Знищений та пограбований: що відбувається у Маріуполі зараз

жжжж
Фото: Маруполь, АЗОВ

Події в Маріуполі з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ввійшли не лише в українську, а й у світову історію. Захисники міста стали героями.

Сьогодні — День Маріуполя. У якому стані місто — розповідає Дивись.info.

фото: масштаб руйнувань у Маріуполі (Maxar Technologies)

У місті постійно лунають вибухи

За даними Генерального штабу ЗСУ, наші війська просунулися на півдні України. Про це заявив речник Андрій Ковальов в ефірі телемарафону. Тож у Маріуполі лунають гучні вибухи та виникають пожежі.

«Після вибухів у Маріуполі та районі зафіксовано пожежу за "Порт-Сіті" та в районі бетонного мінізаводу. Окупанти повідомляють про "роботу авіації", однак це вже настільки типова брехня, що самі собі не вірять», - зазначив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Після вибухів окупанти підняли авіацію з Приморсько-Ахтарського та Ростовського напрямку в бік Запоріжжя. Яка причина - невідомо.

А нещодавно він опублікував відео із «бавовною». Та зазначив, що у місті були влучання в районі ворожих укріплень, а тому росіяни вивозили своїх загиблих. Водночас фіксується переміщення ворогом свого боєкомплекту, але в повільному стані і без танків.

Загалом у Маріуполь та навколишні селища, які загарбники перетворюють на військово-логістичний хаб, неодноразово прилітає «бавовна».

Регулярно там фіксують переміщення російської техніки. До прикладу — танків Т-80 в бік Бердянська.

«Фіксуємо переміщення важкої техніки. Танки Т-80 (свіжа модернізація) на тралах уночі в напрямку Бердянська. Окупанти продовжують дотримуватись тактики - танки вночі, відбувається це саме так. Окрім того, інженерна техніка в супроводі. Відверте підкріплення з однієї ділянки фронту на іншу», - написав Андрющенко.

Партизани знищують окупантів

У Маріуполі та районі партизани за це літо знищили 21 російського загарбника, зокрема шляхом отруєння.

«З підтвердженням від російських ЗМІ та пабліків йдеться про ліквідацію загалом 21 російського військового на території Маріуполя та району, зокрема шляхом отруєння».

Якщо додати до рахунку загиблих та поранених двократну «бавовну» в селищі Юр’ївка, то загальний рахунок загиблих росіян становить декілька сотень. А щодо Юрі'ївки, то там зараз активно працює ППО загарбників.

А в селі Безім’яне партизани підпалили військову ремонтну базу російських загарбників.

«Група Маріупольського Спротиву повідомляє про пошкодження чергової ремонтної бази окупантів шляхом підпалу. Цього разу в Новоазовському районі біля с. Безім’яне», - написав Андрющенко.

Крім того, партизани виводять з ладу російську техніку для будівництва укріплень.

Злочини росіян продовжують фіксувати

Представники Харківської правозахисної групи (ХПГ) презентували юридично обґрунтоване подання до Міжнародного кримінального суду про геноцид людей в Маріуполі російськими загарбниками. Вони зазначили, що окупантами були вбиті приблизно 100 тисяч цивільних людей, і тому є підтвердження.

«Кількість жертв у Маріуполі вимірюється тисячами, десятками тисяч. Ми не змогли на той час встановити точну цифру, але ми непрямими шляхами, виходячи з мінусування загальної кількості населення Маріуполя тих частин населення, щодо яких була інформація відносно їх евакуації або вивезення на територію Росії, або якихось ще даних, які дозволяли мінусувати цю групу населення. І в нас вийшла цифра приблизно 100 тисяч людей, тобто ці люди були вбиті», - сказав експерт Харківської правозахисної групи Михайло Романов.

Він зазначив, що люди у Маріуполі були вбиті різними шляхами, методами, із застосуванням різної зброї, але, в будь-якому разі, це були вбивства.

«В тому числі частину цих епізодів ми брали з власної бази. Це те, що збирали ми особисто, в чому ми впевнені певною мірою, оскільки ми кожен факт, який знаходили, намагались верифікувати для того, щоб отримати додаткові докази для підтвердження існування цих фактів».

фото: Укрінформ

Російські загарбники вивезли з захопленого ними Маріуполя до РФ понад тисячу українських дітей, і це не остаточна цифра. Про це у пресцентрі повідомив юрист Харківської правозахисної групи Микола Комаровський у ході презентації юридично обґрунтованого подання до Міжнародного кримінального суду про геноцид людей в Маріуполі російськими загарбниками.

«Щодо цього подання, то всі дані щодо депортації відносно дітей, вони формувалися з відкритих джерел. Щодо точної кількості наразі сказати важко, тому що з окремих публікацій (в російських ЗМІ – ред.) мова може йти про понад тисячу таких дітей. Однак казати про точну цифру саме про місто Маріуполь доволі складно. Але про ці випадки нам відомо», - сказав Комаровський.

Він додав щодо фактичних даних, то відомо про випадки вивезення дітей з міста Маріуполь у Росію до спортивно-оздоровчих комплексів, таборів.

«Відомо, що в цих таборах, де перебували діти, безпосередньо там було також навчання цих дітей, тобто щоб не переривати освітній процес. Але, як ми можемо здогадатись, цей процес був саме за російською системою. Дітям викладають російську версію історії, їм розповідали про події, які відбуваються в Україні з точки зору Російської Федерації. Тобто діти, які ще певний час тому жили в Україні, навчалися рідною мовою, потрапили до зовсім іншого середовища, де їх рідна мова сприймається явно як ворожа».

фото: з відкритих джерел

Також стало відомо, що тигреня з зоопарку Маріуполя, яке вкрали російські загарбники після захоплення міста, померло у московському цирку.

«У травні цього року тримісячну тварину з маріупольського зоопарку відвезли до московського цирку. Там маріупольським тигреням займався російський дрисерувальник Едгард Запашний, який підтримує війну проти України. Але тепер з’явилась інформація, що тварина померла. Про це повідомив сам дресирувальник», - йдеться у повідомленні.

У тварини були вроджені проблеми з нирками, але чому тоді тигреня не повернули до зоопарку, а забрали до цирку - не зрозуміло.

Маріуполь знищений та пограбований

До повномасштабного вторгнення Росії Азовський ринок у Маріуполі був найбільшою торговою точкою міста. Тепер від нього залишилось лише згарище. Кадри руїн з'явилися на Telegram-сторінці Маріупольської міської ради.

На відео видно, що від колись величезного ринку залишилось лише згарище. Хоча до повномасштабного вторгнення це був один з торгових хабів, який сприяв розвитку економіки та торгівлі міста. Російські окупанти зруйнували все.

«Під час блокади міста російські окупанти його зруйнували. Потім перетворили його на склад мертвих автівок мирних маріупольців. Машини були пошкоджені через обстріли. Це лишило людей можливості на порятунок», - розповіли у міськраді Маріуполя.

Люди там живуть в аварійних, напівзруйнованих будинках та стоять у довжелезних чергах до «державних» установ — змушені стояти у довжелезних чергах, аби отримати будь-який документ чи потрапити до лікарні. Усе через знищення усіх ЦНАПів та розгалуженої медичної системи.

Що не менш важливо, за період окупації загарбники знищили 180 тисяч книжок та чотири бібліотеки.

«Бібліотечний фонд Маріуполя до повномасштабного вторгнення налічував 360 тисяч книжок. За попередньою інформацією, 50% видань згоріли під час обстрілів або були ліквідовані як «екстремістські». Чотири будівлі бібліотек зруйновані або мають критичні ушкодження – ім. Лесі Українки, Купріна, Короленка та Гоголя», - повідомила міська рада.

Так, бібліотека Івана Франка тепер має назву Пушкіна, Олеся Гончара – Чехова, а історична бібліотека Михайла Грушевського тепер називається ім. Карамзіна.

У міськраді нагадали, що нині маріупольська бібліотека ім. Короленка працює в евакуації у Дніпрі. Директорка бібліотеки Вікторія Лісогор плідно працює над створенням нових фондів. Вже зібрано 2300 найменувань книжок. Їх дарують благодійні фонди, організації, волонтери. До деокупації Маріуполя книжки зберігатимуться у Дніпровській бібліотеці, поінформували у міськраді.

Читайте також: «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішим фільмом в українському прокаті.

Довідка

Маріуполь — місто в Україні на півдні Донецької області, на березі Азовського моря, у гирлі річки Кальміусу. Адміністративний центр Маріупольської міської громади і Маріупольського району. Значимий порт і промисловий центр країни. У місті діють два великі металургійні комбінати (Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча та «Азовсталь»), продукція яких складає значну частину експорту України.

Під час російського вторгнення в Україну місто практично повністю знищили Збройні сили Росії. З 20 травня 2022 року перебуває під окупацією, після того, як оборонці після боїв на Азовсталі здалися в полон.

6 березня 2022 року Указом Президента України з метою відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України місту присвоєно почесну відзнаку «Місто-герой України»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: