ПЦУ ініціює перенесення Дня захисників і захисниць на 1 жовтня

ва

Православна церква України попросить державні органи перенести День захисників і захисниць з 14 на 1 жовтня, коли за новим стилем святкуватимуть Покрову Пресвятої Богородиці.

Про це Митрополит Православної церкви України Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко) заявив в інтерв’ю Радіо Свобода. 

«Моя була ініціатива звернутися до органів державної влади відповідних, у чиїй компетенції це перебуває, про врегулювання цього питання, згідно з церковним календарем за новим стилем, як ми його називаємо, відповідно тих свят, які до нього прив’язані. А це Покрова і День Державності. Фактично це тільки два свята, які ми відзначаємо спільно з державою, які збігаються з церковними святами, державні дати. А Різдво 25 грудня – воно і так уже було оголошене державою вихідним днем», - зазначив він.

Також ПЦУ проситиме перенести День Української Державності з 28 на 15 липня.

Довідка

День захисників і захисниць України – державне свято, що відзначається 14 жовтня. Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом із назвою «День захисника України». З 2015 року є державним святом і неробочим днем. Президент Володимир Зеленський підписав Закон про перейменування свята на «День захисників і захисниць України», який набув чинності 4 серпня 2021 року.

Що передувало заяві Митрополита

24 травня Православна церква України провела архиєрейський собор, де зібралися всі єпископи. На ньому затвердили перехід на григоріанський календар. На соборі зібралося понад 50 єпископів з усієї України. Їм вдалося спільне ухвалити рішення про перехід на новий календар вже з 1 вересня цього року. Проти переходу проголосував один єписок, а ще один – утримався.

Перехід на григоріанський календар: що зміниться

Після того, як Православна церква України перейде з 1 вересня на григоріанський календар відзначення свят, які святкують в сталу дату, відбудеться за новим стилем.

Дати найважливіших свят, що змінюються:

  • 8 вересня – Різдво Богородиці;
  • 14 вересня – Воздвиження Чесного та Животворящего Хреста Господня;
  •  1 жовтня – Покрова;
  • 21 листопада – Вхід у Храм Богородиці;
  • 6 грудня – День Святого Миколая;
  • 25 грудня – Різдво Христове.

Однак Великдень та Трійцю – свята, які не мають сталої дати святкування, відзначатимуть так само.

Нагадаємо, раніше рішенням Архирейського Синоду Українська греко-католицька церква з 1 вересня переходить на григоріанський календар для нерухомих свят.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: