У пам'ять про Вікторію Амеліну в Карпатах відбудеться табір для молоді з Донеччини

вмпм

31 липня мав розпочатися New York Camp, який ініціювала та над підготовкою якого працювала письменниця Вікторія Амеліна. Втім 1 липня Вікторії не стало, вона загинула від поранень, отриманих під час російського ракетного удару по Краматорську 27 червня.

Команда Нью-Йоркського літературного фестивалю понад усе прагне, щоб справа Вікторії Амеліної жила, тому New York Camp, попри зміну дат, таки відбудеться. У Славському, з 13 по 17 вересня, зберуться підлітки та молодь з Донеччини. Зараз вони з родинами перебувають в евакуації у різних містах України.

New York Camp є продовженням конкурсу есе «У пошуках справжніх історій», який відбувся 2021 року в межах НЛФ. Тож Вікторія Амеліна разом з командою запросила учасників і переможців конкурсу, а також нью-йоркських активісток.

У межах табору пройдуть кінопокази, презентації книг, майстер-класи, дискусії, лекції про журналістику. Участь у подіях візьмуть лектори та лекторки зі сфери літератури, режисури, культурного менеджменту, журналістики: Олена Гусейнова, Софія Челяк, Олена Максименко, Себастьєн Гоберт, Катерина Міхаліцина та інші.

Ольга Русіна, яка є головною координаторкою New York Camp, розповідає:
«Табір був ідеєю Віки – їй було важливо, аби ініціативи НЛФ продовжувалися, навіть коли поки що немає змоги провести другий Нью-Йоркський літературний фестиваль так, як вона планувала. До організації вона залучила активісток із Нью-Йорка, які допомагали також при проведенні фестивалю у 2021 році. Разом із ними, а також родиною та друзями Віки ми вирішили, що табір відбудеться, попри все – так, як цього хотіла би вона сама».

New York Camp має на меті підтримати та згуртувати громаду українського Нью-Йорка. Учасники зможуть встановити корисні зв'язки з людьми з різних сфер і пізніше співпрацювати з ними.

Довідка
 
Вікторія Амеліна – українська письменниця, засновниця Нью-Йоркського літературного фестивалю, авторка романів «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» та «Дім для Дома», книг для дітей «Хтось, Або Водяне Серце» та «Е-е-есторії екскаватора Еки». У 2021 році письменниця стала лауреаткою Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Після повномасштабного вторгнення Вікторія Амеліна приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds і документувала російські воєнні злочини на деокупованих територіях.

Читайте також: «Якщо можете, будьте щасливими»: про життя та творчість письменниці Вікторії Амеліної.
 
Нью-Йоркський літературний фестиваль відбувся 2-3 жовтня 2021 року на Донеччині за кілька кілометрів від лінії фронту. Учасниками стали Сергій Жадан, Тамара Горіха-Зерня, Галина Крук, Галина Вдовиченко, Марк Токар, Олена Стяжкіна, Ольга Герасим'юк, Олексій Чупа, Олена Гусейнова та інші. Фокусною темою фестивалю організатори обрали «Справжні імена. Справжні історії». Вона пов'язана з поверненням історичної назви селищу Нью-Йорк, яке у радянські часи перейменували на Новгородське. У межах фестивалю відбувся конкурс есе для підлітків, п'ять переможців якого взимку 2022 року поїхали в освітню мандрівку до Києва та Львова.
ГО «Ініціативна молодь українського Нью-Йорка» – молодіжна організація з Нью-Йорка на Донеччині, яка до повномасштабного російського вторгнення 2022 року проводила у селищі тренінги, лекції, літературні вечори та толоки. Саме «Ініціативна молодь українського Нью-Йорка» відстоювала повернення селищу історичної назви.
 
Контакти для медіа:
Ольга Русіна, координаторка New York Camp [email protected] 
Марія Масюк, координаторка ЗМІ 0671185498, [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: