Що потрібно знати про безпліддя: 7 фактів

Подружжя
Фото Freepik

Найголовніший факт про безпліддя, який потрібно знати: воно добре піддається лікуванню в переважній більшості випадків. Є багато форм і видів безплідності, абсолютне складає зовсім невеликий відсоток. Важливо знати: що раніше розпочати лікування безпліддя, то вищі шанси на успіх, тому що репродуктивні здібності людини обмежені за часом. Почати можна з діагностики безпліддя у Львові, щоб як мінімум з'ясувати причину. А ми пропонуємо цікаві факти, котрі допоможуть зрозуміти масштаб проблеми та шляхи її усунення.

Безпліддя дуже поширене

Куди не подивися, у всіх здорові рожевощокі малюки, а ЗМІ тільки й роблять, що розповідають про унікальні багатодітні сім'ї, тож мимоволі виникає запитання: «Чому я?». Насправді з проблемою зачаття стикається кожна п'ята сімейна пара в Україні. Є й світова статистика, опублікована ВООЗ: безпліддям страждає 17,8% жителів економічно розвинених країн та 16,5% жителів країн з низьким та середнім рівнем розвитку економіки. Швидше за все, різниця пояснюється не кращим репродуктивним здоров'ям громадян бідних країн, а меншою доступністю якісної діагностики.

Безпліддя підозрюють лише після року активних, але неефективних спроб природнього зачаття.

У кожному менструальному циклі є лише кілька днів, коли жінка може завагітніти. Ймовірність настання вагітності у здорової пари, яка не використовує контрацепцію, становить близько 15-20 % на місяць. Протягом року спроб вагітності досягають 80–85% пар без проблем із репродуктивним здоров'ям. Тобто навіть рік безрезультатних спроб ще не означає стовідсоткове безпліддя. І все ж таки лікарі наполягають, що безплідний рік — привід пройти медичне обстеження, щоб не втратити час.

За підозри на безпліддя обстежують обох партнерів

Вже всі знають, що безпліддя буває не лише жіночим, а й чоловічим. Але воно також може бути придбаним, тобто таким, що розвинулося з якоїсь причини протягом життя, на будь-якому етапі. Тому обох партнерів обстежують навіть тоді, коли в одного з них або навіть обох вже є діти.

Фахівець із лікування безпліддя — репродуктолог

Лікуванням захворювань, які спричиняють безплідність, займаються лікарі кількох спеціальностей. У жінок це може бути гінеколог, у чоловіків — уролог чи андролог. Але лікар, який займається вирішенням саме проблем фертильності, це репродуктолог. Також репродуктолог є фахівцем із допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ), тобто штучного запліднення. У цій галузі він тісно співпрацює з ембріологом — фахівцем з ембріонів.

rPW4U05wa4TMYA8xYJntLf-1HwMUC48JCKn8jQjkn25KksGx5Mil-FCw6-HIaIXTKBDwxiADQnJM6h_yqXVHbkUxyxz-7rzDfpYo3w5U53Q0gUHMsyJ2xEpMiH5XuVak0wCbvIfPZcCM

Фото Freepik

Лікування безпліддя найефективніше до 40 років

40 років у жінок — це вік, коли репродуктивна функція активно згасає. Це означає, що завагітніти стає все складніше навіть тоді, коли у пари немає проблем із фертильністю. Для тих пар, які мають такі проблеми, 40 років жінки — критичний вік, і лікарі закликають не відкладати народження дітей на пізній період. Звичайно, і після 40 не виключено народження здорових дітей, усі ми знаємо такі приклади із життя. Але лікування безпліддя вимагатиме набагато більших зусиль, а ефективність його буде меншою. До речі, для чоловіків це вік скаладає 45 років, хоча він не такий критичний, бо в них репродуктивна функція згасає повільно.

Причини безпліддя

Існує безліч причин безпліддя, до того ж є така його форма, коли причину виявити не вдається. Це не рідкість, за даними ВООЗ на безплідність неясного генезу припадає до 28% усіх випадків. Проте найчастіші причини відомі. У жінок це порушення овуляції, непрохідність маткових труб, маткових патологія та ендометріоз. У чоловіків — проблеми з яєчками, тобто із продукцією сперми, та сім'явивідними шляхами.

ДРТ розв’язують проблеми безпліддя

За допомогою ДРТ можна вирішити практично будь-які проблеми фертильності. Внутрішньоматкова інсемінація, екстракорпоральне запліднення, інтраплазматична ін'єкція сперматозоїда — ці методи допомагають у випадках, коли консервативне та хірургічне лікування не може усунути причини порушення репродуктивної функції. Якщо придатні для ДРТ яйцеклітини чи сперматозоїди взагалі відсутні, можна використовувати донорський матеріал. А якщо неможливе виношування вагітності жінкою самостійно то допоможе сурогатне материнство.

Автор: Радько Віталій Юрійович — акушер-гінеколог, гінеколог-ендокринолог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83

*РЕКЛАМА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: