До яких наслідків може призвести підрив росіянами Каховської ГЕС

fab647ee638d9ee1
Каховська ГЕС до остаточного підриву російськими окупантами, супутникове фото: Maxar Technologies

У вівторок, 6 червня, окупанти підірвали Каховську ГЕС, яка розташована неподалік Нової Каховки в Херсонській області. Внаслідок цього розпочалася евакуація мешканців району, де рівень води може піднятися до критичного рівня. У воєнній розвідці України заявили про докази дистанційного підриву Каховської ГЕС росіянами.

Деталі

Про підрив повідомив спікер оперативного командування «Південь» Владислав Назаров у телеграм-каналі. Він зазначив, що уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення.

Крім того, голова Херсонської ОВА Прокудін Олександр повідомив, що через 5 годин вода дістане критичного рівня, тому вже  розпочалась евакуація мешканців небезпечних районів. Крім того він звернувся до мешканців лівого берега Дніпра та закликав зробити все можливе, аби врятувати своє життя.

Згодом Керівник Офісу президента Андрій Єрмак поділився відео, де зображенні наслідки підриву Каховської ГЕС.

Пізніше президент України Володимир Зеленський зібрав екстрене засідання РНБО.

Згодом голова Херсонської ОВА Прокудін Олександр повідомив, що станом на 07:30 год повністю або частково затоплені такі населені пункти: Тягинка, Львове, Одрадокам’янка Бериславського району, Іванівка, Микільське Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів міста Херсона Херсонського району. Крім того, він зазначив, що о 12.00 год на залізничному вокзалі з Херсона вирушить евакуаційний потяг до Миколаєва.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль також відреагував на підрив станції. Він розповів, що проводиться евакуація з мікрорайону Острів у Херсоні та сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва. Крім того, Шмигаль наголосив, що руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня України.

Очільник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко у телеграмі повідомив о 09:57 год, що на Острові продовжується евакуація з трьох пунктів збору. Там вже затоплено гідропарк і нафтогавань.

Під час евакуації людей з Херсонщини росіяни почали обстрілювати місто. Внаслідок атака двоє поліцейських, які рятували людей, отримали осколкові поранення. За даними МВС, станом на 11:00 евакуйовано 885 громадян на Херсонщині.

Навіщо це рф?

За словами радника керівника Офісу президента України Михайла Подоляка, окупанти підірвали дамбу ГЕС, аби завадити наступу ЗСУ та перехопити інформаційну ініціативу. Пояснює: однією з цілей окупантів є гальмування «справедливого фіналу війни», оскільки підривом дамби Каховської ГЕС буде зруйновано багато населених пунктів, завдано колосальної шкоди екології та знищено все живе.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Дивись новини Львова й України (@dyvys.info)

Реакція світу

Звістка про підрив Каховської ГЕС викликала реакцію світу. Так, МАГАТЕ  заявили, що їхні експерти на Запорізькій АЕС уважно стежать за ситуацією. На станції наразі немає безпосереднього ризику для ядерної безпеки.

Відреагували на інцидент і в Литві. За словами міністра закордонних справ країни Ґабріелюса Ландсберґіса, «терористи не зупиняються, якщо їх не зупинити». Мовляв, вони не домовляються ні про що, крім сили.

Естонія теж засудила навмисне знищення росією ГЕС, написав у Twitter від її імені міністр закордонних справ Маргус Тсахкна.

А президент Європейської ради Шарль Мішель написав Twitter, що він шокований руйнуванням дамби Каховської ГЕС та пообіцяв притягнути рф до відповідальності.

Генеральна секретарка Ради Європи Марія ​Пейчинович-Бурич написала, що засуджує руйнування росією дамби в Україні. За її словами, це злочинно і безрозсудно.

В «Енергоатомі» заявили, що

Якими можуть бути наслідки підриву Каховської ГЕС?

Окрім підтоплення навколишніх сіл і навіть Херсона нижче по Дніпру, проблеми з охолодженням Запорізької АЕС та водопостачанням півдня України, каже ІА Дивись.info Андрій Неліпа, президент «Громади рибалок України» та експерт з екології та рибної галузі.

«Без води можуть також залишитись населені пункти вище по Дніпру, адже падіння рівня води у Каховському водосховищі потягне за собою зменшення рівня грунтових вод — осушення криниць та зрошувальних каналів, а також річок. Якщо рівень знизиться хоча б на метр, то й питні водозабори не працюватимуть і населення не отримуватиме питну воду», — прогнозує експерт.

Пояснює, що Каховська ГЕС — один з великих енергообʼєктів, дамба якої утримує обсяг близько 18 млн кубічних метрів води. Першочергова мета водосховища — зрошення півдня України. Якщо не працюватимуть зрошувальні системи постраждає сільськогосподарська сфера. Заповнити водосховище знову можна буде лише навесні, коли буде приплив води, вважає Андрій Неліпа.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Дивись новини Львова й України (@dyvys.info)

Каже, що передбачити ризики від неконтрольованого витоку води з Каховського водосховища дуже важко.

«Коли великі об'єми води з великою швидкістю несуться через села там можуть бути й значні руйнування — берегової лінії, заплав та господарчих споруд. Це ставить під загрозу життя людей, що там живуть. Тому й зараз проводиться евакуація місцевого населення. Окрема небезпека — Запорізька атомна станція. Її охолоджують водою з Каховського водосховища. Якщо рівень води знизиться та її бракуватиме в ставках-охолоджувачах, то це ставить питання безпеки АЕС і загрози ядерних аварій», — зазначає наш співрозмовник.

До слова, вже стало відомо, що гендиректор Міжнародного агенства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі наступного тижня приїде на Запорізьку атомну електростанцію, що в Енергодарі. Там планують обговорити майбутні заходи після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС.

Ще у листопаді торік «Енергоатом» провів аналіз впливу можливого підриву дамби Каховської ГЕС на безпеку роботи ЗАЕС.

Там заявляли, що руйнування цих об'єктів може призвести до незворотного падіння рівня води в Каховському водосховищі, з якого подається охолоджувальна вода для ЗАЕС. Нагадуємо, окупанти ще в квітні нинішнього року замінували Каховську ГЕС, що на Херсонщині, і наразі проводять роботи з мінування шлюзів та опор, повідомили у воєнній розвідці України.

Поміж цим, додає Неліпа, постало й багато екологічних питань, які пов'язані з якістю води й негативними наслідками для всіх річок.

«Масштаби екологічної катастрофи вийдуть далеко за межі України і торкнуться всього Чорноморського регіону. Шкода, нанесена цим терористичним актом росіян довкіллю, буде всеохоплюючою, довготривалою і непоправною. Постраждає вся екосистема. Тому це по суті - реальний екоцид. Скільки часу і коштів знадобиться, аби відбудувати дамбу в умовах російської військової агресії — невідомо», — прогнозує фахівець.

Терористичний акт

Російсько-окупаційні війська порушили Женевську конвенцію, розповідає ІА Дивись.info Микола Волківський, президент Першого міжнародного фонду розвитку України.

«Дамби, як об'єкти критичної інфраструктури, захищені законами воєнного часу та Женевською конвенцією. Навмисне руйнування таких споруд можна порівняти із застосуванням зброї масового знищення, спрямованої без розбору на цивільне населення та навколишнє середовище. Очевидно, що росіяни встановили міни на Каховській дамбі у 2022 році, готуючись до можливого контрнаступу Збройних сил України. Детонація цих вибухових пристроїв 6 червня 2023 року стала кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права», — коментує фахівець.

Волківський зазначає, що перед руйнуванням Каховської дамби росіяни підняли рівень води до безпрецедентних 17,5 метрів, навмисно залишивши ворота закритими. Робили це для того, щоб максимізувати тиск води та руйнівну силу подальшої повені, спричиненої вибухом.

Експерт каже, що критичний рівень води зберігатиметься впродовж декількох днів. Також ймовірний спалах епідемій у районах, які постраждали внаслідок екоциду, який здійснили росіяни.

Реакція російських окупантів

Тим часом у кремлі вже встигли звинуватити Україну у підриві ГЕС на Херсонщині. Речник російського диктатора дмитро пєсков цинічно назвав руйнування Каховської гідроелектростанції «навмисною диверсією влади Києва».

І вигадав версію, що удар по Каховській ГЕС завдано нібито «за наказом з Києва», тому нести всю відповідальність за наслідки «цієї ситуації» має Україна.

Водночас росіяни святкують терористичну атаку по ГЕС свого війська. Деякі навіть виступають за знищення інших гідроелектростанцій на Дніпрі, викриваючи глибоко вкорінену терористичну природу не лише в російському уряді, а й серед сегментів російського суспільства, додає політолог Волківський.

Наслідки підриву росіянами ГЕС

Президент Першого міжнародного фонду розвитку України говорить про ймовірність радіаційної небезпеки.

«Запорізька атомна електростанція (АЕС) використовує воду з Каховського водосховища для охолодження. Незважаючи на аварійні системи охолодження на електростанції, руйнування водосховища створює ризик перегріву, що потенційно може призвести до зупинки і подальшої радіаційної катастрофи, яка може вплинути на мільйони людей в Україні та по всій Європі», — зазначає він.

Натомість у глобальному масштабі знищення Каховської гідроелектростанції потребуватиме десятиліть для її відновлення, в результаті чого південь України та його сільськогосподарські угіддя залишаться без води, додає співрозмовник.

Каховську гідроелектростанції ввели в експлуатації 1955 року. Вона відігравала ключову роль у забезпеченні прісною водою всього Півдня України.

Валентина КОВТОНЮК, Мар'яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: