Арахамія назвав дату третього раунду перемовин України з РФ

orig_575998
Фото із першого туру перемовин української та російської делегацій

Третій тур перемовин між російською та українською делегаціями відбудеться на початку наступного тижня.

Про це п'ятого березня повідомив голова фракції Слуга народу та представник української делегації у переговорах Давид Арахамія.

«Третій раунд перемовин відбудеться у понеділок(7 березня)», - написав він у Facebook, не уточнивши локації зустрічі.

Напередодні, у п'ятницю, четвертого березня, радник глави Офісу президента, що також представляє українську делегацію під час перемовин з РФ, Михайло Подоляк зазначив, що головна мета цих зустрічей — домовленість про мир.

Переговори України з РФ

На четвертий день війни Росії проти України, 27 лютого, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із самопроголошеним главою Білорусі Олександром Лукашенко.

За результатами розмови, глава української держави повідомив про перемовини російської та української делегацій, що відбудуться наступного дня, 28 лютого, на кордоні з Білоруссю.

Як пояснив Зеленський, про це попросив у нього сам Лукашенко, мовляв, вони зійшлись на тому, що жодних ультиматумів не буде. Олександр Лукашенко взяв на себе відповідальність за те, що на час проїзду, переговорів та повернення української делегації всі літаки, гелікоптери та ракети, розміщені на білоруській території, залишаться на землі.

Також Зеленський заявив, що не вірить у їхню результативність. Водночас під час переговорів лунали в українських містах лунали обстріли: окупанти у той час обстріляли з «Градів» Харків, загинули мирні мешканці.

Переговори стартували у білоруському Гомелі, початок транслювало державне агенство країни «БелТА», після вступу журналісти покинули залу.

До складу української делегації входять: голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, міністр оборони України Олексій Резніков, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі Андрій Костін, народний депутат Рустем Умєров та заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Перший раунд завершився 28 лютого. Українська та російська делегації поїхали до столиць для консультацій. Українська делегація під час перемовин наполягла на виведенні усіх військ окупанта, зокрема з Донбасу та Криму. Радник голови ОП Олексій Арестович тоді повідомив, що згідно з міжнародними конвенціями, у тому числі Віденською конвенцією про дипломатичні відносини, «хід переговорів не висвітлюється до того, як сторони не висловлять спільне комюніке».

Другий тур пройшов третього березня. На ньому сторони домовились про гуманітарні коридори для цивільних у містах, де точаться інтенсивні бойові дії. Однак це не дало результату: наступного дня окупанти не впустили вантажівки із продуктами до Херсона, натомість мали намір зняти пропагандистське відео, де городяни приймають гумдопомогу від них та вітають їх як визволителей: цей задум херсонці зірвали, вийшовши до загарбників із жовто-блакитними стягами та викрикуючи «Слава Україні»!

Вранці п'ятого березня ЗМІ повідомили про вбивство члена української переговорної делегації Дениса Кірєєва. Зазначається, його застрелили співробітники СБУ під час затримання: Кірєєву висунули підозру у держзраді.

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну 

Нагадаємо, під час офіційного звернення до росіян 21 лютого Володимир Путін повідомив, що визнав «незалежність» угруповань «Л/ДНР».

22 лютого російська Рада Федерації дозволила Путіну використати на Донбасі збройні сили РФ у якості «миротворчих сил».

У відповідь на це рішення Кремля США оголосили економічні санкції проти крупних російських банків та членів родин урядовців РФ. Санкції також запровадили Японія, Австралія та країни Європейського Союзу.

23 лютого народні депутати України під час засідання схвалили санкції проти депутатів Держдуми РФ, політиків та чиновників Росії, причетних до визнання ОРДЛО.

Верховна рада України підтримала рішення РНБО щодо впровадження надзвичайного стану.

24 лютого Путін виступив із зверненням в якому повідомив про рішення розпочати повномасштабну війну проти України. Були обстріляні військові об’єкти, аеродроми, склади у Києві, Харкові, Дніпрі.

У відповідь Україна оголосила воєнний стан і розірвала дипломатичні відносини із Російською федерацією.

Запеклі бої у великих українських містах тривають вже десятий день.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: