Вперше в історії станції ЗАЕС відключили від електромережі (доповнено)

ЗАЕС

Два працюючих енергоблоки Запорізької атомної електростанції сьогодні відключилися від мережі внаслідок пошкодження ліній енергопередач.

Про це заявили в Енергоатомі у четвер, 25 серпня.

«Через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України. Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів.

Дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції», - заявили в НАК.

Оновлено. 16:30

У Енергоатомі зазначають, що зауважень до роботи автоматики і систем безпеки на Запорізькій АЕС наразі немає. Ведуться пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі.

Нагадуємо, росіяни здійснили атаки на ЗАЕС 5 серпня. Після цього на станції вимкнули енергоблок: наступного дня об'єкт працював із ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпек.

Унаслідок обстрілів зазнала серйозних пошкоджень азотно-киснева станція та об‘єднаний допоміжний корпус. Також залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є пожежна небезпека. 

Крім того, російські військові «прихистились» у підвалах ЗАЕС — зайняли усі підвальні приміщення, де ховаються від обстрілів. 

6 серпня російські війська знову вдарили по майданчику ЗАЕС, влучивши поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП). Щонайменше двє працівників отримали поранення.

Розміщення на майданчику Запорізької атомної електростанції військового арсеналу окупантів може призвести до пошкодження систем та елементів, важливих для безпеки ядерних установок об'єкта внаслідок його безпосереднього застосування чи детонування, заявили у Держекоінспекції.

Захоплення ЗАЕС

Серед ночі четвертого березня окупанти обстріляли енергоблоки Запорізької АЕС у Енергодарі. Унаслідок цього виникла пожежа. Рятувальників спершу не допускали до ліквідації, погрожуючи обстрілом. Ворожий вогонь влучив у один із енергоблоків: у разі вибуху — ядерна небезпека загрожувала б усій Європі. Президент Володимир Зеленський терміново звернувся до європейців із закликом звернути на проблему увагу, адже буде повторення трагедії на Чорнобилі 1986 року, однак у шість разів масштабніше.

Пожежу ліквідували вдосвіта. Вранці в Енергоатомі повідомили про загибель трьох людей під час боротьби за АЕС, та двох поранених.

Удень четвертого березня голова фракції Слуга Народу Давид Арахамія заявив, що ЗАЕС захопили «кадировці» та повбивали працівників.

російські окупанти тримають у заручниках працівників Запорізької атомної станції. Люди зазнали катувань і є фізично та емоційно виснаженими. Також у Енергоатомі десятого березня повідомили, що окупанти замінували узбережжя Каховського водосховища, яке межує із ЗАЕС.

З'ясувалось, що війська країни-окупантки використовують об'єкт як військову базу.

12 березня керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін розповів, що на Запорізькій АЕС зібрали керівний персонал і повідомили, що тепер станція знаходиться у власності «Росатому». Зеленський заявив, що наразі російськими військовими окупована частина Запорізької АЕС, однак там присутні українські технічні спеціалісти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: