Інвестиції в українську землю: чому це вигідно

3
фото: shutterstock

Мати землю у власності — це можливість не тільки розвивати агропромисловий сектор, але й пасивно заробляти. Україна має потужний земельний потенціал та сприятливі кліматичні умови, а тому розташована на перших сходинках у світовому переліку постачальників агропродукції.

Як сформувати інвестиційний портфель із сільськогосподарською землею — на це питання відповів Олександр Чорний — співзасновник сервісу земельних інвестицій Zeminvest, експерт аграрного бізнесу та практикуючий адвокат — на Lviv Invest Forum.

фото: лекція Олександра Чорного, Дивись.info

Читайте також: Купівля облігацій: як на цьому заробляти.

В чому полягає унікальність української землі

В Україні унікальність полягає у тому, що саме у 2021 році був відкритий ринок сільськогосподарської землі, який до цього практично 30 років не функціонував через заборони та обмеження. Тоді до традиційних для українців фінансових інструментів – нерухомість, депозити, облігації, бізнес – додався ще один: земля сільськогосподарського призначення. Тож станом на сьогодні агропромисловий сектор є рушієм можливостей для примноження капіталу.

«Насправді ми з вами усі разом як українці маємо у власності надзвичайно якісний актив як сільськогосподарську землю в Україні — шосте місце у світі за кількістю орних земель. Перед нами такі країни як Китай, Росія, США, Бразилія. Хоча ми в 15 разів менші, ніж країна, яка стоїть на щабель вище нас Китай», - сказав він.

Однак Україна є першою за кількістю орних земель у Європі, їй належить 27% від загалу. Тож придатними для використання є цілих 40 млн га.

Сільськогосподарська земля — ліквідний актив

Сільськогосподарська земля є доволі ліквідним активом, тобто її можна за короткий проміжок часу конвертувати у кошти. І ось чому.

  1. Обмежена кількість. Це вигідно відрізняє цей актив від інших, бо більше землі зробити фактично неможливо.
  2. Попит на продовольчі ресурси. Практично вся земля в Україні належить до аграрного сектору. Якщо він буде закритий, то значна частина Африки та Азії перебуватиме на межі голоду.
  3. Максимальна капіталізація. Оскільки ринок відкрився тільки у липні 2021 року, а у 2022-му році почалася повномасштабна війна, аграрії у скрутному становищі. Відповідно й ціна на землю низька. Однак упродовж минулого року вартість землі виросла на 20%.
  4. Інвестор одразу отримує право власності. Відразу після реєстрації документів інвестор отримує ділянку у власність й може отримувати дохід.
  5. Цей актив практично неможливо знищити. Зараз ми бачимо це на практиці: ринок землі не знищити, навіть зважаючи на війну.

«Дохідність активу, в першу чергу, залежить від експортних ринків. Практично все, що ми виготовляємо, ми експортуємо, і попит на нашу продукцію досить високий».

На що звертати увагу при виборі земельної ділянки

Отже, якщо Ви прийняли рішення обрати землю, як оптимальний спосіб інвестувати гроші, потрібно знати декілька важливих моментів:

  1. Безпека. Безпека є аграрною (якість землі, кліматична зона, її обробка), юридичною (чи ця земля законно отримана, чи немає проблем юридичних у поточного власника) та фінансовою (прогноз на щорічний пасивний дохід).
  2. Інвестиційна привабливість. У цей критерій входять місце розташування об'єкта та якість грунтів.
  3. Локація. Слід враховувати також, наскільки близько ділянка розташована до зони бойових дій.
  4. Розмір ділянки та потенційна можливість її збільшення.

«Хочу додати, що якщо у вас немає досвіду в інвестуванні у землі, то корисно буде скористатися послугами компаній, які допомагають з управлінням. Вони допоможуть зі стратегією».

Варіанти отримання прибутку від інвестицій

  1. Спекуляція, або покупка з метою перепродажу. Розрахувати прибуток складно, все залежить від співвідношення попиту і пропозиції. За оцінками різних експертів, ціна привабливих для агробізнесу земель може збільшуватися в рік на 6-10%. Це не надприбуток, швидше можна порівнювати з захистом накопичень від інфляції.
  2. Пасивний дохід від здачі в оренду. Більшість виставлених на продаж ділянок вже в оренді. Прибутковість залежить від регіону, локації, якості землі і умов договору.
  3. Ведення фермерського господарства та інші варіанти комерційного використання території. Потрібні серйозні вкладення в покупку великих території, с/г техніку, паливо, посівний матеріал, оплату праці.
фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: