Соціальне житло: у Львові зведуть будинки для 700 вимушених переселенців

rb66669-f4be073f
Фото: ЛМР

У Львові розпочинають будівництво соціального житла для поранених вимушених переселенців. Йдеться про вісім будинків, де зможуть мешкати 700 людей.

Про це розповіли у міській раді у четвер, 15 червня.

Будують їх на вулиці Миколайчука. На спорудження житла Європейська комісія виділила 19,5 мільйонів євро грантових коштів.

Люди тут зможуть жити до року — стільки, скільки необхідно для реабілітації, каже перший заступник мера Андрій Москаленко.

В межах проєкту в будинках передбачено одно-, дво- та трикімнатні кампуси, аби люди мали змогу мешкати разом зі своєю сім’єю.

«Хто вже пройшов головне втручання в лікарні і є на стадії реабілітації чи на візку, чи з протезом, зможе тут перебувати навіть із сім’єю, тому що тут буде відбуватися важливий момент соціалізації і повернення до повноцінного життя. Тут люди зможуть спілкуватися, виходити надвір, тобто це вже не будуть медичні палати. І це дуже важливий елемент для повернення до повноцінного життя»,— додав Москаленко.

8 житлових будинків заввишки у 5-7 поверхів будуть розташовані на двох земельних ділянках. Загальна площа ділянок – 20 тисяч квадратних метрів, з них більше половини – площа квартир.

«Передбачена велика стилобатна частина, де буде багато приміщень для реабілітації і психологічної адаптації поранених і вимушено переміщених осіб. Також передбачено зведення приміщень подвійного призначення – це підземна автостоянка, яка буде використовуватись як укриття під час тривог», — розповів Володимир Йосипчук, керівник архітектурного департаменту компанії AVR Development.

Передбачили і облаштування благоустрою території. За словами проєктантів, ця ділянка має стати окрасою району, а благоустрій буде доступний для користування мешканців прилеглих будинків. За вимогою грантодавців, чимало приміщень будуть нести соціальну функцію, зокрема тут буде дитячий клуб.

Зараз розпочинають етап підготовки ділянки. Тут проведуть геологічні та геодезичні дослідження. Безпосередньо до будівельних робіт планують перейти вже у вересні-жовтні нинішнього року. Доти прокладатимуть мережі і з’ясовуватимуть технічні питання.

Нині на земельній ділянці є облаштовані мешканцями городи, проте земля комунальна. Обговорити всі деталі на місці будівництва житла зібрались представники міської ради разом з депутатами. Тут вже встановили інформаційні стенди, а з наступного тижня облаштують також офіс проєкту, працівники якого зможуть відповісти на всі запитання мешканців.

«Хочу заспокоїти всіх мешканців, які на цій території мали або мають город. Вони зможуть до вересня тут працювати і зібрати урожай. Якщо до проєкту будуть виникати будь-які питання, працівники офісу зможуть надати всю інформацію», — запевнив Андрій Москаленко.

Раніше ми розповідали, що нинішнього року у Львівській області хочуть створити щонайменше 1283 додаткових місця для проживання людей, які були змушені покинути домівки через повномашстабне вторгнення росії в Україну. Поселять людей у 23 установах.

Гуманітарний хаб

Сьогодні в регіон вже евакуювались 257 тисяч людей з 24 лютого торік.

Для того, аби розселити ВПО, на Львівщині ремонтують гуртожитки, санаторії та будівлі соцзахисту, у яких ніхто не мешкає. До кінця нинішнього року у регіоні хочуть створити понад 3 тисячі 300 місць для людей, які евакуювались із областей, де тривають бойові дії.

Водночас з обласного бюджету Львівщини скерували понад 169 млн грн на будівництво або облаштування житла для вимушених переселенців. Реалізовуватимуть 54 проєкти у 35 установах.

Уже завершили ремонтні роботи по 21 проєкту в 10 закладах, що створює 942 місця для проживання ВПО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: