«Вкотре сказати, у якій вона небезпеці»: в Україні створили червоний список культурної спадщини, що є під загрозою

DSC05135
Анастасія Чередниченко триває у руках примірник Червоної книги культурної спадщини, яка є під загрозою. Фото: ICOM Ukraine

В Україні вперше під час повномасштабної війни із росією підготували Червоний список об'єктів культурної спадщини, які перебувають під загрозою. Створили його за рекордно короткий термін — з квітня по серпень торік. Тепер він може стати інструментом для того, щоб шукати та повертати предмети української спадщини, зокрема ті, які вивезли російські окупанти.

Про це розповіла Анастасія Чередниченко, очільниця ICOM Ukraine — міжнародного об'єднання музеїв та музейних працівників, які опікуються збереженням, охороною та популяризацією культурної спадщини.

Упродовж 18-19 травня у Львові відбулась міжнародна конференція про злочини проти культурної спадщини у воєнний та позавоєнний час. ІА Дивись.info занотувала головне.

Анастасія Чередниченко, яка є історикинею та музеєзнавицею, зазначає, що Україна є 19-ю країною у Червоному спискові та 8-ю у Надзвичайному червоному переліку об'єктів культурної спадщини, які перебувають під загрозою. Нині ситуація стала ще критичнішою, адже на тимчасово окупованих росією територіях загарбники або знищують історичні експонати або ж вивозять їх на росію.

Посібник наразі є англомовним, та вже невдовзі готують переклад.

«Червоний список української спадщини базується на трьох головних принципах: загроза для культурної спадщини. захищеність національним і міжнародним законодавством і наявність попиту на чорному ринку», — пояснює вона.

При розробці Червоного списку були труднощі з підбором типових зразків предметів й об'єктів, які є під загрозою. Керувались критеріями відбору, які є загальними для усіх, а також цілком унікальними.

Екстрений та винятковий

«Якщо говорити про Україну, то очевидно, що під найбільшою загрозою є культурна спадщина на тимчасово окупованих російськими військами територіях. Червоний список — річ, яка може допомогти разом із представниками професійної спільноти, поліції, митниці та Інтерполу налагодити процес пошуку та повернення експонатів до України», — говорить Чередниченко, наводячи приклад Маріуполя, Херсощини та Запорізької області, які є тимчасово захоплені росіянами.

Анастасія згадує, як на початку квітня 2022 року, коли повномашстабна війна росії проти України тривала другий місяць, вона зустрілась із Софі Делеп'єр, яка керує відділом охорони спадщини Міжнародної ради (ICOM). Вона запропонувала створити цей перелік у зв'язку із війною.

«Київ. Кінець березня-кінець квітня. Насамперед я подумала, наскільки воно на часі. Але у наступну секунду я одразу подумала, що ми таким чином маємо вкотре сказати міжнародній спільноті, в якій зараз небезпеці є культурна спадщини і чому ця небезпека існує. Після цього я зв'язалась із колегами, зокрема Міністерством культури України, яке нас підтримало», — ділиться голова ICOM Ukraine.

До Червоного списку увійшли предмети, які зберігаються в українських музеях. Це приклади тих об'єктів та цілих категорій, що є під загрозою. Перша причина — російське вторгнення. Друга — окуповані території, на яких розташовані музеї тощо.

«Ми розуміли, що російські війська та фсб були зацікавлені у тому, аби розграбувати музеї Маріуполя, Мелітополя та Херсона. Найбільше це було потрібно російським музейникам та політикам. Знаємо, що ці викрадання цілих колекцій не є випадковими історіями, це продумана політика. І ми знаємо, що це почалося ще задовго до російського вторгнення в Україну, 2014 року. Це триває століттями», — заявила вона під час презентації.

Після анексії чотирьох областей України на Півдні та Сході наприкінці вересня 2022 року, російські музейники почали підраховувати, наскільки збагатиться їхній фонд за рахунок культурної спадщини на окупованих територіях.

Враховуючи це, ділиться спікерка, Червоний список є екстреним та винятковим. Зазвичай, щось схоже створюють роками. Сюди увійшли 53 об’єкти, поділені на 7 категорій:

  • документи,
  • рукописи,
  • книги;
  • ікони;
  • образотворче мистецтво;
  • релігійні пам’ятки;
  • декоративно-ужиткове мистецтво;
  • археологічні пам’ятки.

«В Україні є багато національних меншин, але крім того, в Україні є корінні народи — кримські татари. Оскільки Крим перебуває під тимчасовою окупацією і у кримських татар поки нема національної держави, яка може захисти їхню культурну спадщину, яка є частиною світового культурного надбання, це має зробити Україна», — пояснює Чередниченко.

Йдеться, наприклад, кримськотатарський фес (жіночий головний убір).

Також у Червоному списку знайшла відображення різноманітність віросповідань (юдаїзм, мусульманство й християнство). Тут є приклади предметів представників цих віросповідань, які живуть в Україні. Серед них є предмети християнського культу.

Фото: icom.museum

Ще одна категорія — живопис. Авангард, наївне мистецтво. Чередниченко згадала про музей Марії Примаченко в Іванкові на Київщині, який зруйнували війська у другий день повномашстабного вторгнення, 25 лютого. Частину картин врятували працівники. Загалом в музеї зберігалися 410 експонатів. Усі врятовані полотна тимчасово передали до місцевого Будинку культури, там їх описали та заховали в надійне місце.

Зруйнований російськими атаками Історико-краєзнавчий музей у селі Іванків Київської області. Фото: The Village Ukraine

Чередниченко додає, що в списку також є археологія. «Це болюча точка не тільки України, бо археологічні предмети є надзвичайно популярними на чорному ринку, їх легко перевозити і з точки зору законодавства там бувають проблематичні моменти».

Скриншот із Червоного списку

У січні нинішнього року у Міністерстві культури та інформаційної політики заявили, що за час повномасштабного вторгнення рф в Україні постраждали 1 тисяча 189 культурних об'єктів. З них майже третина – 446 об’єктів - повністю зруйновані.

Також відомо, що за місяць повномасштабної війни російською армією було знищено понад 60 українських храмів і релігійних споруд, росіяни щодня руйнують дві духовні споруди. Зруйновано храми щонайменше у 8 областях України.

Вас може зацікавити:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: