На порозі важкої зими: на Львівщині облаштують 400 пунктів обігріву, де буде вай-фай та укриття

chaj

У Львівській області нинішнього року планують облаштувати понад 400 стаціонарних пунктів обігріву, водночас, якщо виникне критична ситуація, рятувальники готові розгорнути й мобільні локації.

Про це заявив заступник начальника військової адміністрації регіону Андрій Годик. Його на брифінгу в п'ятницю, 28 жовтня, цитує ІА Дивись.info.

Незабаром важка зима

Він каже, що через ворожі удари по об'єктах критичної інфраструктури України, у тому числі - об'єктах енергетики, Львівщина готується до ймовірних критичних ситуацій на порозі опалювального сезону. Ідеться про відсутність світла та тепла. Водночас область на 100% готова до подачі тепла.

Читайте також: Ситуація складна, але контрольована, або Що відомо про електропостачання на Львівщині

Стаціонарні пункти обігріву слугуватимуть для населення у разі критичної ситуації, пояснив чиновник.

«У випадку відсутності тепло- та електропостачання, при похолоданні і початку опалювального сезону, ми спільно з органами місцевого самоврядування розгорнемо стаціонарні пункти обігріву для населення. Під вказані потреби залучатимемо об’єкти, як правило, соціальної інфраструктури, які на цей момент певною мірою вже обладнані і придатні для розміщення осіб, які будуть потребувати допомоги», - пояснює він.

Каже, що така локація виконуватиме одразу кілька функцій. Тобто пункт обігріву буде й укриттям, а також місцем, де можна зігрітись. По-друге, тут буде доступ до інтернету та, за потреби, люди зможуть отримати медичну допомогу.

Очільник ОВА Максим Козицький говорить, що тут зможуть розмістити 70 тисяч людей. Нині тривають обстеження всіх поданих органами місцевого самоврядування локацій.

Тут також облаштують альтернативними джерелами живлення, наприклад, генераторами. Вже придбано 27 теплових гармат, додає Годик.

З проханням домогти місцева влада звертається й до міжнародних партнерів і благодійників. Просять надати живлення та станції Starlink, щоб мешканці мали змогу користуватися Інтернетом.

Читайте також: SpaceX не вимкне Starlink: Макс пообіцяв роботу інтернету в Україні навіть за відсутності фінансування

Рятувальники долучаться

Водночас є варіант розгортання мобільних пунктів обігріву, якщо ситуація буде вкрай важкою. З цим допоможуть фахівці з Держслужби із надзвичайних ситуацій.

До кінця листопада теперішнього року партнери нададуть Львівщині майже 40 наметів каркасного типу, а також близько пів сотні мобільних пунктів обігріву. Цим готові опікуватись надзвичайники. Ці пункти обігріву зможуть встановлювати оперативно у місцях, де це необхідно, а якщо буде потреба, їх можна буде легко передислокувати.

Як люди дізнаються про адреси пунктів обігріву

Усі локації, де буде змога зігрітись, невдозві оприлюднять. Наразі влада думає над алгоритмом інформування населення про наявність і адреси таких пунктів.

Наприклад, більш ніж пів сотні стаціонарних локацій для обігріву облаштували на Яворівщині.

Нагадуємо, прийдешньої зими Львівщина готується прийняти до 100 тисяч вимушених переселенців з інших регіонів України, де тривають бойові дії чи зірвано опалювальний сезон внаслідок ворожих атак. Водночас в уряді просять українців, які втекли від війни за кордон, перезимувати там.

Що передувало

Через російські обстріли 10 та 11 жовтня постраждали чотири підстанції, які подають живлення не лише на всю Львівщину, а й на експорт. Два об'єкти зруйновані повністю. Першого дня після ворожих атак практично весь Львів та тисячі населених пунктів регіону залишилися без світла та подекуди без води. Фахівцям вдалося полагодити мережі менш ніж за добу. Наступного дня ворожий удар спричинив знеструмлення частини міста.

У середу, 19 жовтня, уряд ухвалив рішення про обмеження постачання електроенергії по всій Україні. Ворог продовжує руйнувати генеруючі об'єкти енергетики. Цей крок став вимушеним через дефіцит потужностей.

За даними Міненерго, з початку минулого тижня окупанти атакували енергосистему країни понад 300 разів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: