росія втрачає 90% ключового європейського ринку нафти перед санкціями

нафта
фото ілюстративне

Поставки до Північної Європи впали нижче 100 000 барелів на день

Про це пише Bloomberg.

Залишилося лише два тижні до набуття чинності санкціями Європейського Союзу, і Росія вже втратила понад 90% свого ринку в північних країнах блоку, які раніше були опорою поставок з балтійських і арктичних терміналів.

Протягом чотирьох тижнів до 18 листопада Росія відправляла лише 95 000 барелів на день до Роттердама — єдиного європейського пункту призначення для морських поставок за межі Середземноморського/Чорноморського басейну. Це менше порівняно з понад 1,2 мільйона барелів на день, які відправлялися до портів регіону. кожного дня на початку лютого. Такі держави, як Литва, Франція та Німеччина припинили такий імпорт кілька місяців тому, тоді як Польща наслідувала їх приклад у вересні.

Три чверті сирої нафти, що завантажується в російські балтійські порти, зараз прямує до Азії, а індійські нафтопереробники розкуповують барелі , щоб скористатися пільговим періодом, запропонованим США та Великобританією, який, як очікується, прийме ЄС. Це звільнить від санкцій вантажі, які будуть завантажені до того, як заборона набуде чинності 5 грудня, якщо вони будуть доставлені до 19 січня. Країни G7, як очікується, оголосить рівень обмеження цін на поставки російської нафти найближчим часом . як середа. Вантажі, придбані за ціною вище цього рівня, втратять доступ до європейських і британських кораблів, страхування та інших послуг.

Загальні обсяги, що постачаються з Росії, впали до дев'ятитижневого мінімуму в 2,67 мільйона барелів на день за сім днів до 18 листопада, тоді як менш мінливе чотиритижневе середнє значення також знизилося, хоча воно залишалося вище 3 мільйонів барелів на день протягом шостий тиждень. Триваюче падіння сприяло падінню тижневих доходів Кремля від торгівлі нафтою до найнижчого рівня з початку січня.

Додамо, 22 листопада уряд Японії вирішив продовжити екстрену грантову допомогу в розмірі приблизно 2,57 млн доларів США як підтримку в підготовці до зими в секторі електроенергетики в Україні. Уряд Японії реалізовуватиме допомогу Україні через Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: