Як українські хірурги, позбавлені світла, рятують життя людей

хірурги
На фото - українські медики

Нові жорстокі реалії змушують українських медиків працювати у надскладних умовах. В період, коли вимикають світло і підключають генератор, хірурги оперують при ліхтариках.

Про це пише AP.

Хвилини без світла, які можуть коштувати пацієнту життя

Доктор Олег Дуда, хірург-онколог в одній із лікарень Львова, перебував у центрі складної, небезпечної операції, коли почув вибухи поблизу. Через кілька хвилин світло згасло.

Дуді нічого не залишалося, як продовжувати працювати лише з фарою для світла. Світло повернулося, коли через три хвилини запрацював генератор, але здавалося, що це ціла вічність.

«Ці доленосні хвилини могли коштувати пацієнту життя», — сказав Дуда Associated Press.

В одній із лікарень Львова вимкнули світло, коли Дуда проводив складну операцію

Операція на головній артерії відбулася 15 листопада, коли місто на заході України зазнало відключення електроенергії, оскільки росія розв’язала ще один ракетний обстріл енергосистеми України, майже 50% енергетичних об’єктів країни.

Нищівні страйки, які тривали минулого тижня і знову занурили країну в темряву, напружили та порушили систему охорони здоров’я, яка вже постраждала від років корупції, безгосподарності, пандемії COVID-19 і дев’яти місяців війни.                                                   

Планові операції переносяться; картки пацієнтів недоступні через збої в Інтернеті; а парамедикам доводилося використовувати ліхтарики, щоб оглядати пацієнтів у затемнених квартирах.

                         «Найчорніші дні у війні»

Минулого тижня Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що українська система охорони здоров’я переживає «найчорніші дні у війні» на тлі зростаючої енергетичної кризи, настання холодної зими та інших проблем.

«Ця зима буде небезпечною для життя мільйонів людей в Україні», – заявив регіональний директор ВООЗ у Європі доктор Ханс Клюге.

Українська система охорони здоров’я переживає «найчорніші дні у війні»

Він передбачив, що ще 2-3 мільйони людей можуть покинути свої домівки в пошуках тепла та безпеки та «зіткнуться з унікальними проблемами зі здоров’ям, включаючи респіраторні інфекції, такі як COVID-19, пневмонія та грип».

Минулого тижня київський Інститут серця опублікував на своїй сторінці у Facebook відео, як хірурги оперують серце дитини, причому освітлюються лише фарами та ліхтариком на батарейках.

«Радійте, росіяни, дитина на столі, а під час операції повністю вимкнулося світло», — сказав на відео доктор Борис Тодуров, директор столичного інституту

«Зараз ми ввімкнемо генератор — на жаль, це займе кілька хвилин».

                 Удари по лікарнях не припиняються

На південному сході України також сталися напади на лікарні та амбулаторії. Минулого тижня ВООЗ заявила, що підтвердила принаймні 703 атаки між 24 лютого, коли російські війська ввійшли в Україну, і 23 листопада.

У кремлі відкинули звинувачення в тому, що він завдає ударів по цивільних об'єктах. Минулого тижня речник кремля дмитро пєсков знову наполягав на тому, що росія націлює лише на сайти, «прямо чи опосередковано пов’язані з військовою силою».

Але лише минулого тижня під час удару в пологовому відділенні лікарні на сході України було вбито новонароджену дитину та важко поранено двох лікарів. На північному сході Харківської області внаслідок обстрілу російськими військами амбулаторії загинуло двоє людей.

У Львові Дуда сказав, що вибухи були настільки близько до лікарні, що «стіни тремтіли», а лікарям і пацієнтам довелося спускатися в укриття в підвалі — так відбувається щоразу, коли лунає сирена повітряної тривоги.

У лікарні, яка спеціалізується на лікуванні раку, провели лише 10 із 40 запланованих на цей день операцій.

У нещодавно відвойованому південному Херсоні, знеструмленому після відступу росіян, паралізовані ліфти є справжнім випробуванням для парамедиків.

Їм доводиться носити нерухомих пацієнтів по сходах багатоквартирних будинків, а потім знову піднімати в операційні.

По всьому Херсону, де наприкінці листопада темніє після 16:00, лікарі користуються налобними ліхтарями, телефонами та ліхтариками. У деяких лікарнях ключове обладнання вже не працює.

              Медичне обладнання у критичному стані

Минулого вівторка російські удари по південному місту поранили 13-річного Артура Воблікова, і лікарям довелося ампутувати йому руку. Медичні працівники винесли підлітка темними сходами дитячої лікарні в операційну на шостому поверсі.

«Не працюють дихальні апарати, не працюють рентгени. Апарат портативний УЗД один, і ми його постійно возимо з собою», – розповів завідувач хірургії дитячої лікарні Херсона Володимир Маліщук.

Генератор, яким користується дитяча лікарня, зламався минулого тижня, залишивши заклад без будь-якої форми електроенергії на кілька годин. Лікарі загортають новонароджених у ковдри, бо немає тепла, повідомила заступниця завідувача реанімації Ольга Пілярська.

Відсутність тепла ускладнює операції пацієнтів, сказала доктор Майя Мендель з тієї ж лікарні. «Ніхто не буде класти пацієнта на операційний стіл, коли температура нижче нуля», – сказала вона.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що жодну з лікарень країни закривати не планують, якою б поганою не була ситуація, але влада "оптимізує використання площ і накопичить все необхідне на менших територіях", щоб зробити опалення легше.

               У пошуках додаткових резервів

Ляшко зазначив, що дизельні чи газові генератори забезпечені всіма лікарнями України, а найближчими тижнями до лікарень також буде доставлено ще 1100 генераторів, надісланих західними союзниками країни. Наразі в лікарнях пального вистачає на сім днів, зазначив міністр.

Додаткові резервні генератори все ще вкрай потрібні, додав міністр. «Генератори розраховані на короткий проміжок часу — три-чотири години», але відключення електроенергії можуть тривати до трьох діб, — сказав Ляшко.

На нещодавно відвойованих територіях медична система похитнулася від місяців російської окупації.

Президент України Володимир Зеленський звинуватив російські війська в закритті медичних закладів на Херсонщині та розграбуванні медичного обладнання — навіть карет швидкої допомоги, «буквально всього».

Доктор Ольга Кобевко, яка нещодавно повернулася з відвойованих районів Херсона після доставки туди гуманітарної допомоги, повторила слова президента в інтерв’ю.

«З медичних закладів росіяни викрадали навіть рушники, ковдри та перев’язувальні матеріали», – сказав Кобевко.

У Києві більшість лікарень працюють у звичному режимі, але частину часу працюють від генераторів.

Меншим приватним практикам і стоматологічним клінікам, тим часом, важко залишати свої двері відкритими для пацієнтів.

Доктор Віктор Туракевич, стоматолог із Києва, сказав, що йому доводиться переносити навіть термінові прийоми, оскільки відключення електроенергії в його клініці триває щонайменше чотири години на добу, а генератор, який він замовив, приїжджатиме тижнями.

«Кожен лікар має відповісти на питання, кого він прийматиме в першу чергу», – сказав Туракевич.

Перебої в електропостачанні також ускладнили доступ до онлайн-карт пацієнтів, а система Міністерства охорони здоров’я, яка зберігає всі дані, була недоступна, сказав Кобевко, який працює в західному місті Чернівці.

Читайте також: «Сяду на велосипед і приїду»: як приймають пологи в умовах повномасштабної війни

Львівський онкохірург Дуда розповів, що з його лікарні троє лікарів і кілька медсестер виїхали лікувати українських військових на передову.

«Війна торкнулася кожного лікаря в Україні, чи то на заході, чи на сході, і рівень болю, з яким ми щодня стикаємося, важко виміряти», — сказав Дуда.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: