабілізуючий вплив Росії у південних і східних регіонах України.

У зв'язку із суворими правилами експорту зброї Швеція не планує передавати її Україні на тлі загрози нападу РФ.

«У нас дуже суворі правила щодо експорту зброї, тому для нас це неактуально. Але ми підтримуємо Україну у багатьох відношеннях, насамперед через дуже високий рівень допомоги в галузі реформ, які ми вважаємо одними з найважливіших», - заявила очільниця МЗС Швеції Анн Лінде перед зустріччю міністрів ЄС у Брюсселі.

Чехія

Попри відверто проросійську риторику президента країни Мілоша Земана, Чехія активно допомагає Україні у протистоянні з Росією.

У січні міністерка оборони Чехії Яна Чернохова оголосила, що уряд надасть Україні снаряди для важкої артилерії для захисту у разі вторгнення російських військ на територію країни. «Чехія історично, політично та союзницьки - на боці України. Якщо Україні буде потрібно, ми спробуємо допомогти», – заявила Чернохова

Також Чехія готується офіційно підтримати вступ України до ЄС, надала 4000 артилерійських снарядів та збирається передати ще озброєння.

Нагадаємо, нещодавно чеські активісти перед посольством РФ у Празі поховали «Північний потік-2».

Балтійськиї країни

Балтійські країни (Естонія, Литва, Латвія) – одні з найбільших союзників України у боротьбі з російською агресію. Країни регулярно поставляють зброю та гуманітарну допомогу. Та підтримують вступ України до НАТО.

Міністерство закордонних справ Естонії виділило Україні на гуманітарну допомогу 351700 євро з метою підтримати людей, які живуть поблизу східного кордону України та допомогти країні підготуватися до можливої ​​міграційної кризи.

Окрім цього, Естонія регулярно допомагає Україні протистояти російським кібератакам.

Майже щодня в Україні приземляються літаки з Балтійських країн з ракетними установками Javelin та Stinger.

Також балтійські країни регулярно відправляють своїх військових до України для спільних навчань.

Великобританія

Уряд Великобританії у повній мірі виконує свої зобов'язанності за Будапештським меморандумом. Країна підтримує Україну не лише зброєю, патронами та обладнанням, але й політично, британські політики проводять переговори з представника всіх країн світу, щоб залучити їх до підтримки України.

17 січня до України прибула перша партія протитанкової зброї від Великобританії. За словами британського міністра оборони Бена Воллеса, це озброєння має малий радіус дії та «не представляє загрози для РФ».

Від Британії Україна отримала гранатометні установки NLAW, що дозволяють знищувати броньовану техніку супротивника й уражувати цілі як на землі, так і у повітрі.

Окрім цього, Великобританія є одними з головних ініціаторів санкцій проти Росії, до британського парламенту постійно вносяться закони, які мають розширити та поглибити санкції.

Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон, зокрема, під час свого візиту до України назвав російську активність біля українських кордонів ворожою та закликав світ тиснути на РФ, щоби не допустити розгортання масштабних бойових дій.

Польща

Польща є головним «єврооптимістом» України, а уряд країни схвалив перечу бійцям ЗСУ безоплатної військової допомоги.

Польща передасть кілька десятків тисяч снарядів і артилерійських боєприпасів, зенітно-ракетні комплекси «Гром», легкі міномети, розвідувальні дрони та іншого роду озброєння оборонного характеру. Тоді ж країна почала постачання в Україну значної партії озброєння. Зокрема – переносних зенітних ракетних комплексів «Перун» (ПЗРК «Piorun»). А українські та польські урядовці заявили про наміри створити новий військово-оборонний союз за участі Великобританії, Польщі та України.

Нагадаємо, нещодавно було створено військово-оборонний альянс Україна-Польща-Великобританія, головними цілями якого є протидія російській агресії та спільна робота над європейською безпекою.

США

Після нового витка російської агресії проти України саме США виявились ініціаторами найбільшого пакету допомоги Україні, зокрема і збройної. Київ продовжує отримувати зброю з-за океану, серед якої ракетні комплекси Javelin, зенітно-ракетні комплекси Stinger та гаубиці калібру 122 мм. Окрім цього, США постачають до України стрілецьку зброю, амуніцію та боєприпаси.

Американський президент Джо Байден у своєму зверненні в середу, 16 лютого, вчергове наголосив на потужних санкціях проти Росії, яких готові ужити США в разі вторгнення.

Німеччина

Позиція Німеччини досі є неоднозначною, заяви країни зовсім не збігаються з її діями. Німці панічно бояться втратити російський газ, тому намагаються знайти будь-який компроміс, але такий, який би не розізлив Путіна.

Командувач німецького флоту віцеадмірал Кай-Ахім Шенбах заявляв, що Крим втрачено і півострів не повернеться до України, а Путін шукає повагу та заслуговує на неї. Після цього він сам подав у відставку, а німецьке керівництво відхрестилося від його заяв.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявляв, що Німеччина з невідомих причин блокує закупівлю зброї для ЗСУ.

Попри те, що серед німецьких політиків дедалі частіше лунають заклики зняти заборону на постачання зброї Україні, офіційний Берлін залишається непохитним. У коаліційній угоді чинного уряду Німеччини прописана заборона на постачання зброї в регіони з потенційно можливими конфліктами. Це офіційна підстава блокування поставок зброї як самою Німеччиною, так і заборона на експорт зброї іншими країнами до України.

Країна наполягає на виключно дипломатичному вирішенні конфлікту. Водночас саме Німеччина була основним «провайдером» добудови газогону «Північний потік-2». І, як стало відомо, була одним з основних опонентів впровадження жорстких санкцій проти Російської Федерації.

Поки що Німеччина передала Україні каски та польовий шпиталь, також канцлер Олаф Шольц заявив про виділення грошей на економічну допомогу. Окрім цього, Німеччина неодноразово заявляла, що заблокує «Північний потік-2» у разі вторгнення в Україну.

Політолог та конфліктолог Богдан Петренко вважає, що Україна не стане причиною розколу Заходу, але Росія обов’язково цим скористається.

«Я не думаю, що світ настільки україноцентричний, що він буде оцінювати своє ставлення одне до одного. От, наприклад, коли ми говримо про Німеччину та США, вони не будуть оцінювати ставлення одне до одного лише через Україну, існує купа інших проблем між цими країнами. І я не думаю, що ставлення до України в контексті виключно надання зброї може розколоти західний світ. Але ми маємо розуміти, що так чи інакше у нас проблеми розколу західного світу будуть працювати на нашого агресора. Наприклад, вчорашня зустріч Путіна з Лавровим, де міністр закордонних справ розповідав про результати відповіді на їхні гарантії безпеки, вони не задоволені такими діями і тепер вони діятимуть на національному рівні, тобто йдеться про те, що вони будуть звертатись до окремих держав. Фактично вони будуть намагатися домовитися зі всіма окремо, а не зі структурами, як НАТО. Тепер Росія працюватиме над розколом держав, використовуючи ставлення до України, економічні, політичні, фінансові важелі, «Північний потік-2», – сказав експерт.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: