Як обрати еталон інвестицій

78
фото: з відкритих джерел

Інвестувати можна в облігації, акції компаній, земельні паї, нерухомість тощо. Але важливо розуміти, що будь-які подібні вкладення не гарантують успіху: можна не лише збільшити капітал, а і навпаки зменшити його.

Із темою «Як обрати еталон інвестицій» на Lviv Invest Forum виступив Ерік Найман — засновник інвестиційного радника HUGS, автор 6 книг з трейдингу та інвестицій.

фото: лекція Еріка Наймана, Дивись.info

Коротко про інвестиції

Інвестиції — це вкладення коштів у активи, які можуть принести прибуток через деякий час. Наприклад, можна придбати нерухомість, яка через кілька років зросте у ціні, а тим самим примножити капітал вкладника. Схожа стратегія щодо стартапів: інвестори обирають найбільш перспективний молодий бізнес та дають йому свої гроші, розраховуючи отримати значні дивіденди у майбутньому.

Саме тому одне з найголовніших правил — диверсифікація. Це техніка розподілу інвестицій між різними фінансовими інструментами, галузями та активами, щоб зменшити ризики та мінімізувати можливі втрати коштів.

Тож, які є види інвестицій? Їх розрізняють залежно від напрямку вкладення коштів, мети та ризикованості активів. Ось кілька прикладів:

  • Фінансові інвестиції — це вкладення коштів у фінансові активи, наприклад, акції компаній, криптовалюту, державні облігації тощо.
  • Капітальні інвестиції — це придбання або виготовлення матеріальних і нематеріальних активів для власного користування. Наприклад, компанія може купити обладнання, зробити капітальний ремонт, модернізувати наявні технології, щоб у довгостроковій перспективі досягти своїх бізнес-цілей.
  • Венчурні інвестиції — це вид високоризикового вкладення коштів у перспективні молоді компанії. Зазвичай у такому випадку інвестують у технологічні стартапи, які лише з’явилися на ринку.
  • Прямі інвестиції — це безпосереднє внесення коштів або до статутного фонду юридичної особи, яка в обмін на інвестицію надає корпоративні права. Часто такі інвестори хочуть мати вплив на компанію, яку вони профінансували.
  • Портфельні інвестиції — це придбання акцій, цінних паперів тощо з метою тримати відсотки або дивіденди. При цьому інвестор не долучений до керівництва компанією.

Куди і як інвестувати свій капітал, кожен підприємець може обирати самостійно або скористатися послугами біржового брокера. Так, фінансовий консультант може допомогти сформувати портфель інвестицій з потрібним балансом надійних та ризикових вкладень.

фото: з відкритих джерел

Правила інвестування

Однак перед тим, як починати інвестувати, потрібно ще ознайомитися з правилами інвестування. На думку Еріка Наймана, ось основні з них:

  1. Наявність вільного капіталу

Яким би не здавалося це дивним, але вкладати у щось можна лише вільні гроші. Тобто ті, що залишаються у вас після отримання основного доходу та розподілу всіх щомісячних витрат. Якщо ж грошей немає – брати кредити чи позичати у знайомих немає жодного сенсу. Через нестабільність економіки ви можете не тільки не отримати доход, але ще й залишитися в боргу перед банком.

  1. Постійний дохід

Інвестувати у власну справу чи інший бізнес можна лише у тому випадку, коли ви маєте стабільне джерело доходу. Якщо такого джерела у вас немає – внесок у програшну справу є ризиком залишитись взагалі без грошей. Оскільки будь-який внесок має свої ризики – краще заздалегідь забезпечити собі робоче місце або будь-який інший спосіб заробітку, який міг би гарантувати наявність постійного доходу.

  1. План інвестування

Будь-який досвідчений інвестор скаже вам, що перш ніж розпочинати інвестування, необхідно скласти план усіх своїх дій. Найкращим варіантом буде не обмежуватися єдиним напрямом, а скласти портфель з різними капіталовкладеннями.

Це дозволить вам гарантовано отримати прибуток, адже не можуть бути програшними відразу кілька напрямків, а значить, що з 4-5 варіантів деякі точно принесуть дохід. Крім того, план інвестування допоможе своєчасно приймати правильні рішення, якщо ситуація йде не так, як вам хотілося б, а значить і ризики мінімізуються.

  1. Вкладення отриманого прибутку в нові портфелі

Оскільки гроші мають властивість знецінюватися, не варто відразу витрачати отриманий від інвестицій прибуток у своїх цілях. Найкращим варіантом буде створення інших портфелів, які дозволять забезпечити стабільний прибуток у майбутньому.

  1. Контроль капіталу

Багато хто вважає, що можна просто вкласти у щось гроші та забути про них, через кілька років отримавши непоганий прибуток. Ця думка сама по собі хибна. Постійний контроль проекту, в який ви інвестували, дозволить вчасно приймати важливі управлінські рішення, які стануть запорукою отримання прибутку. Не забувайте про те, що зараз існує багато шахраїв і просто забувши про своє вкладення, ви ризикуєте залишитися взагалі без своїх заощаджень.

Керуючись цими правилами, ви зможете не лише гарантовано отримати дохід, а й примножити його. Важливо памятати про кожне з них, і ваші шанси на успіх зростуть.

фото: з відкритих джерел

Куди можна інвестувати в Україні у 2023

Війна та висока інфляція змушують інвесторів кардинально переосмислити можливі напрямки для вкладення коштів. Хоча Україна і змогла зупинити російську армію та звільнити велику частину окупованої у 2022 році території, воєнний стан, бойові дії та ракетні обстріли не дозволяють оцінити надійність тих чи інших інвестицій всередині країни. Тож, розглянемо ситуацію за найбільш популярними напрямками.

  • Валютні депозити

Найулюбленіший спосіб українців зберегти кошти — це перевести гривню у долари або євро. Утім, щоб зробити таку інвестицію в Україні під час війни треба пройти квест. З 24 лютого 2022 року Національний банк штучно обмежує продаж безготівкової валюти. Так, з 1 жовтня українцям дозволили купувати долари та євро на суму до 100 тисяч гривень на місяць, але ці кошти треба покласти одразу на депозит щонайменше на 3 місяці без права розірвати договір достроково. Найбільші українські банки пропонують базову ставку за депозит на рівні 0,1%.

  • Державні облігації

Облігації внутрішньої державної позики або ОВДП — це боргові цінні папери, які Міністерство фінансів України розміщує на внутрішньому фондовому ринку. Простими словами, держава бере в борг кошти у своїх громадян та українських компаній, щоб фінансувати потреби країни. ОВДП вважається надійним інструментом, адже погашення облігації у повному обсязі гарантується урядом. Зараз громадяни можуть купити військові облігації від 1000 гривень на термін від 3 місяців до 1,5 року. Прибутковість паперів — до 18,5% на рік. Придбати ОВДП можна у додатку «Дія» або у комерційному банку.

Читайте також: Купівля облігацій: як на цьому заробляти.

  • Нерухомість

Нерухомість була королевою серед інвестицій до повномасштабної війни. За даними INSPI Development, приблизно третина покупців купували дві й більше квартир у новобудовах, щоб згодом їх продати. Так, придбавши житло на етапі «котловану», можна було отримати дохідність у 30-50% за 3-4 роки. Утім, зараз такі відсотки не приваблюють через високі ризики: попит на нерухомість в Україні у 10 разів нижчий за довоєнний. Проте саме будівництво називають однією зі сфер бізнесу, яка буде найактивніше розвиватися після завершення війни. Тому цей напрямок залишиться у топі інвестицій і надалі.

Читайте також: Як знизити ризики інвестування у нерухомість.

  • Земля

У липні 2021 року держава відкрила ринок землі в Україні, а отже кожен українець може продати або купити сільськогосподарські паї. Наразі придбати землю можуть лише фізичні особи з обмеженням у 100 гектарів. З 2024 року ринок відкриється і для юридичних осіб. Поріг входження для приватних інвесторів є досить невеликим — це ціна однієї ділянки, яка може бути 5-6 тисяч доларів. Перевага такої інвестиції в Україні у тому, що землю майже неможливо знищити, а за умови перемоги у війні та входження країни до ЄС її вартість суттєво зросте.

Читайте також: Інвестиції в українську землю: чому це вигідно.

  • Криптовалюта

Україна у 2022 році увійшла до ТОП-3 країн за обсягами використання криптовалюти. Проте це не означає, що віртуальні активи стали популярними серед українських інвесторів. Навпаки вартість біткоїна, головної валюти у криптосвіті, впала за рік на понад 75%. Ці обставини роблять цей напрям інвестицій одним з найбільш ризикових, адже майже неможливо передбачити розвиток цього ринку та є велика ймовірність втратити вкладені кошти. Фінансові консультанти радять вкладати у криптоактиви не більше 10% від інвестиційного портфеля.

  • Іноземні цінні папери

Купівля акції Apple або Spotify просто у смартфоні могла б стати реальністю для кожного українця у 2022. Так, рік розпочався зі справжнього буму додатків для інвестицій від українських компаній та банків. Проте російське вторгнення змусило Нацбанк обмежити більшість валютних операцій. Тож, сьогодні інвестувати в іноземні цінні папери можуть лише ті, хто мають кошти на закордонних рахунках. Для цього варто буде скористатися послугами іноземних брокерів. Водночас навіть такі вкладення можуть не виправдати себе: світова економіка переживає рецесію, а отже вартість акцій компаній буде найближчим часом падати. Але прогнозується, що американський фондовий ринок у довгостроковій перспективі зростатиме, якою б не була ситуація.

  • Стартапи

Навіть під час війни активно розвиваються українські венчурні фонди, які інвестують у стартапи на західних ринках. Зокрема, можна долучитися до інвестиційних клубів та за підтримки фінансових консультантів скласти свій портфель. У такому разі «вхідний квиток» починається від 10 тисяч доларів. Варто пам’ятати, що це високоризикові активи, адже успішними стають лише 10% з усіх стартапів. Найбільш популярні напрямки для інвестицій у 2023 році — це компанії у сфері цифрового здоров’я, фінтеху, мобільності, відновлюваної енергії.

  • Альтернативні інструменти

Найбільш контрольованими та успішними інвестиціями в Україні для підприємців можуть бути вкладення у власний розвиток. Наприклад, у модернізацію технологій, розвиток своєї мережі, навчання співробітників тощо. Така інвестиція зможе у перспективі повернутися більшою кількістю задоволених клієнтів та стабільним прибутком для компанії.

фото: з відкритих джеред

Читайте також: Фондовий ринок: як отримувати дохід від інвестицій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: