Фондовий ринок: як отримувати дохід від інвестицій

IMG_2680 (2)
фото: лекція Павла Бойка, Дивись.info

Компанії у всьому світі використовують фондовий ринок для залучення капіталу. Вони продають свої акції та облігації інвесторам, які шукають, куди вкласти гроші. Відповідно й інвестори отримують за рахунок цього прибуток.

Із темою «Перспективи України та світу: чому криза - найкращий час для інвестицій» на Lviv Invest Forum виступив Павло Бойко —  засновник Gonzo invest та керуючий активами, найдохідніший інвестор на Фондовому ринку України.

Що таке фондовий ринок

Фондовий ринок — це фінансовий ринок, на якому можна укласти угоди купівлі-продажу акцій, облігацій та інших цінних паперів.

Суб'єктами виступають продавці та покупці, як ті, які виконують діяльність на біржах, так і ті, що проводять позабіржову торгівлю. Ринок базується на принципах конкуренції та партнерства. Головним товаром виступають цінні папери, серед яких:

  • облігації;
  • ф'ючерси;
  • акції;
  • опціони;
  • паї біржових фондів тощо.

Фондовий ринок цінних паперів завжди працює за суворими стандартами, що забезпечують облік та виконання угод. Його діяльність контролюють регулятори. Завдяки цьому припиняються порушення, наприклад розголошення інсайдерської інформації, шахрайство, маніпулятивне ціноутворення на активи. 

Продавці (емітенти) акцій чи облігацій пропонують інвесторам купити певну їх кількість. Тим самим вони залучають кошти для господарювання, що дозволяє розвиватися.

Купуючи акції, інвестор може отримати дохід на різниці у вартості між ціною придбання та продажу. Цінні папери Apple, Facebook, Microsoft дозволили людям, які повірили в успіх цих компаній, пристойно заробити. Деякі акції приносять інвесторам додатковий прибуток у вигляді дивідендів.

«Фондовий ринок схожий на людину у маніакально-депресивному стані, котра у момент депресії готова усе продавати за безцінь, а в момент ейфорії купує компанії із сотнею річних прибутків», - каже Павло Бойко.

Купівля облігацій дає можливість заробити на відсоткові ставки, величина яких нерідко визначається терміном їх звернення. Цей інструмент допомагає емітентам залучити кредитні кошти. В Україні облігації внутрішньої держпозики випускає Міністерство фінансів.

Купуючи опціони та ф'ючерси, інвестор бере на себе певні зобов'язання. Наприклад, можна купити ф'ючерс, базовим активом якого виступають акції компанії Amazon з обов'язком придбати їх або виплатити курсову різницю до заздалегідь обумовленої дати. Ціна фіксується в день укладання угоди. Якщо до моменту виконання ф'ючерсу вартість базового активу зміниться у більший бік, різниця стане прибутком інвестора. Якщо в менший, то частина грошей загубиться.

Існують інші інструменти фондової біржі. Початківцям рекомендується користуватися найбільш безпечними, наприклад, купувати облігації. Коли будуть накопичені знання та досвід, можна перейти до торгівлі акціями, а потім і похідними фінансовими інструментами, що вирізняються вищим ступенем ризиків. 

фото: Getty images

Як заробляти на акціях

Багато хто вважає: щоб почати заробляти на акціях і цінних паперах, необхідно вкласти кілька мільйонів грн. Однак можна почати інвестування з декількох тисяч.

Для цього необхідно сформувати стратегію.

Ціль

Складно домогтися успіху при вкладенні в акції без постановки конкретних цілей. Фахівці впевнені: не варто інвестувати гроші, якщо не сформовані завдання цього процесу. Якщо порушувати це правило, високий ризик швидкого зливу депозиту. Як результат, можливе повне розчарування в трейдингу.

Якою б конкретною не була мета, в її основі лежить мрія. Її можна охарактеризувати як образ ідеального майбутнього. Саме мрія відображає, чим саме хоче займатися інвестор, з ким спілкуватися, де жити за умови відсутності фінансових обмежень.

Будь-який успішний інвестор визначає для себе фінансову мету, поставлену на кілька років вперед. Після цього він щодня докладає певних зусиль для її наближення.

Брокер

Чинне законодавство забороняє фізичним особам купувати цінні папери на біржі безпосередньо. Саме тому величезне значення має вибір брокера.

Брокером називають фінансову компанію, яка є посередником між біржею та учасниками торгівлі – трейдерами. Він повинен мати ліцензію, яка дозволяє здійснювати таку діяльність на фінансовому ринку. Крім того, брокеру необхідно програмне забезпечення, а також інший функціонал для здійснення діяльності на біржі.

Саме за допомогою взаємодії з посередником трейдери здійснюють угоди з акціями, вводять свій капітал на біржу, виводять отриманий дохід.

Вибираючи брокера, важливо враховувати цілий ряд параметрів:

  • термін роботи компанії на фінансовому ринку;
  • розмір комісії за внесення коштів на рахунок та їх зняття;
  • розмір мінімального депозиту;
  • відгуки досвідчених трейдерів;
  • обсяг торгів через брокера;
  • кількість активних трейдерів, які є його клієнтами;
  • можливість використовувати для здійснення угод програми QUIK.

При цьому основними завданнями брокера є наступні:

  • реєстрація трейдерів на біржі;
  • надання відомостей про хід торгівлі;
  • ведення обліку грошових коштів та цінних паперів клієнта;
  • виконання доручень клієнтів щодо угод з цінними паперами;
  • здійснення розрахунків, тобто переказ грошових коштів в акції і навпаки;
  • формування звітів про проведення фінансових операцій;
  • оформлення довідок по податках і здійснюваних операціях.

Кожен брокер для відкриття рахунків клієнтів використовує власну систему обліку. Важливо розуміти: брокер є фінансовою організацією, яка здійснює комерційну діяльність. За посередницькі послуги на біржі така компанія отримує комісію.

На ринку існує ймовірність того, що брокерська компанія збанкрутує. При цьому кошти клієнтів, розміщені в такій організації, страхуванню не підлягають. Проте якщо з якихось причин трейдера перестане задовольняти посередник, він має право в будь-який час поміняти його на іншого.

Демо рахунок

Фахівці не рекомендують відразу починати торгівлю акціями на реальні гроші. Без певного досвіду угоди на біржі є занадто ризикованими. Спочатку слід потренуватися, використовуючи демо рахунок.

Наступне завдання — вибрати цікавлячі вас акції і купити їх. Ставши власником цінних паперів, необхідно стежити за їх курсом. Коли вартість зросте, можна продати акції і зафіксувати прибуток.

Згодом буде отримано достатній досвід здійснення угод, і можна буде почати трейдинг реальними грошовими коштами. При цьому слід розуміти: торгівля на реальному і демо рахунках схожа тільки в технічному плані.

Інвестиційні стратегії та портфель

Ефективна торгівля акціями неможлива без використання грамотного торгового плану. Вибір стратегії визначається безпосередньо характером інвестора, а також розмірами його інвестиційного портфеля.

Можна виділити 3 основні групи стратегій:

  1. Консервативні відрізняються мінімальним рівнем ризику (ймовірність втрат не перевищує 10%).
  2. Помірні стратегії – для них характерний середній рівень ризику (в межах 30%).
  3. Агресивні відрізняються підвищеним ринком, який перевищує 30%.

На біржі можна зіткнутися з величезною кількістю привабливих пропозицій. Однак далеко не всім можна довіряти. Нерідко проекти, які називають себе стрімко зростаючим компаніями, на ділі виявляються звичайними фінансовими пірамідами. Якщо інвестувати кошти в такий проект, не тільки не вдасться нічого заробити, можна просто втратити вкладені гроші.

Існує ряд критеріїв, які допомагають відрізнити фінансові піраміди:

  • обіцянка прибутковості більше 3% щомісяця;
  • мінімальні вкладення для входу – не більше 10 доларів;
  • на головній сторінці сайту проекту є інформація про відсутність ризику;
  • прибуток можна виводити щодня;
  • в адресі компанії відсутній номер офісу, міського телефону, а також інформація про керівництво.

Ще одним важливим правилом грамотних інвестицій є диверсифікація вкладень. Слід вибрати не менше 4-х компаній і вкласти в них кошти.

Фахівці рекомендують використовувати наступний розподіл грошових коштів:

  • консервативні – 40%;
  • помірні – 35%;
  • високоризиковані – 25%.

Абсолютно всі надійні фінансові компанії на своїх сайтах розміщують повідомлення про ризики інвестування. Досвідчені інвестори розуміють: якщо таке попередження відсутнє, співпраці з подібною організацією краще навіть не починати. Експерти впевнені: чим більш детально описані наявні ризики від інвестування, тим надійнішою є компанія.

Але початківці-трейдери лякаються, якщо на сайті розміщена інформація про рівень ризику в розмірі близько 30%. Нерідко вони приймають рішення відмовитися від співпраці з такою компанією і продовжити пошуки, як їм здається, більш надійного партнера. При цьому основна хитрість полягає саме в тому, що ризики при інвестуванні відсутніми бути не можуть.

Шахраї ж намагаються зіграти саме на страху інвесторів-початківців до ризику. Тому вони всіляко намагаються переконати потенційних клієнтів в тому, що при співпраці з ними ризиків ніяких немає.

Таким чином, інвестиційні ризики є абсолютно нормальним поняттям. Якщо є бажання максимально застрахувати вкладення, доведеться змиритися з тим, що прибутковість в кращому випадку тільки лише окупить інфляцію.

Вибір акцій для інвестування

Інвесторам фахівці не рекомендують вкладати капітал в акції маловідомих емітентів. Робити цього не варто навіть в тому випадку, якщо вони не обіцяють дуже високий рівень прибутковості. Найкраще купувати акції, що відносяться до так званих блакитних фішок. До них належать великі організації, які відрізняються бездоганною репутацією, і прибутковість яких в майбутньому цілком реально передбачити.

Важливо також розуміти, що блакитні фішки є своєрідним індикатором ринку. При зростанні курсу на такі цінні папери піднімається вартість і акцій другого ешелону. Прикладом блакитних фішок є акції таких великих компаній, як IBM, Microsoft, Coca Cola.

Ще одним варіантом, який допомагає звести ризики до мінімуму, є придбання акцій ETF-фондів. Так називають складені професіоналами портфелі цінних паперів. Акції таких фондів продаються на ринку так само, як будь-які інші акції.

До переваг інвестування за допомогою фондів відносяться:

  • спрощення частини завдань інвестора. Йому вже немає необхідності самостійно вибирати, угоди з якими цінними паперами і коли здійснювати. Всі ці завдання вирішує сам фонд.
  • нижча сума входу. Крім того, ризики при такому інвестуванні вже диверсифіковані між цінними паперами найприбутковіших і перспективних емітентів.

Аналіз акцій

В процесі інвестування грошових коштів в акції величезне значення має аналіз. Саме він допомагає реалізувати основний принцип вкладень: придбати дешевше, продати дорожче.

Всі методики аналізу можна розділити на 2 великі групи:

  1. Фундаментальний аналіз передбачає оцінку діяльності емітента акцій, а також його фінансових показників. Простіше кажучи, інвестор проводить вивчення матеріальної та фінансової бази, за допомогою якої відбувається отримання доходу. Розмір прибутку впливає на курс цінних паперів компанії.
  2. Технічний аналіз являє собою оцінку поведінки сукупності діючих на ринку інвесторів. В цьому випадку доведеться шукати закономірності в русі графіка курсу, відстежувати фактори, що впливають на зміну вартості акцій.

Не можна сказати, який з цих видів аналізу є більш достовірним. Все залежить виключно від переваги інвестора. Одні використовують виключно фундаментальний, інші тільки технічний аналіз, а треті для оцінки ринкової ситуації застосовують їх сукупність.

Можна виділити основні особливості двох видів аналізу щодо цілей їх проведення:

  • Фундаментальний аналіз використовується для визначення найбільш вигідних для покупки акцій. Він передбачає ретельне вивчення показників компанії емітента. В першу чергу оцінюються обсяги продажів, розмір кредитних та інших зобов'язань, величина витрат та інші відомості. Один з провідних світових інвесторів Уоррен Баффет впевнений, що не можна інвестувати кошти в акції тих компаній, в діяльності яких ви не розбираєтеся і продукцією яких не користуєтеся.
  • Технічний ж застосовується для пошуку кращого моменту здійснення угоди. Його можна назвати більш традиційною діяльністю інвесторів. Він дозволяє зрозуміти, як і з якої причини рухається графік курсу протягом певних часових періодів. Насправді зробити це не так просто. Технічний аналіз багато хто називає досить складною наукою, яка вимагає від користувача серйозного практичного досвіду.

Придбання акцій і продаж після підвищення ціни

Коли інвестор освоїв ази трейдингу, можна переходити безпосередньо до покупки акцій. Щоб провести угоду, потрібно спеціальне програмне забезпечення. Його трейдеру надає брокер. Також в більшості випадків є можливість користуватися універсальною платформою QUIK.

  • Програми брокерів відрізняються комфортністю роботи з ними. Однак вони мають ряд обмежень. Таке програмне забезпечення підходить для здійснення простих операцій з акціями. Але більш складний трейдинг вимагає розширених технічних можливостей. Більш того, якщо у трейдера з'явиться необхідність поміняти брокера, можуть виникнути певні труднощі.
  • Використання терміналу QUIK дозволяє отримати доступ до всіх торгових рахунків незалежно від того, з яким брокером здійснюється робота. Тому експерти рекомендують використовувати саме цей ресурс. Нерідко його називають стандартом професійного трейдингу.

Крім того, багато брокери, які йдуть в ногу з часом, пропонують своїм клієнтам програмне забезпечення для мобільних пристроїв. Такі додатки дозволяють отримати доступ до торгового рахунку і біржі цілодобово незалежно від місцезнаходження.

Коли буде обрано програмне забезпечення, можна приступати безпосередньо до вчинення операцій з акціями. У технічному плані воно ніяк не відрізняється від тих, які вироблялися на демо-рахунку. Єдина особливість – в торгівлі тут використовуються реальні грошові кошти.

Принцип роботи тут наступний:

  1. Інвестор відкриває в брокерській компанії ІІР. Але слід враховувати, що не скрізь пропонують подібну послугу. Тому попередньо доведеться уважно вивчити всі наявні пропозиції. Також слід враховувати, що 1 фізична особа має право відкрити тільки 1 індивідуальний інвестиційний рахунок.
  2. На відкритий рахунок вносяться грошові кошти. На ці кошти купуються цінні папери. Найчастіше з цією метою використовуються активи, для яких характерний низький↓ рівень ризику. Це можуть бути облігації та акції блакитних фішок.
  3. Вкладені кошти повинні залишатися на рахунку не менше 3-х років. При цьому інвестор має повне право проводити операції з акціями.

Коли виконані всі 3 поданих вище умови, інвестор має право на податкове вирахування.

Приймаючи рішення використовувати індивідуальний інвестиційний рахунок, важливо бути максимально уважним. Деякі не дуже сумлінні брокери пропонують своїм клієнтам відкрити депозит з такою ж назвою. При цьому він не має нічого спільного з державним.

Тому перш ніж підписати договір, його важливо уважно прочитати. Ще більш надійний варіант застрахуватися від шахрайських дій – співпрацювати виключно з топовими організаціями. Вони турбуються про свою репутацію, тому ніколи не вводять в оману своїх клієнтів.

фото Shutterstock

Хто такий Павло Бойко

Павло Бойко – бізнесмен та приватний інвестор, протягом 2016-2018 років скуповував акції Авдіївського коксохіму, одного з головних активів холдингу Метінвест Ріната Ахметова.

Акції коксохіму коштували недорого. Через сусідство із зоною АТО його папери подешевшали в рази.

Витративши за два роки $25 000, Бойко сформував пакет в 0,4%.

У 2018-му Метінвест наростив свою частку в Авдіївському комсохімі до 95%. Це відкрило для компанії Ахметова можливість провести так званий squeeze-out – примусовий викуп акцій у дрібних акціонерів. Міноритаріям запропонували по 15 грн за штуку – на порядок дорожче ціни закупівлі, але дешевше за їхню реальну вартість, стверджував Бойко.

Акції перейшли у власність компанії Ахметова, а суперечка про справедливу ціну – до суду.

А вже влітку минулого року Верховний суд зобов'язав Метінвест Ріната Ахметова виплатити інвестору $1,5 млн як компенсацію за різницю у вартості акцій підприємства.

«Я пам’ятаю як купляв ці акції мандруючи по Індії. Як роками скупляв їх в Україні. Проводив переговори. Торгував на ринку. Як усі продавали. І говорили, що я божевільний. Мені так кажуть про більшу частину моїх угод. А я купляв все що міг. Став власником 0,4% Авдіївського косохіма. Другим акціонером після Ахметова. На кожну інвестовану гривню я заробив 53 грн. Це моя найкраща угода», - написав він.

фото: лекція Павла Бойка, Дивись.info

Читайте також: Купівля облігацій: як на цьому заробляти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: