Востаннє землетрус на Львівщині зі Словаччини відчували понад 200 років тому, — сейсмолог

Karpatskyj-natsionalnyj-pryrodnyj-park
ілюстрація

Сейсмолог з 50-річним досвідом Роман Пронишин розповів детальніше щодо невеликого землетрусу, який напередодні могли відчувати жителі Львівщини у різних районах області.

Його цитують у військовій адміністрації регіону у вівторок, 10 жовтня.

З його слів, те, що землетрус, який стався в районі міста Гуменне у Словаччині, відчули і жителі Львівської області – велика рідкість.

«Востаннє таке було ще у 1778 році. Більша ймовірність для нашої області – відчувати землетруси зі зони Вранча (Румунія). Найсильніші поштовхи, які доходили до Львівщини як наслідок землетрусу у цій зоні були у березні 1977 року, тоді у нас фіксували до 4-5 балів за 12-бальною шкалою MSK-64. Учорашній землетрус у нас відчувався суттєво слабше. Експертам треба провести ще низку досліджень, щоб сказати точно, але попередньо це було не більше, ніж 2,5 бали», — пояснив фахівець.

Додає, що землетруси на нашій планеті трапляються часто та вони мігрують.

«Сейсмологи не можуть спрогнозувати, де точно буде наступний, але вони постійно спостерігають за сейсмічно активними зонами. Ми живемо у відносно спокійній зоні. На території нашої області землетрусів, потужніших за 5 балів, практично не фіксували», – резюмував фахівець.

Землетрус на Львівщині

У понеділок, 9 жовтня, ввечері деякі мешканці Львова відчули поштовхи, які були схожими на землетрус, повідомили у місцевій владі.

«Орієнтовно о 21:23 жителі Львова, які живуть на верхніх поверхах, могли відчувати легке похитування. Стався землетрус. Епіцентр – у Словаччині. В епіцентрі він був магнітудою до 5 балів за шкалою Ріхтера. У нас – нижче», — каже очільник Львівської ОВА.

Крім того, голова Закарпатської ОВА Віктор Микита повідомив, що на Закарпатті стався землетрус до 4,5 балів. Він зазначив, що поштовхи були відчутні майже по всій території області.

Віктор Микита розповів, що за інформацією фахівців, це вже третій землетрус у поясі гірських хребтів Карпат.

В Україні стаються землетруси?

Так. Часто-густо їх фіксують на Заході країни, як-от, наприклад, на Прикарпатті, де сталося стихійне явище 2021 року, у грудні.

Землетрус зареєстровано в районі селища Білозорина Надвірнянського району Івано-Франківської області на глибині 3 кілометрів. Його магнітуда склала 2,4 за шкалою Ріхтера. За класифікацією землетрус належить до ледве відчутних. Коливання могли відчути окремі люди, які знаходились в спокійному стані всередині приміщення, особливо на верхніх поверхах.

Ще раніше, у вересні 2021-го, підземний поштовх із більшою магнітудою зафіксували у Тернопільській області. Його магнітуда склала 4,3, а розрахункова інтенсивність - 5 балів. Фахівці стверджують, що його відчували мешканці на відстані близько 100 кілометрів.

Нагадаємо, на початку вересня 2021-го на Закарпатті поблизу села Брестів, що у Мукачівському районі сейсмологи зафіксували землетрус. Підземний поштовх був магнітудою 2,5 бала, та він не був відчутним.

А 2020-го, наприклад, земний поштовх зафіксували на Львівщині — у одному із сіл Самбірського району.

Та попри те рятувальники підготували список порад для українців.

Зберігайте шпаргалку, що потрібно знати у разі виникнення такого стихійного явища:

Інфографіка: ДСНС

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: